menu

  • 2019.01.29.

Megújult a Szórakaténusz állandó kiállítása

Szombaton délelőtt nyitották meg a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely felújított, minden eddiginél nagyobb állandó kiállítását.

Mostantól az érdeklődők egy teljesen megújult, interaktív elemekkel kibővített tárlatot tekinthetnek meg a múzeumban.

Az eddigi kiállító tér is kibővült a kecskeméti játékmúzeumban: a Szórakaténusz galéria részére is vitrinek kerültek, így a tárlat jóval színesebb képet mutathat a látogatóknak. A múzeum kezelésében lévő gyűjtemény bemutatásában sokat segítenek majd a beépített tabletek, valamint modern vetítők teszik majd még interaktívabbá az állandó kiállítást. A főszerep azonban továbbra is a játékoké marad.

-Hosszú évek óta készültünk már arra, hogy megújítsuk állandó kiállításunkat, és most az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kubinyi Ágoston Program segítségével ez meg is valósult – mondta Kalmár Ágnes, a megújult állandó kiállítás kurátora.

Két ütemben kapott a Szórakaténusz Játékmúzeum támogatást, ez részben a környezet felújítását szolgálta, például új vitrinek felépítését. A helyre pedig szükség is volt, hiszen a 40 éves gyűjteményben mostanra több mint 60 ezer tárgy van. A gyűjtemény folyamatosan bővül, hiszen minden felnőtt generáció a saját gyermekkorának játékait szereti újra látni, így mindig más tárgycsoport kerül a figyelem középpontjába.

Fülöp Péter, az EMMI politikai tanácsadója, a Szórakaténusz 40 éves gyűjteményének keresztmetszete című kiállítás megnyitóján szombaton elmondta: a múzeum ünneppé kívánja varázsolni Katona József, Fényes Adolf és Kodály Zoltán városában a játszók hétköznapjait, és hétköznapi elfoglaltsággá a játék ünnepét. Mint mondta, nem titkolt pedagógiai cél, amelyet a kulturális kormányzat kiemelten fontosnak tart, hogy az új ismeret átadásán túl, a múzeumba örömmel járó generáció később visszatérő vendéggé váljon. Az egyedülálló gyűjteményben megtalálhatóak a népi játékok, az ősi eredetű csigacsont játékok, a minőségi kivitelezésű gyári játékok, valamint a gyermekirodalom és bűvészet remekei is, mint például Rodolfo több száz kártyapaklit és bűvészkönyv-ritkaságokat is tartalmazó hagyatéka – tette hozzá.

Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója elmondta: tagintézményük, a Szórakaténusz felújítására a központi költségvetésből, a Kubinyi Ágoston-program keretéből kaptak segítséget. A munkálatokra 2016-ban és 2017-ben 30 millió forint támogatást nyertek el, amelyet 3 millió forint önrésszel egészítettek ki. Kalmár Ágnes osztályvezető, a kiállítás kurátora elmondta: radiátorokat, parkettát és nyílászárókat cseréltek, korszerűsítették a villamoshálózatot és kifestettek. A kupola új üvegeket és a múzeumi tárgyak védelmében fényvédő fóliát kapott, megújultak és kibővültek a kiállítóterek is. A múzeum nagyjából 60 ezer darabos gyűjteményéből állandó tárlatukba mintegy 6 ezret állítottak ki, azokat mozgásérzékelők hatására megjelenő fény- és árnyjátékokkal, filmekkel együtt tekinthetik meg a látogatók.A több ezer éves régészeti tárgyak az agyagból, csontból, fakéregből és fából készült játékok, sípok mellett a két legkorábbi bemutatott kiállítási tárgy 1780-ból származik, egy 350 darabos francia mozaikrejtvény vagy puzzle, és egy német miniatűr lottó-játék.

A körgalérián több mint 20 nép hagyományos játékaiból készítettek összeállítást. A kibővült állandó tárlatban helyet kaptak a Kozma Lajos és Lesznai Anna illusztrálta könyvek, vagy olyan ritkaságok, mint Kner Izidor vagy Pogány Vilmos könyvei. Kiállítottak néhányat a ’20-as, ’30-as és ’40-es évek magyar játékkészítő műhelyeinek tárgyaiból, valamint az ’50-es években a Játékfelülvizsgáló Bizottság engedélyével készült játékokból is. A tárlat Antoni Rozi és Nádas László játéktervező iparművész házaspár tárgyaival, az 1980-as évek játékaival zárul.

– A Szórakaténusz városunk egyik nevezetes intézménye, amelyre nem csak büszkék vagyunk, hanem őszintén elmondhatjuk, hogy a szívünkhöz nőtt. Az elmúlt évtizedek alatt Kecskemét emblematikus épülete lett, a városról szóló ismertetők elmaradhatatlan része. A játék ott kell, hogy legyen minden ember, inden család életben. Az igazi gyermekjáték felkészít a későbbi életre, benne formálódik az ügyesség, a rátermettség, a jellem, a felnőtt szerepek. A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely értékőrző és értékteremtő munkája nem csak Kecskemét számára fontos, hanem tágabb értelemben is gazdagítja a magyar játékkultúra egészét – mondta az ünnepélyes megnyitón Hörcsök Imre, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke.

 

Forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek