menu

  • 2019.01.29.

Muraközy János köszöntése a Ráday Múzeumban

Muraközy János születésének 195. évfordulója alkalmából köszöntő műsort tartanak a Ráday Múzeumban.

A festőművész életét és műveit bemutató „A kulcsra zárt szoba titkai” című kiállításban 2019. február 8-án, pénteken 14 órától.

A köszöntő keretében a művészt és embert méltatja dr. Fogarasi Zsuzsa, a Ráday Múzeum igazgatója és Máday Norbert író, műgyűjtő.

A megemlékezést múltidéző, élő történelmi tárlatvezetés színesíti, melynek keretében a – Muraközy Jánosné Gyenes Sára szerepébe bújt – tárlatvezető kalauzolja a látogatókat a kiállításban, vagyis a festőművész elképzelt szobájában.

Kiderül, hogy mi volt Muraközy kedvenc időtöltése ifjúkorában, milyen álnevet használt bujdosása alatt, és milyen legendák születtek Kecskemét ismert hivatalnokáról.

Muraközy János (Kecskemét, 1824. febr. 8 – Kecskemét, 1892. szept. 2.) ügyvéd, festőművész.
A 19. századi kecskeméti nemesi-polgári értelmiség kiemelkedő alakjai közé tartozott, aki sokoldalú tevékenységével méltán kiérdemelte, hogy neve megörökítésre kerüljön a várostörténet lapjain. Családja és életútja révén sok szállal kötődött a református Ókollégium épületéhez, ahová most visszatért a nagy idők évszázadát idéző alkotásaival.
Itt a kecskeméti Református Jogakadémián lett Jókai Mór diáktársa és életre szóló barátja, amit Jókai több regényében megörökítette, hősei alakjának ihletőjeként.

Jókai Mór: Muraközy János arcképe

Részt vett az 1848–49-es szabadságharcban, előbb nemzetőr századosként, majd gerillakapitányként, végül honvéd századosi rangot töltött be. Tevékenysége miatt a szabadságharc leverését követően emigrációba kényszerült.
A bujdosás évei után hivatalnokként dolgozott, majd 1878-tól gazdasági tanácsnok lett Kecskeméten. A parcellázások és a városi szőlőtelep létrehozása révén jelentős szerepe volt a Kecskemét-környéki szőlő- és gyümölcskultúra fejlesztésében. Tanácsai alapján kezdte meg a város a szikrai puszta parcellázását és ott a később híressé vált városi szőlőtelep létesítését.
Muraközy János Pesten Marastoni Jakab festőiskolájába járt, míg Bécsben Karl Rahlnál tanult tovább. Élete utolsó szakaszában művészi munkásságát titokban folytatta.
Festményeit összegyűjtve először 1914-ben állították ki Kecskeméten. Képei hiteles lélekábrázolást, impresszionista színkezelést mutatnak.
Művei jelentős részét a Ráday Múzeum 2018. júniusában megnyílt állandó kiállítása tárja a látogatók elé. Kiállításuk a festőművész Muraközyt mutatja be grafikáinak, festményeinek segítségével, ugyanakkor relikviái, otthonának berendezési tárgyai is láthatók a kiállítótérben.

Muraközy János: Önarckép

A Ráday Múzeum munkatársai a kiállításhoz kapcsolódva változatos programokkal igyekeznek a művészt emberközelivé tenni, bemutatni Kecskemét lakóinak és a városba érkező kirándulóknak.

Ennek egyik eseménye Muraközy János születésének 195. évfordulója alkalmából szervezett köszöntő műsor.

A kiállításhoz Rejtély a kulcsra zárt szobában címmel nyomozós játék kapcsolódik, mely a művész életének titkait dokumentumok, feladványok segítségével hozza közelebb az érdeklődő játékos kedvű látogatókhoz. A program kitűnő kikapcsolódási lehetőség baráti társaságoknak, illetve csapatépítő tréning is lehet munkahelyi közösségek számára.

Ráday Múzeum

Kapcsolódó képek