menu

  • 2019.04.23.

Divattörténeti előadások a Ráday Múzeumban

A Ráday Múzeum divattörténeti előadássorozatot indít, melyre szeretettel várja az érdeklődőket.

A programsorozat témájában szorosan kapcsolódik a múzeum őszi, kimondottan a középiskolások pályaorientációját támogató múzeumpedagógiai rendezvényéhez is, melyet az előadásokhoz hasonlóan a Muraközy János életét és festészetét bemutató állandó kiállítás inspirált.

A kulcsra zárt szobában című kiállítás Kecskemét híres szülöttének, Muraközy János ügyvéd, festőművésznek állít emléket. A család gazdag hagyatékából összeállított tárlatban Muraközy portréi kaptak főszerepet. A kollekció a képek nyelvén mesél a korszak divatjáról, szépségideáljairól. A divattörténeti előadássorozatot a kiállításának szebbnél szebb nőalakjai ihlették, melyek nem csupán a korabeli portréfestészet stilisztikájáról, hanem a nőideálról és a divatról is mesélnek.

Az előadások sok érdekességet tartogatnak a látogató számára a korabeli viseletekről, az öltözködéssel kapcsolatos szokásokról, illemszabályokról.

Az előadások:

2019. április 25. 17.00
A magyar női díszviselet – Fogarasi Zsuzsa művészettörténész
Az előadás sok képpel illusztrálva bemutatja a női „díszmagyar” viseletének kialakulását, forrásait és történetét a 17. századtól a 20. századig.

2019. május 23. 17.00
Úri huncutságok a 19. századi divatban – Fekete Dóra öltözettervező, művésztanár
Mely évtizedekben hordtak abroncsot a hölgyek, és mikor jött divatba az úgynevezett fardagály? Mikor illett kesztyűt viselni és pontosan milyet? Az előadás után egyeztetés a diákokkal a divattervezés folyamatáról. Közös ötletelés, szakmai konzultáció.

Részvételi díj: 300 Ft/fő

Az előadások után, 2019 őszétől a Ráday Múzeum divattervező pályázatot hirdet az érdeklődő középiskolásoknak.
A rendezvényt kecskeméti és környékbeli szakközépiskolák, gimnáziumok, ezen belül kiemelten rajz- vizuális kultúra iránt érdeklődő vagy ruha- és textilipar szakos tanulók számára hirdetik meg.
Az őszi pályázatra rajzos divattervekkel lehet majd nevezni, egyéni jelentkezőként vagy 2-3 fős alkotócsoporttal. A pályamunkák témája a 19. századi divat átemelése a 21. századba. Hogyan ötvözhető a 21. század és a 19. század divatja? Hogyan keveredhetnek egymással modern és régi stílusjegyek, szabásminták, díszítőelemek, anyagok? – ehhez jó támpontot adnak a most induló divattörténeti előadások..

Az előadásokról és az őszi pályázatról előzetes információt kaphatnak a múzeum munkatársától: Bencsik Orsolya: radaymuzeum.bencsik@gmail.com, +36 76 486 226.

A pályázat részleteit 2019. augusztus végétől megtalálják a múzeum online felületein, de a kiírást eljuttatják az érintett intézményekbe.
www.facebook.com/radaymuzeum
radaymuzeum.hu/hu

Kapcsolódó képek