menu

  • 2019.04.24.

Sérült szélvédő – Javítás, csere hogyan?

A tavasz, majd a nyár beköszöntével hétvégente egyre messzebb merészkedünk. Sokan autóval rójak az utakat, amelyek sajnos tele vannak kátyúkkal, egyenetlenséggel és ezek nem csak a futóműnek ártanak. A sérült szélvédővel egyébként sem ajánlott közlekedni, kátyús úton pedig végképp.

„Akár egy kavicsfelverődés is okozhat nagy problémát egy nagyobb kátyúnál, vasúti átjárónál. A zökkenés hatására egy apróbb sérülésből is elindulhat egy repedés, amit sokszor már csak szélvédőcserével lehet orvosolni”- hívja fel a figyelmet Maczákné Eprendek Éva, a Hírös Autóüveg tulajdonosa. Éppen ezért a szakértő tanácsolja, hogy a kisebb kavicsfelverődéseket is mindenképpen mutassuk meg szakembernek és csináltassuk meg. Ezzel megelőzhetjük a nagyobb kárt, ami már több költséggel is járna. A sérült szélvédő veszélyes is, hiszen a vezető kilátását korlátozhatja, ami akár balesethez is vezethet.

Éva elmondta, hogy a rendőrség nem csak a repedt szélvédővel autózókat bünteti. Bizonyos kavicsfelverődésből származó sérüléseket is büntethetnek. Ezért az apróbb sérüléseket is mindenképpen ajánlott megcsináltatni. Ahol még repedés nem indult el, ott a javítás mindenképpen megoldást jelenthet.

„Ha megvan a baj, akkor érdemes a sérülést leragasztani egy átlátszó széles ragasztószalaggal, hogy ne érje kosz és víz, amíg meg nem érkezik az autó a szakemberhez”- tanácsolja a szakértő. A javítást egy speciális eljárással oldják meg, akár már fél óra alatt. A szélvédőcsere folyamata sem tart túl sokáig, azonban körültekintőbbnek kell lenni. „Aki szélvédőcserére adja az autóját annak tudnia kell, hogy legalább 4-6 órára le kell tennie azt. A csere maximum egy óra, de amíg a ragasztó megköt, addig állnia kell az autónak. Fontos még, hogy a csere napján ne mosassuk az autót, hiszen mechanika nyomás érheti, ami által elmozdulhat az üveg és beázhat az autó. A félpadkás megállást sem ajánlom arra a napra, inkább egyenes kerekekkel álljunk meg. A műszakiztatást, pedig végképp nem javasolt egy napra rakni a szélvédőcserével, hiszen a műszakihoz rázató padra rakják az autót és itt is fenn áll az esély arra, hogy elmozdul az üveg”- osztja meg velünk tippjeit Maczákné Eprendek Éva.

Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy az autó kötelező biztosítása nem fedezi a szélvédő sérüléseit, így a javítást és a cserét sem. A Casco azonban erre is védelmet nyújt. Akinek van Cascoja és sérült a szélvédője, ne felejtse el azt felhasználni akár a javításra, akár a szélvédőcserére!

A cikk nyomtatásban a Kecskeméti Szuperinfó 2019. április 23-ai lapszámának szolgáltatók rovatoldalán jelent meg. További szolágáltatókért olvasd el a teljes újságot:

Írta: Vágsélei Csilla Sára

Kapcsolódó képek