menu

  • 2019.05.08.

Miért fáj egyre többet a nyakunk?

Mondhatni nincs olyan ember, aki ne szenvedett volna már valamilyen nyakfájástól. A fájdalom háttérében több okot is találhatunk.

A nyaki gerinc szakaszon 7 csigolya gondoskodik a fej akadálytalan mozgásáról és a súly viseléséről. A nyaki csigolyák nyúlványai által alkotott csontos csatorna pedig védi a gerincvelőt és a nagy nyaki ereket. A nyak a gerinc legmozgékonyabb szakasza, ugyanakkor ez a szakasz nagyon érzékeny része a gerincünknek, könnyen megsérülhet, vagy éppen túlterhelődhet.

A nyaki fájdalom gyakori panasz melynek hátterében számos ok meghúzódhat.
Ilyenek lehetnek, a munkából adódó helytelen tartás, a lelki okok és a stressz, vagy egy egyszerű huzathatás. A nyaki fájdalom jelentkezhet hirtelen vagy fokozatosan is kialakulhat, előbbi esetben akut, utóbbinál pedig krónikus fájdalomról beszélhetünk.

Autóbalesetben, vagy más traumánál (akár rossz mozdulat is lehet) a nyaki csigolyák közötti kis ízületek úgynevezett funkcionális blokkja alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy a csigolyák kórosan elmozdulnak egymáshoz képest. De hasonló helyzet alakulhat ki akkor, ha például egész éjszaka rossz párnán vagy nem megfelelő ágyon alszunk. Ha a gerincvelőből kilépő ideggyök is nyomás alá kerül, akkor vállba, karba sugárzó fájdalom, zsibbadás, akár érzéskiesés is jelentkezhet a fájdalom és a mozgáskorlátozottság mellett.

A krónikus izomfájdalom, az egyik leggyakoribb a nyaki szakaszon. A vállövet terhelő foglalkozásokat űzők (fodrász, kozmetikus, számítógéppel dolgozók, szalag munka, szobafestő, tapétázó, stb.) körében nagyon gyakori jelenség. Mivel azonban a nyaki gerincből a vállra, a karra és a fejre is sűrű ideghálózat is fut, sajnos a nyak problémái az előbbi területeken is okozhatnak fájdalmat. Ezért van az, hogy ha a nyaki gerinccsigolyák tájéka fájdalmas, akkor az a vállba vagy a hátba és a karokba is kisugározhat.

 

A fájdalmon kívül milyen tüneteket okozhat a nyaki csigolyák helytelen terhelése?
A nyaki szakasz egészsége nem csak a mozgás megtartására és a fájdalommentes életre ad lehetőséget, de rengeteg egyéb kellemetlen panasztól is megszabadulhatunk, vagy enyhíthetjük tüneteinket.

Ezek közül néhányat felsorolok csigolyánként. (a „C” betű a Cervikális, azaz nyaki rövidítése)

C1-fejfájás, magas vérnyomás, szédülés, memória zavar, krónikus fáradtság
C2-fül, hallás, és szempanaszok
C3-fülzúgás, fogfájás
C4-hallásvesztés, szájbetegségek
C5-rekedtség, torokfájás
C6-tarkómerevség, felkarfájdalom, mandulagyulladás
C7-pajzsmirigybetegség, pánikbetegség, megfázás,

A hosszan fennálló tünetek utalhatnak a gerinc elváltozásaira is.

Az enyhébb és időben felfedezett gerinc deformitások még jól korrigálhatók. Erre jó mód a gyógytorna, vagy orvosi masszázs. A gyógytorna és a helyes testtartás elsajátítása, a hátizmok, vállizmok erősítése biztosíthatja a gerinc megfelelő tartását és funkcióinak működését.

Írta: Dénes András, gyógymasszőr

A cikk nyomtatásban a Kecskeméti Szuperinfó 2019. május 6-i lapszámának egészségügyi szolgáltatók rovatoldalán jelent meg. További egészségügyi szolgáltatókért  olvasd el a teljes újságot, melyben Dénes András, gyógymasszőr bármely kezelésére felhasználható 1000 Ft-ot érő kuponját is megtalálod:

Kapcsolódó képek