menu

  • 2019.05.16.

Játszva fejlődni

Május utolsó vasárnapja minden évben a gyerekeké a világszerte ünnepelt nemzetközi gyermeknap apropóján.

A gyermekek számára a legnagyobb ajándék az élmény, érdemes tehát aktív, mozgásban gazdag programot keresni erre a vasárnapra. A játszóházakban számos lehetőséget nyújtanak a gyerekek megmozgatására, miközben fejlesztenek is.

„A játszóházak minden eleme mögött tudatosság rejlik. Az akadályok kikerülése fejleszti a gyermek mozgáskoordinációját, javítja a ritmus- és egyensúlyérzéket. A váltó lábas lépcsőzés segít összehangolni a jobb és bal agyféltekét, ami a későbbiekben az írástanulásnál fontos szerepet játszik. Úgy gondoljuk, hogy nem csak szórakoztató, hanem hasznos is minden egyes gyerek számára a játszóházas kalandozás, hiszen biztonságos környezetben tudnak játszani és kipróbálhatják magukat olyan helyzetekben, amelyekre egy szabadtéri játszótér nem ad lehetőséget”- tájékoztatnak minket a kecskeméti Kalamajka Játszóház tulajdonosai. Mindezek mellett akár a koordinációs problémák kiszűrésére is alkalmas lehet ez a terület. Nagyon lényeges, hogy időben felismerésre kerüljenek ezek a problémák vagy akár egy járás tanulási folyamatnak az elhagyása. Ha a gyermek fejlődéséből például kimarad a kúszás, akkor az később tanulási nehézségekkel járhat. A diszgráfia, diszlexia kialakulásáért is ilyen kimaradt fejlődési szakaszok a felelősek.

„A meglévő koordinációs problémák orvosolásában, mozgáskoordináció és az észlelési zavaros vagy térben nehezen tájékozódó gyermekekre is jó hatással lehet egy játszóházi ugrándozás”- hívják fel figyelmünket a Kalamajka tulajdonosai. A kisgyermekek testtudatának kialakulását és saját testélményének megélését is elősegítik a mozgásokat igénylő játékok.

A legtöbb játszóházban már törekednek arra, hogy a család együtt is ki tudjon kapcsolódni, sőt az egészen picikkel az anyuka együtt játszhat egy bababarát környezetben. Azonban a szakszerű felügyelet lehetőséget biztosít arra is, hogy egy vásárlás vagy egy elhúzódó munka alkalmával a gyereket a szülő biztonságos, élményekkel teli helyen hagyhassa néhány óra erejéig. A nyári szünetben a gyermek elhelyezése szinte minden családban probléma, hiszen a nagyszülők kapacitása is véges. Egy fejlesztő játszóházban speciális nyári programok, táborok alkalmával a gyerekeket ugyancsak jó helyen tudhatjuk.

Ne csak a gyermeknapot, hanem a közelgő nyarat is használjuk ki arra, hogy a gyermek minél több mindenben kipróbálja magát. Szaladgáljon a szabadban, süssön együtt a nagymamával, ugráljon egy játszóházi akadálypályán! Ezek a programok mind hozzátesznek a gyermek személyiségéhez, fejlesztik őt és nem utolsó sorban segítik a szocializációt, az alkalmazkodást.

Írta: Vágsélei Csilla Sára

A cikk nyomtatásban a Kecskeméti Szuperinfó 2019. május 13-i lapszámának GYERMEKNAP rovatoldalán jelent meg. További információkért, programokért, hirdetésekért olvasd el a teljes újságot!

Kapcsolódó képek