menu

  • 2019.07.30.

Hívatlan vendégek az otthonunkban

-Rovarok, rágcsálók

Akár családi házban, akár társasházban lakunk rovarok és rágcsálók egyaránt beférkőzhetnek otthonunkba, kertünkbe. A jelenlétük nem feltétlenül jelenti azt, hogy elhanyagolt a hely, hiszen a legjobb környéken is elszaporodhatnak ezek a hívatlan vendégek.

„Minden kártevő esetében igaz, hogy ha minél hamarabb lépünk, annál hatékonyabban tudjuk befogni vagy irtani őket. Bizonyos esetekben nem célszerű házi praktikákkal próbálkozni, inkább kérjük szakember segítségét vagy tanácsát” – hívja fel a figyelmet Kis András Pál egészségügyi gázmester.

A nyáron aktuális probléma az ágyi poloska, amely szálláshelyeken, vagy utazás közben vonaton is „beszerezhető”. Mivel fénykerülő, nehéz a nyomára bukkanni. A sötétben mozog és a szabad bőrfelületeket csípi meg, érzéstelenítőt használ, ezért nem azonnal vesszük észre a csípést. Az ágy réseibe, kárpitba fészkel. „Bőröndünkön, ruháinkon a nyaralás után rendszerint velünk tartanak ezek a kis élőlények. Megelőzésképp hazatérve bőröndöt ne vigyük rögtön a lakásba és a ruhákat 60 fokon mossuk át. Ha mégis hazavittük az ágyunkba, akkor a porszívózás és a mosás csak csökkenti a számukat, de kiirtani még nem fogja. Megfontolandó, hogy egyénileg érdemes-e belefogni az írtásba, hiszen körülményes és speciális szert igényel. Előbb-utóbb szakemberhez fordulnak az ágyi poloskával találkozók”- mondja a szakértő.

A nyár másik nagy „sztárja” a szúnyog. A párologtatós és ultrahangos eszközöknél hosszabb távon sokkal többet ér egy jó szúnyogháló és az odafigyelés. „Ne legyen pangó víz a kertben, mert a szúnyog peték ezekben 4-5 nap alatt már kikelnek. Eső után öntsük ki a vödrökben felgyűlt vizet”- tanácsolja az egészségügyi gázmester. A darazsak ugyancsak gondot okozhatnak nyáron. „Mivel veszélyesek, az irtásukat jobb szakemberre bízni, nagyobb fészek esetén semmiképpen nem szabad egyénileg irtani.”- figyelmeztet a szakember.

„A csótányokra régebben azt mondtuk, hogy kertes házban nem telepednek meg, mert a falfelületek nem olyan melegek, mint a panel épületekben. Ma már a családi házakban is megjelentek. Azt tapasztalom, hogy a lakók későn intézkednek, pedig minél hamarabb kezdünk neki, annál hatásosabb” – mondja Kis András Pál egészségügyi gázmester. A hangyák is jelen lehetnek mind a két területen. Náluk hormonkészítményt használnak a szakemberek, amely a szaporodásukat gátolja.

Háziasszonyok gyakori ellenségei a zsizsikek, molyok, lisztbogarak, amelyek a konyhában telepszenek meg, élelmiszerekből kelnek ki. A zsizsik ellen nehéz védekezni, hiszen a vásárlás során kerül be a konyhába, fertőzött bab, lencse, keksz által. Érdemes ezeket a termékeket zárt edényben tárolni. A molyok búzadarában, chipsben tudnak kukacként kifejlődni. A lisztbogár pedig egy a fiókba kiszóródott kis lisztben is gyorsan fejlődik.

Ha megtaláljuk ezeknek a forrását és kitakarítjuk a helyét, akkor megszüntethető. A repülő molyokat pedig sprayvel irthatjuk.

Az egér és a patkány megjelenése nagyon kellemetlen és betegségeket terjesztenek. Lényeges a megelőzés. Csukjuk az ajtókat, legyen megfelelő szigetelés, mert az egér egészen pici helyen is befér. Az egér befogása nem egyszerű, mert pár négyzetméteren elél, ahol talál élelmet. A csapdákat ezért szinte helybe kell neki vinni, hiszen nem hagyja el a kis életterét. A patkány befogása könnyebb lehet, mert folyamatosan járkál és jellemzően mindenbe belekóstol. A rágcsálókat vegyszeresen és vegyszermentesen is irthatjuk.

„A kártevők házi irtásánál legtöbbször alul kezelik a problémát – folytatja a szakértő – kevesebb szert használnak a szükségesnél, túl vékonyan fújják be a felületeket és nem érik el a kellő eredményt. Olykor több pénz megy el feleslegesen a közforgalomban lévő szerekre, mint egy szakemberre. Sokszor csak több hetes kísérletezgetés után hívják el a szakembert. Mindenképpen javaslom, hogy ha csak tanácsért is, de keressék fel a szakértőket, hogy minél hamarabb megszabaduljanak a kellemetlen lakótársaktól.”

Írta: Vágsélei Csilla Sára

 A cikk nyomtatásban a Kecskeméti Szuperinfó 2019. július 29-ei lapszámának SZOLGÁLTATÓK rovatoldalán jelent meg. További információkért, programokért, hirdetésekért olvasd el a teljes újságot!

Kapcsolódó képek