menu

  • 2019.08.01.

Több mint 21 ezren látták eddig a Kecskemét 650 kiállítást

Újabb kimagasló látogatószámmal büszkélkedhet a múzeum Cifrapalota kiállítóhelye, ugyanis a már félidejében járó Kecskemét 650 tárlatot eddig 21 és fél ezer ember tekintette meg.

A modern technika vívmányaival bemutatott kiállítás szórakoztatva meséli el a város históriájának közismert eseményei mellett a kevésbé ismert történeteket is.

A Kecskemét 650 szakít a hagyományokkal, redukált műtárgyállománnyal dolgozik: képi alapúvá varázsolja a tárgyi környezetet.
A látogatók számára elérhető egy online képeslap gyűjtemény, ahol az érintőképernyős alkalmazással lehetőség van Kecskemét térképi ábrázolásait böngészni, a különböző korok Kecskemétjét összehasonlítani.

Olyan újszerű megoldásokkal is találkoznak az érdeklődők, amelyeket eddig nem alkalmaztak kiállításokban:
Közel 150 négyzetméteren Ifresco látható, amely digitálisan létrehozott, nagyméretű grafikákkal borított, 3D hatású falfelszín.
Különleges, hogy ma már nem létező, vagy csak tervrajzon megszületett épületeket mutatnak be, világító, 3D nyomtatott makettek segítségével, interaktív fiókokkal kiegészülve.

A „milyen volt egykor és milyen ma” valószínűleg minden kecskeméti számára izgalmas téma lehet. Ezekhez több mint 2000 fénykép készült 2018-ban a városban, 60 nézőpontból pedig gömbpanoráma felvételekkel. A falra vetített interaktív projektoron olyan kisfilmek révén lehet Kecskemét elmúlt 100 évébe bepillantást nyerni, amelyeket kifejezetten erre a kiállításra kölcsönzött a múzeum a Magyar Filmarchívumból.

Több mint 250 ledet használtak fel a mozgásérzékelőkkel kombinált világító tablókban, de vannak egyedi, lézervágóval vágott, a település fejlődéstörténetét bemutató képsorok is.

A múzeumpedagógiai térben a virtuális valóság teszi különleges élménnyé a kiállítást.

A nyári szünetben is változatlan nyitvatartással üzemelő szecessziós palota kiállítása remek kikapcsolódási lehetőséget kínál a szórakoztatva tanulni vágyó fiataloknak, az érdeklődő felnőtteknek és azoknak a családoknak is, akik csak kíváncsiságból lépnek be a zöldre festett ajtón.

A családoknak szóló belépő ára rendkívül kedvező (350 Ft/fő), ezzel jelenleg három állandó kiállítás is megtekinthető: a Nagyurak és vezérek – híres avar leletek a Kiskunságból, az Állandó képzőművészeti kiállítás (híres Mednyánszky László és Tóth Menyhért képekkel) valamint a Kecskemét 650 várostörténeti kiállítás. Minden hónap utolsó vasárnapján pedig „Családi vasárnapot” hirdet a múzeum, ilyenkor térítésmentes a belépés a családok számára. Időszaki kiállításaink 4-6 hetente megújulnak, hamarosan új tárlat érkezik az első emeleti Pávás terem mellé.

Számos külföldi vendég is érkezik Kecskemét egyik legszebb épületébe, ahol a német turisták mellett holland látogatók is betérnek, ugyanakkor a Kecskemét 650-et már Ausztráliából is megtekintették.

A múzeum vendégkönyvében emlékül hagyták a következő sorokat:

„Nagy örömömre szolgál, hogy láthatom Magyarország történelmének lenyűgöző szeletét. Ragyogó élmény ért a múzeumban, semmihez sem fogható ez, amivel eddig valaha is találkoztam!
Üdvözlet Sydney-ből!”

Tárlatvezetést is igényelhetnek a Cifrapalotába érkező vendégek, amely magyar és angol nyelven egyaránt elérhető, és 1000 Ft-ba kerül csoportonként, létszámtól függetlenül.

Az új tanévtől továbbra is biztosítja a múzeum a kecskeméti osztályok számára az ingyenes belépést, folytatva azt a kulturális missziót, amik évek óta vállal az intézmények életében. A Kecskemét 650 kiállítás múzeumpedagógia foglalkozások színes skáláját vonultatja fel, különböző korosztályokra bontva.  A részletes programok elérhetőek a múzeum honlapján.

A páratlan várostörténeti kiállítás – amelyet egyszer, minden Kecskemét és város környéki lakosnak látnia kell – december 31-ig látogatható, keddtől vasárnapig, 10:00-17:00 között.

Kapcsolódó képek