menu

  • 2019.08.12.

Először települt ki a Kecskeméti Múzeum a Sziget Fesztiválra

A Sziget Fesztivál 2019-es kiállítói között található a Kecskeméti Katona József Múzeum.

Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényén az országos múzeumok mellett most először jelenik meg az intézmény a magyar vidéki múzeumokat is képviselve.

A Kecskeméti Katona József Múzeum a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségével együtt, a Rómer Flóris Múzeum társszervezésével települt ki az augusztus 7-13 között megrendezett nagyfesztiválra. A fesztiválhangulatot a múzeum egy korábbi, a felnőtt látogatószám tekintetében rekordot elérő időszakos tárlatával teremtette meg: A háború pillangói címet viselő kiállítás egy részletével találkozhatnak a múzeumi negyedbe látogatók.

Az első világháborús tábori bordélyok rejtelmei kerülnek napvilágra a fesztiválozók számára.
A látszólag pikáns, valójában azonban nagyon is megrendítő témát mély humánummal, ugyanakkor magas szakmaisággal, mintaszerűen villantja fel a fesztiválozó nagyközönség előtt a két kurátor, Szabóné Bognár Anikó és Dr. Végh Katalin igazgatóhelyettesek.

A magyar és angol nyelvű tablók, molinók és a naturalista módon megelevenedő legénységi örömtanya berendezései mellett interaktivitással is találkozhatnak az érdeklődők. Lehet karszalagot hímezni, mágnestáblára frontvonalakat helyezni, puzzle darabokat összeilleszteni, valamint a témát segítő korabeli képeket és versrészleteket asszociatív módon párosítani. Természetesen a selfiepont sem marad el a sátor előtt, de nővér-és katonajelmezbe is bújhatnak az igazán kíváncsi fiatalok.

A vidéki múzeumokat tehát most először a Kecskeméti Múzeum kiállítása képviseli, egy múzeumközi (Győr, Szerencs, Szekszárd, Kiskunfélegyháza, Kecskemét) csapattal.

A Kecskeméti Múzeumban székhellyel és titkársággal rendelkező MVMSZ (Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége) a magyar vidéki múzeológia társadalmi elismertségéért, a vidéki múzeumügy szakmai megújításáért dolgozó, intézményi tagságú szervezet. A szövetséget valamennyi megyei hatókörű városi múzeum mellett, járási és városi múzeumok, gyűjtemények, valamint határon túli múzeumok alkotják. A szakmai szervezet népszerű a múzeológia szereplői között, amelyet évről évre bővülő taglétszáma is bizonyít.

A szövetség célja, hogy a szakmai érdekképviselettel és kulturális szerepkörével elősegítse az identitásmegőrzés szélesebb tömegeknek szóló közvetítését, a vidéki múzeumok és kiállításaik népszerűsítését.

 

Kapcsolódó képek