menu

  • 2019.08.22.

Egy jó szakma felér egy diplomával

Lassan itt az iskolakezdés, a felsőoktatási felvételi eredmények már július vége óta publikusak. Akit nem vettek fel a hőn áhított egyetemre, annak sem kell csüggednie, hiszen rengeteg ingyenes OKJ szakmai képzés közül válogathat.

-Augusztus az egyik legintenzívebb hónapunk, a felvételi eredmények kihirdetése után mindig megerősödik a szeptemberben induló OKJ szakmai képzések iránti érdeklődés. Persze vannak olyanok, akik már eleve ezt a képzési formát választották és olyanok is, akik biztosításképpen az egyetem mellett egy szakmára is jelentkeztek – tájékoztat minket Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója.

KÉT SZAKMA MEGSZERZÉSE INGYENES
-Mindenki számára ingyenes két szakma megszerzése. Nappali tagozaton csak az első szakma megszerzésére van lehetőség. A nappali tagozat korhatára 25 év, az estire nincsen korhatár. A képzések abban az esetben ingyenesek, ha az illető még nem vette igénybe állami keretek között a két OKJ képzését. Ezt azért fontos tisztázni, mert például, ha valaki a két szakmájából, az egyikért fizetett, akkor még mindig van egy felhasználható ingyenes lehetősége – figyelmeztet a szakember. – Az esti ingyenes képzések is nagyon népszerűek, hiszen a munkaerőpiac átalakulása folyamatos újragondolásra készteti az embereket és ma már az sem meglepő, ha valaki 50 évesen ül az iskolapadba.

PLUSZ PONT A FELVÉTELIHEZ
A legkedveltebb képzések a közgazdaságtani, vendéglátóipari, idegenforgalmi és informatikai ágazatokból kerülnek ki. Aki ezekből választana képzést, annak mindenképpen érdemes időben jelentkezni. Az említett ágazatok nem csak az OKJ szakmai képzésben, hanem a felsőoktatásban is a legkapósabbak közé tartoznak. – Jó hír, hogy ezen képzések nagy része plusz pontot jelent a felsőoktatási felvételinél. Így sokszor egy szakma kézhez vétele után nagyobb eséllyel tud a diák bekerülni a felsőoktatásba. Nem mellékes, hogy egy kézzel fogható szakmával érettebben, megfontoltabban, motiváltabban tud belépni az egyetemre – hívja fel a figyelmet a szakértő.

HIÁNYSZAKMÁK
Olyan képzések is bőven vannak, amelyek nehezebben telnek be, pedig piaci kereslet lenne rájuk.
– Az egészségügyi szakmák egyértelműen ilyenek, illetve a gépészeti ágazathoz tartozó szakmákra is nagy igény van most a munkaerőpiacon. Ezek többsége nem kötött érettségihez, vagyis az alapfokú ágazathoz tartozó szakma. Ilyen például a villanyszerelő, mechatronikus karbantartó, szerkezetlakatos, burkoló, kőműves. Az érettségivel rendelkezők azonban mindig igyekeznek olyan szakmát választani, amihez feltétel az érettségi, mint például az autószerelő, szoftverfejlesztő vagy a nyomdaipari technikus – fejti ki a KSZC főigazgatója.

JÖVŐRE VÁLTOZNAK AZ OKJ KÉPZÉSEK
A főigazgatót kérdeztük az OKJ képzéseket érintő változásokról is, amely előreláthatólag a jövő év szeptemberétől lesz aktuális. – Az új rendszer kidolgozása még folyamatban van, biztosat akkor tudunk mondani, amikor kijön az új rendelet, de valószínűleg a szakmai képzés nem fog gyökeresen megváltozni, vagyis senki nem marad le semmiről, ha jövőre kezd el szakmát tanulni. A változást valahogy úgy kell elképzelni, hogy 200 alapszakma lesz, amire felnőttoktatásban lehet majd ráépülő képzéseken részt venni. Tehát, ha valaki építőipari szakmát szerez, abból nagyon könnyen lehet akár burkoló, kőműves vagy száraz építő. Megszerzi az alapképzettségét és rövid idő alatt át tudja magát képezni. A munkaerőpiaci igények gyorsan változnak és a munkaerőnek ehhez gyorsan kell alkalmazkodnia, ezért volt szükség az OKJ képzési formák újragondolására.
– A szakmaszerzés a közeljövőben továbbra is fontos marad. Aki érvényesülni szeretne az életben és még egy kis vállalkozói szellem is van benne, annak mindenképpen jól jön. Ahogy mondani szokták, a jó szakma felér egy diplomával. Az sem mellékes, hogy a fiataloknak szükségük van arra, hogy a való világgal is találkozzanak. A középiskola és az egyetemi oktatás ezt nem adja meg. A szakmai képzések olyan ismereteket adnak, amelyek jól jönnek az életben- mondja a szakember.
– A Kecskeméti Szakképzési Centrum OKJ képzéseire augusztus 30-ig lehet jelentkezni. Érdemes is időben beadni, hiszen vannak szakmák, amelyek gyorsan telítődnek.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk nyomtatásban a Kecskeméti Szuperinfó 2019. augusztus 21-i lapszámának KARRIER rovatoldalán jelent meg. További információkért, programokért, hirdetésekért olvasd el a teljes újságot!

Kapcsolódó képek