menu

  • 2019.09.05.

Turnűr trend – Divat a 19. században

Divattervező pályázat – felhívás

A kecskeméti Ráday Múzeum divattörténeti, ruhatervező pályázati felhívása középiskolások számára

A Ráday Múzeum 2018-ban nyitotta meg A kulcsra zárt szoba titkai – Muraközy János élete és festészete című kiállítását. Muraközy festményei remek lehetőséget kínálnak arra, hogy a pályázat résztvevői a reformkor és a dualizmus divat- és stílustörténetét tanulmányozzák. Ezzel a lehetőséggel élve a Ráday Múzeum divattervező pályázatot ír ki az alábbiak szerint:

Hogyan ötvözhető a 19. század és a 21. század divatja? Hogyan keveredhetnek egymással régi és modern stílusjegyek, szabásminták, díszítőelemek, anyagok? Hogyan jelenhetnek meg a magyar reformkorszak és dualizmus időszakának férfi és női öltözékei a 21. század vizuális kultúrájában? A pályázat keretében utcai és ünnepi viseletek terveit várják egyéni jelentkezőktől, vagy két-három fős csapatoktól.

Muraközy János festménye: Kovács Mária

Muraközy János festménye: Tomó Róza

A pályázat elbírálása során három munka készítői részesülnek támogatásban. A Ráday Múzeum fedezi a kiválasztott alkotások anyagköltségét.

A tanulók egy ingyenes előadáson képet kaphatnak a 19. századi divatról Fekete Dóra öltözettervező, művésztanár segítségével, 2019. szeptember 16-án, 17 órakor. Az előadás után a fiatalok konzultálhatnak a szakértővel a ruhaterveikről.

A múzeum munkatársai 2019. szeptember 27-ig várják a jelentkezéseket elektronikus formában, majd október 7-ig a beválogatott rajzos divatterveket, melyből a zsűri kiválasztja a három legszebb alkotást. A győztesek elkészíthetik ruhakölteményeiket a Kiíró anyagi támogatásának segítségével. A kész öltözékeket a diákok ünnepélyes keretek között mutathatják be a közönség számára 2019. november elején. Emellett további 12 alkotó bemutatkozhat rajzos divatterveivel a pályázat záróünnepségén.

A Ráday Múzeum a programmal a diákok pályaorientációját, érdeklődési körének bővítését kívánja elősegíteni, valamint szeretnék felhívni a fiatalok figyelmét a művészeti projektekre. A tanulók a rendezvény után megtarthatják a kész munkákat, illetve az ünnepségen készített divatfotókat, s ezeket beilleszthetik művészeti portfóliójukba.

A pályázat és a jelentkezés részleteiről szeptember 4-től bővebben tájékozódhatnak a Ráday Múzeum honlapján  és facebook oldalán.

További információ: Ráday Múzeum, 6000 Kecskemét, Kálvin tér 1.
06 76/ 486-226, radaymuzeum.hu, facebook.com/radaymuzeum
Kapcsolattartó: Bencsik Orsolya, 06 30/493 44 55 radaymuzeum.bencsik@gmail.com

Kapcsolódó képek