menu

  • 2019.09.12.

MENTES ÉTELEK- MIT ÉS HOGYAN?

Egyre több embernek kell odafigyelnie arra, hogy mit is eszik, ugyanis az ételallergiások és ételérzékenyek száma a gyerekek és a felnőttek körében is növekedni látszik.

Szerencsére ezzel egyenes arányban nő a különböző mentes ételek, összetevők száma is. De hogyan is döntsük el, hogy melyikre lenne szükségünk, a tiltott ételt mivel váltsuk ki?

-Semmiképpen nem szabad otthon diagnosztizált, tesztelt eredmény alapján valamit kizárni az étkezésünkből. Ha valakinek nincsen problémája és értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, tápanyagokat zár ki a szervezetéből, akkor sokkal nagyobb kárt okoz magának. Tünetek esetén mindenképpen gasztroenterológust, majd egy dietetikust kell felkeresni – figyelmeztet minket Szegezdi Brigitta a Fresh Time Salátaműhely és Szendvicsgyár tulajdonosa. – A vásárlóink 70%-a küzd valamilyen ételallergiával, érzékenységgel vagy cukorbetegséggel. Fontosnak is tartom hangsúlyozni, hogy divatból senki se étkezzen valamilyen mentesen életvitelszerűen. Akinek nincsen problémája nyugodtan fogyaszthat bármit, csak mértékkel.

A köznyelvben sokszor összecsúszik az ételallergia és az intolerancia (ételérzékenység) pedig két különböző dologról van szó. Míg az ételallergia tüneteiért az immunrendszer felel, addig az intolerancia tüneteit az emésztőrendszer okozza. Leggyakoribb ételallergiák közé tartozik a földimogyoró, tehéntej, tojás, szója, hal, ételérzékenységek közé a glutén (gabonák egyik fehérjéje), laktóz (tejcukor) és a fruktóz (gyümölcscukor) intolerancia.- Ez egy nagyon összetett dolog, hiszen, ha valaki a búzalisztre érzékeny, akkor még nem kell gluténmentesen étkeznie, a kettő nem ugyanaz. Ezért is nem győzöm mindig felhívni a figyelmet a szakorvosi kivizsgálásra- hangsúlyozza Brigitta.

Ma már rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy a tiltott ételt vagy összetevőt kiváltsuk.
– Egy laktózérzékeny ihat laktózmentes tejet. Ugyanakkor ő és akár a tehéntejre allergiások vagy vegánok átválthatnak olyan növényi tejekre, mint a mandula, kókusz- vagy rizstej. A többi tejterméktől sem kell megválnunk probléma esetén, hiszen létezik már növényi sajt és növényi joghurt is és még a mascarponenak is van laktózmentes változata. A tojás nélküli tészták is már bárhol kaphatóak és tojáshelyettesítőt is be lehet már szerezni a sütéshez, főzéshez. Sőt minden mentes keverékek, is kaphatóak, így gluténmentes lisztkeverék is, amelyből zsömlét, kenyeret is lehet sütni. A cukorbetegek és fogyni vágyók ma már többféle természetes alapanyagú édesítőből választhatnak és hozzáadott cukor nélküli termékeket is egyre több helyen tudnak venni – mondja el tippjeit a Fresh Time tulajdonosa. – A vendéglátóhelyeken már kötelező feltüntetni az allergének listáját, ezt mindig kérjük, keressük. A keresztszennyeződésre azonban nekünk kell rákérdeznünk.

Brigittáék tapasztalata szerint minden korosztályban akadnak olyanok, akik valamilyen étkezési problémával küzdenek. Az idősebbek cukorbetegség, a fiatalabbak az egészséges életmód miatt keresik fel a boltot és nagyon sok gyerekes szülő az ételallergiás vagy érzékeny gyermekének keresi az alternatívákat. Kortól és nemtől függetlenül jelentkezhetnek ezek a problémák. – Lényegesnek tartom, hogy ne csak az érzékeny vagy allergiás gyermekünk étkezésére figyeljünk oda. Itt a szeptember és a gyerekeknek energia kell, hogy az iskolában koncentrálni tudjanak. Mindezekhez elengedhetetlen a tartalmas, egészséges reggeli és tízórai. Nagyon sok múlik azon, hogy mit pakolunk az uzsonnás dobozukba- figyelmeztet Szegezdi Brigitta. A dobozban mindig legyen zöldség, gyümölcs, valamilyen kis tejtermék, szénhidrát, ami energiát ad, lehetőleg ne cukros pékáru, hanem rozsos vagy barna kenyérből készült tápláló minden jót tartalmazó szendvics. A szendvicseket akár zöldségkrémekkel is felturbózhatjuk, hogy ne legyen unalmas.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk nyomtatásban a Kecskeméti Szuperinfó 2019. szeptember 9-i lapszámának EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓK rovatoldalán jelent meg. További információkért, programokért, hirdetésekért olvasd el a teljes újságot!

Kapcsolódó képek