menu

  • 2019.10.02.

Látás Hónapja

Október már 2008 óta a Látás Hónapja. A Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma közös célja a kampánnyal, hogy felhívják a figyelmet a rendszeres legalább évente, kétévente szükséges látásellenőrzésre.

A tapasztalat az, hogy több embernek lenne szüksége szemüvegre, mint amennyien valójában viselik. A szemüvegesek közül pedig sokan már nem megfelelő dioptriával ellátott szemüveget hordanak. – A dioptria hiánya vagy a nem megfelelő dioptria használata olyan problémákat okozhat, mint a fejfájás, szédülés, vörös, égő szem. Gyakori eset, hogy a fejfájás, fáradtság tünetegyüttes mögött látásprobléma áll. Ezt egy látásellenőrzés alkalmával ki tudjuk szűrni, sőt a vizsgálat során olyan egyéb betegségekre is fel tudjuk hívni a figyelmet, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, szürkehályog, zöldhályog. Ebben az esetben mindig szemorvoshoz irányítjuk a vásárlót – mondja Mészáros Vanda látszerész, a kecskeméti Optic World Exclusive boltvezetője.

DIGITÁLIS ESZKÖZÖK HATÁSAI

A non-stop digitális eszköz használat igencsak negatív hatással van a szemünkre. Az okostelefonok térnyerésével már nem csak annak kell figyelnie a szemére, aki képernyő előtt dolgozik. – A számítógép, telefon, laptop vagy GPS képernyőjéből káros fény szűrődik a szemünkbe. Nem igen van már olyan ember, aki ne dolgoztatná a szemét. Régebben többnyire a távolba néztünk, manapság pedig egyfolytában közelre tekintünk, beltérben vagyunk, monitorok előtt dolgozunk. A szem folyamatos terhelése gyorsabb szemromláshoz vezet. Ezért is lehetséges, hogy egyre fiatalabb korban van már szükség szemüvegre. Akinek még szemüveg nélkül jó a látása, az is küzd a fejfájással és a szemszárazsággal a monitorok miatt. A megfelelő hidratálás, vízivás ezen a problémán is segíthet – hívja fel a figyelmet Sándor Beáta, az Optic World optometristája. Szeptemberben indul be igazán az optikai szezon. Hamarabb sötétedik, ilyenkor nagyobb számban észreveszik az emberek, hogy nem látnak megfelelően. Az iskola beindulásával pedig a gyermekek látásproblémái is jobban szem elé kerülnek. Ekkor érdemes felkeresni az optikákat látásellenőrzés céljából. Októberben a kampánynak köszönhetően több optika vállal ingyenes látásvizsgálatot, megéri ezekről tájékozódni.

LÁTÁSELLENŐRZÉS, SZEMVIZSGÁLAT

– Azt javaslom, hogy akinek nincsen egyéb panasza, és csak azt szeretné tudni, hogy milyen dioptriára van szüksége, elsősorban optikába látogasson el. A szemorvosok fő profilja a szembetegségek kezelése, keveseknek van kapacitása, ideje egy összetettebb látásellenőrzésre, szemvizsgalatra. Az optikában lehetőség nyílik hosszabban tesztelni az egyes lencséket, a vásárlók kipróbálhatják pl. a multifokális lencsék nyújtotta előnyöket, látásélményt is – hangsúlyozza a látszerész. – Fontos, hogy a szemvizsgálatra ne az esti órákba menjünk, elfáradt szemmel. Napközben, kipihent szemmel érdemes érkezni, hogy biztosan ne hozzon fals eredményt a vizsgálat. Ha valaki tud róla, hogy magas vérnyomása vagy cukorbetegsége van, akkor csak a gyógyszeres beállítás után jöjjön szemvizsgálatra, különben nem lesz pontos az eredmény.

– A szemvizsgálat nem fájdalmas, nincs mitől tartani, nem használunk hozzá pupillatágító cseppet sem. Először a computer segítségével egy hozzávetőleges értéket kapunk, majd a hagyományos módszerrel folytatjuk. Először megnézzük, hogy szabad szemmel mit lát a vásárló, majd különböző korrekciókkal és végül próbakerettel is van lehetősége kipróbálni a lencsét – tájékoztat az optometrista. A szemüvegnek sok szempontnak meg kell felelnie. Éppen ezért az optikusok óva intenek a hipermarketekben készen vehető szemüvegektől, amelyek csak egy általános értékre vannak beállítva. Ezek inkább kárt okoznak, mintsem segítenek. Ha a szakértői vizsgálat után minden egy helyen készül, abban az esetben garantált, hogy a szemüveg a legjobb eredményt hozza a viselőjének.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk nyomtatásban a Kecskeméti Szuperinfó 2019. szeptember 30-i lapszámában  jelent meg. További információkért, programokért, hirdetésekért olvasd el a teljes újságot!

Kapcsolódó képek