menu

  • 2019.11.21.

Egész évadban jótékonykodik a Kecskeméti Színház

Karácsony közeledtével egyre több érzékeny téma kerül előtérbe: szervezetek fognak össze, adományok jutnak el rászorulókhoz, de szép példákat láthattunk az elmúlt időszakban a közösségi finanszírozás erejére is.

A kecskeméti Katona József Színház nemcsak ünnepekkor, hanem évek óta feladatának tekinti a kulturális esélyegyenlőtlenség csökkentését. Társadalmi felelősségvállalási programjaiba beépíti a hátrányos helyzetű gyermekek, családok és közösségek segítését, évről évre egyre több gyermeknek és felnőttnek biztosítja a színházi élményeket.

Az intézmény több évre visszatekintve, az önkormányzatokkal együttműködve, évente két alkalommal hív meg Kecskemét közeli településekről olyan családokat, akik hátrányos szociokulturális helyzetük miatt nem, vagy csak ritkán jutnának el színházba.

A színház 2014-ben indította útjára ezt a kezdeményezését, amelynek keretében 14 településről érkeznek gyermekek, hogy hétköznapjaikat egy színházi előadás tegye szebbé. A csoportok Kecskemétre utazását a helyi önkormányzatok biztosítják. Most pénteken, az Aladdin és a csodalámpa című zenés mesejátékot tekinti majd meg több mint 400 gyermek, Fülöpháza, Ballószög, Helvécia, Ladánybene, Kiskunfélegyháza és környéke, Lajosmizse, Orgovány, Tiszaug, Ágasegyháza, Bugac, Kunbaracs, Lakitelek, Jakabszállás, Kerekegyháza településekről. Ez lesz a 11. előadás, amit láthatnak a gyerekek 2014 óta. Évről évre visszatérő partnere a programnak a Bács-Kiskun Megyei és Járási Földhivatal, akik édességet vásárolnak a meghívottaknak, amelyet az előadás végén a mese szereplői osztanak szét.

A fenti jótékonykodást kitágítva a 2018/2019-es évadban #színháziangyalvagyok karitatív programot indított a színház. A Színházi Angyalprogram elsődleges célja az volt, hogy minél több olyan gyermek is eljuthasson a teátrumba, akiknek sosem adatna meg az élmény e projekt nélkül, a közösség erejében bízva. Arról, ki látogathatott el tavaly karácsony havában az előadásra, közösen döntött a teátrum a közösségi oldalt követőkkel, mivel színházi angyallá bárki válhatott, aki leadta voksát online vagy személyesen, a jegypénztárakban. Az online kommunikációt a #szinhaziangyalvagyok hashtag segítette. Ezt a programot bővítette ki az intézmény és januártól felnőttek számára is meghirdette azt, valamint folytatja a 2019/20-as évadban is. Olyan intézmények, alapítványok, egyesületek, közösségek jelentkezését várták és várja továbbra is minden hónapban a teátrum, akik e program keretében szeretnének színházba jönni, vagy olyan ajánlásokat, amelyek segítségével hasonló közösségek hétköznapi életét tehetjük tartalmasabbá.
A minden hónapban megvalósuló jótékonykodást immáron az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő támogatja.

Katona József Színház

Kapcsolódó képek