menu

  • 2019.12.06.

Adventi programsorozat és új arculat a Kecskeméti Múzeumban

Év végi sajtótájékoztató keretében jelentette be a Kecskeméti Katona József Múzeum új arculatát, ismertette adventi, év végi programjait, valamint összegezte a 2019-es évet.

A nagysikerű Kecskemét 650 kiállítás egy éves fennállása után bezár december 22-én, új időszaki kiállításoknak adja át a helyét, amelyekre szintén fény derült.

Magas látogatottság, országos városmarketing díj és kulturális misszió

December 6-án, pontosan a Kecskemét 650 kiállítás ünnepi megnyitója után egy évvel tartotta meg év végi sajtótájékoztatóját a Kecskeméti Katona József Múzeum. Az interaktív, modern technikai és vizuális megoldásokat felsorakoztató várostörténeti kiállítás minden korosztálynál nagy érdeklődést aratott, több mint 31 ezer látogatót tudhat magáénak a tárlat.
A múzeum imázs-és városmárka erősítő tevékenységéért folytatott munkában, a Kecskeméti 650 és a Seuso-kincs kiállítás szervezése és sikeres megrendezése országos városmarketing díjat hozott az intézménynek, amelyet Kecskeméten elsőként a Katona József Színházzal együtt, a múzeum jegyez.

Egy éve nyitotta meg a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely újrarendezett állandó kiállítását, ahol szintén szép látogatottságról lehet beszámolni, hiszen közel tizenháromezer fő látogatót számlált azóta a tagintézmény.

„Számos régészeti feltárás szakmai eredményéről adtunk híradást és jelentünk meg az országos sajtóban is, gazdagodott képzőművészeti gyűjteményünk, valamint az intézmény szakmai színvonalához méltó raktárhelyiséggel is bővült a múzeum” – mondta el Rosta Szabolcs múzeumigazgató.

„Az évek óta működő kulturális misszió keretében ezerhatszáz gyermeknek adtuk ebben az évben is múzeumi élményt és múzeumpedagógia foglalkozást, hiszen a helyi iskoláknak térítésmentesen biztosítjuk ezeket; valamint egy EFOP pályázatnak köszönhetően hátrányos helyzetű intézmények tanulói is ellátogathattak Cifrapalota kiállítóhelyünkre” – egészítette ki a múzeumigazgató az éves összegzést.

Advent a Múzeumban

Advent a Kecskeméti Múzeumban címmel program-és meglepetéssorozatot indított a múzeum. Az idei adventi időszakban, naponta egy-egy meglepetéssel kedveskedik közösségi oldalán az intézmény, ahol – az adventi kalendáriumhoz hasonlóan –az adott napra szóló ajándékot találhatnak a látogatók. A kiadványok, ingyenes tárlatvezetések mellett, december 13-án estébe nyúló programot is szerveznek a Cifrapalotában, ahol a Luca napi barangolás címen a jeles naphoz kapcsolódó népi hagyományokat lehet megismerni, a Kecskemét 650 finisszázs programjaként felfogható rendezvényen pedig éjszakai tárlatvezetés várja az érdeklődőket 17:15 és 19:00 között. Az est egy rendhagyó programelemmel zárul: rapid randit tartanak a bűbájos éjszaka hangulatában. A belépés és a programokon való részvétel is ingyenes.
Szabóné Bognár Anikó igazgatóhelyettes elmondta: „Karácsonyi bérletkártyával is jelentkezik most először a múzeum: a három kiállításra szóló bérletkártya 1500 forintért megvásárolható a Cifrapalota jegypénztárában, amely tetszőlegesen felhasználható a 2020-as év bármely kiállításának megtekintésére.”

2020-ban Erzsébet királyné és Ferenczy Ida újra Kecskemétre látogat

A 2020-as év egyik meghatározó nagykiállítása az „Erzsébet királyné és Ferenczy Ida” munkacímet viselő tárlat lesz, egy a trianoni békeszerződés évfordulójához kapcsolódó, történelmi témájú kiállítás mellett. Az évet a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé – Szent vendégség (Eucharisztia/Úrvacsora) nyitja majd.

Új arculat, új év

A megyei hatókörű múzeum az elmúlt évek szakmai elismerései és építkezései mellett, a tagintézmények arculatában is szeretné megjeleníteni a professzionális megjelenést, valamint annak tükröződését, ezért új védjegyeket vezet be. A logók bemutatása mellett, új szlogenét is bejelentette a múzeum vezetősége: Múzeum az ország szívében.

„A KKJM tagintézményei egyediek, más profilúak, külön identitással rendelkeznek, viszont összeköti őket a kultúra, Kecskemét városának szolgálata és a Kecskeméti Katona József Múzeum egysége” – kezdte a védjegyek bemutatását dr. Végh Katalin igazgatóhelyettes.

„Ezt az intézményi individualizmust és közösséget hivatott megjeleníteni a négy intézmény logója: a közösség jegyében születtek meg a kör motívumába foglalva az intézmények új védjegyei. A kör mint a teljesség jelképe, a centrális elrendezés, a kiegyensúlyozottság, örökkévalóság, a múlt és jövő időtálló motívuma jelenik meg összetartó elemként, emellett a napkorong jele is egyben, ami fölénk magasodik és a mindennapjaink része.”- fejtette ki az igazgatóhelyettes.

A centrális elrendezésű logók külön-külön és egyben is a stabilitást jelenítik meg, egységes napkorong szimbólummal, egységes tipográfiával. A betűválasztás rezonál a huszonegyedik század felhasználóbarát igényeire és a múzeum jelenlegi összintézményi logójára. A széria minden védjegye dinamizmust kelt, a hajlított formák és a szögek ellentéte, ezzel reflektálva a klasszikus igényekre, a jelenlegi trendekre, valamint arra, hogy a múzeumok egyik mai funkciója a kapcsolatteremtés és az élményközpontúság, ugyanakkor komoly tudományos munkának is otthont adnak.

Kecskeméti Katona József Múzeum

Kapcsolódó képek