menu

  • 2019.12.16.

Januártól nemzeti színházként működik tovább a Kecskeméti Katona József Színház

Már csak pár hét választ el bennünket attól, hogy nemzeti színházként működjön tovább városunk színháza.

A munka nem áll meg, a színházi évad a szokott ütemben lendül át az újévbe, de egy pillanatra megállnának, és önökkel együtt szeretnének örülni az idei karácsonyi ajándékuknak, a nemzeti címnek.

Ajándék magunknak, és a szeretteinknek is

A színház nagy ajándékot kapott idén, de ajándékot adni mindenki szeret, a legszebb érzés, amikor tudjuk, örömet okozunk szeretteinknek. Ne feledjék, hogy a színházi ajándékutalványokat és a karácsonyi bérleteket december 23-ig meg tudják vásárolni a színház jegypénztáraiban. A három előadásra szóló bérlet ára 7500 Ft.

Januárban nemzeti tragédiánk, Péter és a farkas és Anna Karenina

„Az ember tragédiája „junior”-t próbálom, Hajdú Melindával és Koltai-Nagy Balázzsal a főszerepben, amelynek január 22-én tartjuk a premierjét, a magyar kultúra napján. Nemzeti színházunk első igazi bemutatója ez. Szimbolikus a mű, minden értelemben, a mi életünkben is: nagy nemzeti drámánk az újév első Nemzeti produkciójában kerül színre, ráadásul az ifjúság nyelvére fordítva.”-mondta el Cseke Péter igazgató úr.

Az interjú többi részét itt olvashatják:

Összefonódik nevével Kecskemét, és az, hogy most már nemzeti színháza is lesz a Hírös Városnak. Hogyan éli ezt meg a mindennapokban?
Éppen a héten tartottunk egy évzáró társulati ülést, ahol idéztem, hogy: „A sikerekről beszélni kell, a sikert kötelező megünnepelni, a sikerekből kell építkezni.” Magam is így gondolom. Most jön a munka következő szakasza, a fejlődés újabb állomása. Ahogy Kecskemét is nagyvárossá vált, a színházunk is vidéki kiemelt színházból nemzetivé nőtte ki magát.
Egy nemzeti színház a város színháza is, gondoljunk csak bele a történelmünkbe, 1916 előtt Városi Színházként működött a teátrum, tehát továbbra is azt gondolom, hogy Kecskemét és a helyi színházba járó közönség lesz az igazi nyertese a címnek. Kollégáimmal tovább folytatjuk azt a megkezdett munkát, hogy a város kultúrája Kecsemét nevével az élen országos elismertséget szerezzen. Színházaknál – minősítésben – ez a legmagasabb elismerés.

Mit gondol, mit jelenthet a város számára az, hogy Kecskemétnek Nemzeti Színháza lesz?
Abban biztos vagyok, hogy az utókornak már egy nemzeti színházat hagyunk itt a 123 éves történelem újabb állomásaként, és az is biztos, hogy nem mindegy, milyen névvel marad meg.
A Katona József nevet nem szándékozunk elhagyni, hiszen a nagyszínház Kecskeméti Nemzeti Színház Katona József Színházaként működne továbbra is. Két másik játszóhelyünk is megkapná a nemzeti lehetőséget, hiszen a Kecskeméti Nemzeti Kelemen László Kamaraszínházaként, és Ruszt József Stúdió Színházként használnánk.
Ez a rang és elismerés segíthet a lokális értékeink megerősítésében, városi értelemben abszolút presztízsnövekedést mutat, és nem utolsó sorban a turisztikai szempontokat figyelembe véve is könnyebb megszólíthatóságot jelent. Így az ünnepek táján tekinthetjük ezt a társulat és a város közös, megtisztelő ajándékának is, ami közös örömre ad alkalmat. Szeretnénk, ha ez a jó hír mindenkihez elérne, és együtt ünnepelhetnénk majd az elkövetkezendő előadásokon, hiszen a Társasjáték csak így teljes.

A Kecskeméti Katona József Színház januári műsora:

Kecskeméti Katona József Színház

Kapcsolódó képek