menu

  • 2020.01.23.

Környezetvédelmi program

„Fogyassz mértékkel, környezeti léptékkel” – Készül Kecskemét új környezetvédelmi programja

Elindul Kecskemét új, öt évre szóló környezetvédelmi programjának és cselekvési tervének társadalmi egyeztetése – ezt csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Mint elhangzott, az önkormányzat már eddig is jelentős lépéseket tett a zöldebb város érdekében, de a jövőben még több intézkedésre kerül sor például a vízmegtartás, valamint a tisztább levegő érdekében.

Kecskemét önkormányzata 1997-ben alkotta meg első környezetvédelmi programját. Ezt azóta többször is aktualizálták, és számos eredménye érzékelhető a városban. Minderről Szemereyné Pataki Klaudia polgármester beszélt csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, az elmúlt időszakban az intézményhálózat energetikai korszerűsítésével, a napelemek felszerelésével, a hibrid buszok beszerzésével, a kerékpárutak építésével, a közvilágítás korszerűsítésével jelentős eredményeket értek el, de a legnagyobb megtakarítást a távhő-szolgáltatás területén induló fejlesztések jelentik majd.

A polgármester szerint Kecskeméten nem az ipar és a közlekedés okozza a legnagyobb környezetszennyezést, hanem télen a lakosság egy részének nem megfelelő fűtési technikája, nyáron pedig a mezőgazdaság. Gaál József alpolgármester ehhez hozzátette azt is, hogy az ipari vállalatok letelepedésével valóban beépültek zöldfelületek, de meg lehet azt is nézni, hogy a szabadon maradt területeket parkosítja minden cég parkosítja. Vagyis nem valós az a túlzott beépítési százalék, amely esetleg a statisztikákból kiolvasható.

A levegő szennyezettségének valós értékei érdekében az önkormányzat két újabb mérési pont adatait is figyelembe fogja venni, mivel eddig csak a legszennyezettebb hely adatai álltak rendelkezésre, amelyből nem lehet a város egészére vonatkozóan valós képet kapni.

A most elinduló új, öt évre szóló környezetvédelmi program jelmondata: „Fogyassz mértékkel, környezeti léptékkel”. Egy vaskos anyag már el is készült a következő időszak feladatairól, de várják a lakossági véleményeket, ötleteket is, hiszen csak együtt lehet jelentős eredményeket elérni. A Kecskeméti Városfejlesztő Kft. által készülő program nagy hangsúlyt helyez majd a szemléletformálásra, már az óvodás kortól kezdődően. Az önkormányzat részéről a munka már elkezdődött, többek között vizsgálják a zöldtetők, zöldfalak lehetőségeit, vagy például azt, hogy miképpen lehetne a város csapadékvíz-megtartó képességét tovább növelni, a szabadidő központhoz hasonló víztározók kialakításával az Arborétum közelében vagy Kisfái-Borbás térségében.

A következő hónapokban, években számos városi rendezvény népszerűsíti majd a környezettudatosságot Kecskeméten, de ezzel párhuzamosan az önkormányzat számít a helyi lakosok, szervezetek és vállalkozások környezetvédelmi programmal kapcsolatos véleményeire, és a készítés alatt álló Cselekvési Terv intézkedéseihez megfogalmazott ötleteire és javaslataira, melyeket a kornyezetvedelem@kecskemet.hu e-mail címre vár.

A Környezetvédelmi Program munkaváltozata megtekinthető a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályán (I. emelet 48-as szoba)

Forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek