menu

  • 2020.03.05.

Meseösvény

A kormány március 11-ei rendelete alapján, miszerint beltéren 100 fő feletti rendezvényt nem lehet megtartani, a program elmarad.

Egy csodás nap, amikor a mesék életre kelnek!

Meseösvény – Próbatételek a mesék világában
2-10 éves korosztálynak

Időpont: 2020. március 28. szombat 10-15 óráig

Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, Kecskemét, Gáspár A. u. 11.

Saját korona elkészítésével, díszítésével kezdődik a program, ezzel már bele is csöppenünk a mesék világába.
Megelevenednek a mesehelyszínek, mindenhol egy-egy próbatétel várja a kicsiket, változatos, a játékos kora, érdeklődése szerint differenciált feladatokkal, melyek teljesítése után mindenhol jutalmat kap, amelyeket a koronáján gyűjthet. Adott számú próba teljesítése után, felnyithatja az óriás kincsesláda fedelét és választhat az ott rejlő apró „kincsekből” .
Megadott időpontokban mesét is lehet hallgatni, saját maguk is előadhatnak a gyerekek meséket. A programot kreatív sarok teszi teljessé.

Ízelítő az állomásokból:
Óriások országa
Kalózok
Kőleves készítés
Óperenciás tengeren túl
Kiskakas gyémánt félkrajcára
Kincskeresés
Tündérek földje
Dínók földje
Győzd le a sárkányt
Foglald el a Mesetrónt!

A Meseösvény állomásainak, feladatainak összeállításánál figyelembe vett szempontok

• együttműködést fejlesztenek
• élménypedagógiai elemeket használnak
• kihívások elé állítják a gyerekeket
• új ötletek keresésére és gondolkodásra késztetnek
• sikerélményt nyújtanak
• megerősítést adnak a meglévő saját készségekben
• a többféle megoldás létezésére hívják fel a figyelmet
• figyelembe veszik az egyéni adottságokat
• a saját tapasztalatszerzést támogatják
• egyedi és szokatlan eszközöket és hétköznapi eszközöket új funkcióban használnak
• a résztvevők személyes figyelmet is kapnak
• rugalmasan alakíthatók a megrendelő igényeihez alkalmazkodva
• szabadtéri és beltéri programon is használhatók

A programot egy szakértő csapat állította össze, tanárok, óvónők, tréner, játszóház vezető és sok lelkes szülő bevonásával.

OTTHON SEGÍTÜNK ALAPÍTVÁNY KECSKEMÉTI HELYI SZOLGÁLAT

Az Alapítvány célja a kisgyermekes családok átmeneti támogatása szülői tapasztalattal, baráti segítséggel. Családlátogató önkénteseik hetente 3-4 óra időtartamban az anyukával közösen végzik azokat a tevékenységeket melyeknél elkél még két kéz, derűs mosoly a segíteni nem tudó nagyszülő, vagy dolgozó édesapa helyett. Az Alapítvány angol mintára, a magyarországi viszonyokhoz igazodva indult el a nemzetközi Home Start részeként 2001-ben.
Kecskeméten 2017 őszén tartott Otthon Segítünk Alapítvány budapesti vezetősége által tartott tájékoztató hatására jelentkezett a helyi szervezet koordinátori feladatára az első önkéntes, majd 2018 nyarán a Mesélő nyári esték , 2 hetes játszótéri meseestek alakalmain állt össze az első segíteni szándékozó önkéntes csapat 7 fővel.
A játszótéren egymásnak ismeretlen családok, és gyermekek ültek le együtt mesét hallgatni, majd oldott, baráti hangulatban beszélgetve folytatták a közösségi alkalmat.
2019 májusában 7 önkéntesük kezdte el működését Kecskeméten, és bonyolította le a Vasútparkban a Mesélő játszótér programjukat.
Szeptemberben szakmai konferenciára hívták a város Egészségügyi és szociális területein dolgozókat és a Családsegítés XXI. századi lehetőségeiről gondolkodtak közösen.
2020. márciusában a Szórakaténusz Játékmúzeumban partnerre találtak Kalmár Ágnes személyében és hivatásukhoz méltó környezetre is , ahol igényes keretek között tudják megvalósítani a Mesélő nap és a Meseösvény programot.

Az Otthon Segítünk Alapítvány facebook oldala itt érhető el.

Kapcsolódó képek