menu

  • 2020.03.31.

Ebzárlat és legeltetési tilalom

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

A rókák veszettség elleni orális immunizálása miatt 2020. április 4-től 2020. április 24-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal.

A tilalom Baja, Bácsalmás, Jánoshalma, Kalocsa, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kiskőrös és Kiskunfélegyháza járásban érvényes, a mellékelt térképen megjelölt területeken, a listában szereplő települések közigazgatási területén.

Az ebekre, macskákra és legelő állatokra kiterjedő zárlat célja, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák helyett ne a háziállatok vegyék fel. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat.

A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre vagy más fedetlen testrészre jut, azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel.

Az érintett területek térképe és a települések listája:

Települések listája: Telepulesek_listaja-Bacs-Kiskun

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Kapcsolódó képek