menu

  • 2020.04.28.

A NAP ENERGIÁJA OTTHONUNKBAN

A nap fényenergiájának elektromos árammá alakítása mindinkább teret nyer. A környezetbarát áramtermelés e módjával egyre több családi háznál is találkozhatunk.

A fotovoltaikus berendezésekről a KL-System Kft. üzletágvezetőjét, Gyarmati Imrét Virág Henrietta kérdezte.

– A napelemes áramtermelés elterjedése Magyarországon a háztartások számára a közelmúltra vezethető vissza. Azonban a technológia jelentős képviselői között van olyan, aki már ötvenöt éve gyárt ehhez használható modulokat. Mik a hazai tapasztalatok?
A KL-System Kft. öt éve, én személy szerint tíz éve foglalkozom napenergia hasznosítással. Magyarországon tizenöt éve kezdtek elterjedni a különböző, napfényből profitáló megoldások. Kezdetben a napkollektorok voltak jellemzők, melyek segítségével hőt termelünk, ezáltal használati meleg vizet állítunk elő és/vagy fűthetjük otthonainkat. A napelemek az elmúlt öt évben váltak egyre ismertebbé, és jelentek meg a kiépítésük népszerűsítésére pályázatok, mint például a jelenleg is futó tanyafejlesztési pályázat.

– Azon túl, hogy a napelem zöld megoldás, miért éri meg kiépíteni?
A kiépítési költségek várhatóan mennyi idő után térülnek meg?
Ügyfeleink alapvető célja egy napelemes rendszerrel, hogy ki tudják általa nullázni a villamosenergia-költségüket, vagyis, amit eddig fizettek az áramszolgáltatónak, azt szeretnék megtakarítani. A kalkulációhoz ismernünk kell az adott háztartás előző évi villamosenergia-fogyasztását. Alapvetően abból tudunk számolni, árajánlatot készíteni. A megvalósítás után a rendszer áramtermelését és a háztartás fogyasztását egy okosóra méri. Évente egyszer kerülnek az adatok leolvasásra, történik meg az összehasonlítás, ami optimális esetben egyenlő. Hogy mekkora az igény a napelemes beruházásokra, azt nagyban befolyásolja a gazdasági környezet is. Jelenleg a megtakarításokra nagyon alacsonyak a banki kamatok, ezért sokan valami más, jövedelmezőbb dologba szeretnének befektetni, mely biztos hozamot, megtérülést jelent. Egyik ilyen megoldás lehet a napelemes rendszer kiépítése. Tulajdonképpen egyfajta nyugdíjprogramként is tekinthetünk rá, hiszen, aki megvalósít egy ilyen beruházást, az a rezsijének egy részét 25-30 évre elfelejtheti. Egyre többen vannak, akik nemcsak a hagyományos villamosenergia-költségüket szeretnék csökkenteni, hanem a fűtésükét is. Ma már a klímáknak és a hőszivattyúknak köszönhetően egész jó technológiák léteznek elektromos árammal működtethető hűtésre és fűtésre. Akinek a kertjében vagy a háza tetején van akkora szabad felület, hogy megfelelő méretű napelemes rendszert meg tud valósítani, és rendelkezésére áll hozzá kellő erőforrás, akkor nemcsak a háztartás, hanem a fűtési költségét is le tudja nullázni. Amennyiben saját anyagi forrásból kell egy fotovoltaikus beruházást telepíttetni, akkor tíz-tizenkét év megtérülési idővel lehet számolni. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó tizenöt-húsz évben már ingyen termel a rendszer. Pályázati megvalósítás mellett nyilván ez az idő sokkal rövidebb, akár néhány év is lehet.

– Hány év az élettartama egy ilyen rendszernek, és milyen karbantartási munkát igényel?
Jelenleg huszonöt-harminc év működőképességgel tervezünk. A technológia egyik jelentős képviselője, a Sharp például már ötvenöt éve gyárt napelemeket, és vannak közte olyanok, amelyek negyven éve üzemelnek. A használati idő a technológia fejlődésével valószínű hosszabbodni fog, persze csak megfelelő karbantartás mellett. Ma egy autót jellemzően 3-5 évre veszünk, és évente vagy gyakrabban szervizbe visszük, egy napelemes rendszerrel az az elvárás, hogy 30 évig “szinte” hozzá se kelljen nyúlni. Olyan cégekkel érdemes ezért egy ilyen beruházást megvalósítani, akik hosszabb ideje vannak a piacon, rendelkeznek tapasztalattal, jó a minősítésük, jó gazdasági körülmények között működnek és minőségi anyagokkal dolgoznak. Nagyon fontos tudni, hogy milyen berendezést veszünk, milyen garanciális feltételekkel. Az általunk beépített áramátalakító berendezésekre (inverterekre) tizenkét év, a napelemmodulokra huszonöt év garancia vonatkozik.
A napelemes rendszerek felépítése alapvetően egyszerű, a napelemek bírják a terhelést, kapnak hideget-meleget, akár tojás nagyságú jeget is. Gyenge pont lehet az inverter, azt kell jól megválasztani. A rendszert évente ellenőrizni kell, szemrevételezéssel, villamos mérésekkel és hőkamerás vizsgálattal.
Az éves felülvizsgálat azért is fontos, mert ha pl. napelem meghibásodás miatt kevesebbet termel a rendszerünk, azt lehet, csak évek múlva vesszük észre. Mert ugye, itt is zsebre megy. Ha a bankból 1% hozamtöbblet miatt elvisszük a pénzünket, miért gondolná bárki, hogy itt a nyereség nem számít. Az üzemeltetésben nagy segítségünk az egyik piacvezető termékünk, a SolarEdge inverter. Ez az eszköz olyan távfelügyeleti rendszerrel rendelkezik, mellyel napelemenként tudjuk ellenőrizni, hogy melyik cella hogyan termel. Ha meghibásodás van, azonnal tudjuk, hogy hol, így nem kell egy nagy mezőben a hibás elemeket keresni.

– Mekkora tetőfelületet foglal egy átlagos háztartás villamosenergia-
ellátásához szükséges napelemmező?
Természetesen tudunk mondani átlagszámokat, de sok minden árnyalja azt. Szó szerint, hiszen maga az árnyék is. Egy szokványos családi háznál 4-5 kW körüli napelemes rendszerre van szükség, melyhez kilowattonként átlagosan 6 nm tetőfelülettel számolunk.

– A beszélgetésünk elején említette, hogy jelenleg is fut a tanyafejlesztési program. Ez a napelem-telepítési lehetőség szempontjából mit is jelent a tanyán élőknek?
Az úgynevezett tanyafejlesztési pályázat keretén belül a külterületen élők igényelhetnek 95%-os vissza nem térítendő támogatást többek között napelemes beruházás céljára is. A három évvel ezelőtt megjelent programot az elmaradt régiók fejlesztéséhez indították. Ez az utófinanszírozásos pályázat több fejlesztési területet érint: napelemes rendszer kiépítését, villamosenergia-fejlesztését és bővítését, házi vízmű kialakítását, valamint szennyvíztisztító berendezések telepítését. Szigetüzemű napelemes rendszer megvalósítására is van lehetőség. Ha valaki nem szeretne villamos hálózatot kiépíteni, mert valami miatt nehézkes vagy jelentős anyagi teherrel járna, akkor a napelemes akkumulátoros rendszerrel ezt meg tudja oldani.

– Mennyire befolyásolja a napelemtáblák telepíthetőségét a tetőszerkezet? A régi tanyasi épületek is alkalmasak erre?
A legtöbb tetőhéjalásra van megfelelő napelemtáblákat rögzítő szerkezet. Bár a napelemek (19 kg) nem nehezek, komplett mezőben és erős szélviszonyok között komoly terhelést jelenthetnek a tetőnek, ezért fontos a tervezés és a régebbi tetőszerkezeteknél a statikai vizsgálat. A technológia a tetőt érintő területen is folyamatosan fejlődik. Újdonság például a napelemes tetőcserép, ami egy nagyon esztétikus, szép megvalósítást jelent. Általa nem a tetőre, hanem a tetőbe kerül beépítésre a napelem, így arra a felületre nem kell külön cserepet tenni, a héjalást maga a napelemes cserép biztosítja. Terjednek továbbá az úgynevezett üveg-üveg napelemek is. Pergolák, autóbeállók tetején egyre többet lehet látni hangulatos, fényáteresztő napelemeket.

– Hogyan látja, a fotovaltaikus rendszerek oldaláról mennyire fontos a környezettudatosság?
A környezetbarát beruházás ma már nem egy trendi hóbort. Nem vagyunk jövőkutatók, nem tudhatjuk, mit hoz a holnap, milyen technológia lesz az, amely jelentősen és valósan hozzájárul az ökoszisztéma egészséges megóvásához, sőt annak mostani állapotához képest jobbá tételéhez. Amit tudunk, a napenergia korlátlanul áll rendelkezésre, és annak hatékony hasznosításához a napelemes rendszer egy megfizethető eszköz. Amikor egy “verőfényes” éjszakán feltekint az égre és meglátja a STARLINK műholdak sokaságát, jusson eszébe, hogy itt a Földön is hasonló monokristályos napelemek tulajdonosa lehet. A TESLA ugyanezeket a SolarEdge “okos” invertereket használja hibrid rendszereinek üzemeltetésére. A KL-System Kft most is és ezután is a legmodernebb technológiát alkalmazza. Németországban szerzett beruházási tapasztalatai ezt maximálisan igazolják. Tartson velü(n)k!

A cikk megjelent a 2020. április 27-i Kecskeméti Szuperinfóban.

Kapcsolódó képek