menu

  • 2020.06.24.

Nyári felújítások slágere a külső szigetelés

Bár az utóbbi időben meghazudtolta magát az időjárás, de a szárazabb, nyári évszak kedvez a házszigetelési munkálatoknak.

Ezt a fajta felújítást azért is érdemes a vakációra tervezni, hogy a következő fűtési szezonban már élvezhessük pozitív hatásait.

– A külső szigetelés egy olyan projekt, amelybe nyáron érdemes belevágni, hogy a téli időszakban már visszaspórolja a befektetett pénzt – javasolja Ityim Szabolcs, a Szépkert vállalkozás tulajdonosa. A külső szigetelések az utóbbi években nem véletlenül lettek népszerűek. – A szigetelés jelentősen csökkenti a falszerkezetben kialakult hőhidak negatív hatásait, ezáltal a hőingadozást is, és növeli a falak élettartamát – folytatja a szakértő. – A szigetelt házak télen jobban tartják a hőt, nyáron pedig kevésbe melegszenek fel, hűvösebbek. Az új építésű házakat már szigeteléssel adják át, de az utóbbi évtizedekben sorra szigetelik be a régebbi családi házakat és természetesen a panellakásokat is.

Ityim Szabolcs az utólagos szigeteléshez leginkább már a kőzetgyapotot ajánlja. Az egykor szinte egyeduralkodó hungarocellnél ez sokkal több pozitív tulajdonsággal rendelkezik. A hungarocell nem szellőzik, így penészedést okozhat. – A kőzetgyapot szigetelőanyagok szellőznek, és ellenállnak a párának, így megakadályozzák a falak belső rétegeinek nedvesedését, ezáltal penészedés sincs. Mind ezek mellett nagyon jó tűzvédelmi tulajdonságokkal rendelkeznek, nem égnek, hosszú az élettartamuk, továbbá kiválóan nyelik el a zajt is és mindenféle falra ajánlottak.

A külső szigetelés elvégzésénél fontos a szakszerű kivitelezés és tervezés, hiszen sok múlik azon, hogy megtaláljuk-e a hőhidakat. – Fontos, hogy sehol se alakuljon ki hőhíd, ahol elszökhet a hő, és ezáltal a penészedés is megkezdődhet. Ez jelentősen csökkenti a külső szigetelés hatását, ezért érdemes szakemberekkel végeztetni ezt a fajta munkát. Mi először hőkamerával feltérképezzük a házat, és csak az alapján kezdjük el a feladatot – mondja a Szépkert tulajdonosa.

Mi is a hőhíd?

Más néven energiaelnyelő lyuk. Magas hővezetésű fűtött és fűtetlen helyeken fordul elő. A fűtési energia nagy része ezeken a hőhidakon keresztül szökik el, plusz költséget generálva a fűtési számlában. Lehet pont, vonal, vagy foltszerű.

A szigetelésnél nem mindegy a szigetelőanyag, a kőzetgyapot vastagsága sem. Minél vastagabb, annál jobban szigetel. A szakértő szerint a 15 cm-es vastagság már profi kivitelezésnek számít, aminek a segítségével nagyon hamar visszajöhet a szigetelésbe fektetett pénzünk. Továbbá van lehetőség egy vagy kétrétegű kőzetgyapotot választani, az utóbbi 10%-kal jobban szigetel. Egy kb. 100 m2-es egyszintes házat egy hozzáértő brigád két és fél hét alatt tud leszigetelni. Azonban, ha már ekkora munkára adjuk a fejünket, akkor Ityim Szabolcs javasolja a fal víz elleni szigetelését is, amit speciális injektálással lehet megoldani. Az egyre szélsőségesebb időjárás, a nagy mennyiségű csapadék által okozott felázás hosszútávon kárt tehet a ház falaiban. A speciális injektálási technikával le lehet zárni a fal felületéről a nedvességet, ami megakadályozza a felázást. A külső szigeteléssel és a vízelzárással teljes védelmet kaphat otthonunk.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk eredetileg a Szuperinfó Kecskemét 2020/26. számában jelent meg.

Kapcsolódó képek