menu

  • 2020.07.22.

651 fát adományoz a városnak a TERMOSTAR

Sok-sok egyénileg elültetett fa alkotja majd azt a nagy, közös erdőt, amely a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. által kezdeményezett és támogatott lakossági faültetés eredményeképpen születik majd meg.

Az „Ültess fát! Tegyük zöldebbé Kecskemétet!” elnevezésű akció keretében az idén 25 éves társaság 651 facsemetét adományoz a városnak.

Az esemény nyitánya a Cetrum Áruház megújuló környékének fásítása lesz.

A KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetben jelentette be hétfő délelőtt a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft., hogy lakossági fásítási programot indít el. Ennek keretében a társaság 651 facsemetét adományoz a városnak, melyet magánszemélyek, civil szervezetek és intézmények ültetnek majd el. Horváth Attila, a TERMOSTAR ügyvezető igazgatója elmondta: a jelentkezőktől – azon túlmenően, hogy vállalják a fák élethosszig tartó gondozását – azt kérik, hogy évről-évre dokumentálják a csemeték növekedését. A beküldött fotókat pedig egy applikáció segítségével bárki megtekintheti majd.

Az akció jelképes nyitánya a kecskeméti Centrum Áruház környékének fásítása lesz. A megújult teret összesen 32 új ültetésű fa – köztük juhar, kocsányos tölgy, tiszafa, boróka és normand fenyő – teszi majd még zöldebbé. Ezeket a 10 millió fa Kecskemét közösség tagjaival együtt fogják földbe helyezni.

Bekőné Polner Katalin, a jövőre harmincéves Juniperus Parkerdészet erdészeti igazgatója elmondta, hogy – Győri András, Kecskemét főkertésze jóváhagyásával – a lakossági faültetések céljára hat fafajtát ajánlanak. Három-három nagyobb és kisebb termetű közül választhatnak majd tehát az érdeklődők. A korai juhart, a keskenylevelű kőrist és a kislevelű hársfát elsősorban közterületekre javasolják – bár utóbbi nagy alapterületű udvarokban is elférhet –, míg a nyírfa, a díszkörte és a díszalma a kiskertekben is jó otthonra találhat. A fajtától függően két-három éves, suhángméretű – vagyis másfél-két méter magas – facsemetéket – lombhullatás után, nyugalmi állapotban emelik majd ki és szabadgyökeresen adják majd át új tulajdonosaiknak. Az átadások sora az időjárás függvényében várhatóan október végén, de inkább november elején kezdődhet majd meg.

A TERMOSTAR Lakossági Fásítási Programra a TERMOSTAR Kft. honlapján  létrehozott regisztrációs felületen augusztus 1-jétől jelentkezhetnek az érdeklődő magánszemélyek, civil szervezetek és intézmények. (Addig előzetes igénybejelentésre van mód a zoldkecskemet@termostar.hu e-mail címen. Az igénylők a javasolt fajták közül választhatják ki az ültetési terület adottságainak leginkább megfelelőt. Magánszemélyek max. 2, civil szervezetek és intézmények max. 35 facsemetét igényelhetnek, amelyeket Kecskemét közigazgatási területén kell elültetniük. A facsemetéket október végétől, november elejétől lehet majd átvenni a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetben.

Fontos, hogy akik közterületen kívánják elültetni a fákat, azoknak az ehhez szükséges engedélyt saját maguknak kell beszerezniük.

Forrás: kecskemet.hu

Kapcsolódó képek