menu

  • 2020.08.27.

224 gyermeknek segített a városi Varázstáska akció

Lezárult a Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtés.

A megmozdulásnak köszönhetően összesen közel 4 és fél millió forint értékben kap csomagot 224 gyermek. A gyűjtéssel most azon családoknak könnyítették meg az iskolakezdést, ahol a szülők a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek.

A koronavírus sok családnak tette nehézzé az évkezdést.

A Kecskemét Megyei Jogú Város által elindított Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtés az iskola indulásához nyújt segítséget.

– Két iskolás korú gyermekem van, egy másodikos és egy elsős, kettő óvodás. Nekünk ez a csomag most egy nagyon nagy segítség – mondta a helyszínen Setét Tamásné, az egyik szülő.

A 6 hetes akció során 224 gyermek kapott ajándékcsomagot, összesen közel 4 és fél millió forint értékben.

– A város egy nagy közösség. És a közösségnek feladata, hogy a hátrányos helyzetű, elesett tagjait segítse. Különösen egy ilyen időszakban, mint az elmúlt félév, amely azért elsősorban a járványról szólt. A történtek nagyon sok embernek elnehezítették az életét, még azoknak is, akik egyébként saját erőből meg tudnak élni. Sokaknak elvesztett a munkájuk, csökkent a jövedelmük, tehát most hatványozottan fontos az, hogy segítsük ezeket az embereket, és úgy látom, hogy a város meg is mozdult – kommentálta az akció hátterét Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester.

Az egyes tanszercsomagok pénzbeli értéke az iskolák tanszerlistáitól függően változott. Az első osztályosok iskolaszerei jelentették a legnagyobb költségvetésű csomagokat, a felsőbb osztályokban már kevesebb eszköz szerepelt a listán.

Az akció koordinálását a Család és KarrierPONT végezte. Czinkóczi-Dori Szilvia, a kecskeméti Család és KarrierPONT szakmai vezetője a csomagok összeállításáról elmondta:

– Függ attól, hogy mit kér az iskola. Egy első osztályosnak vagy egy ötödikesnek azért új táskát kell vásárolni, és nem szeretnénk, ha ezek a gyerekek alapból hátrányból indulnának az iskolában. Nehogy kicsúfolják őket azért, mert nem azt a minőségű ceruzát, temperát, vízfestéket tudják használni, mint a többiek. Tehát ilyen szempontból a minőség is fontos volt, hogy emiatt ne szerezzenek rosszabb jegyet, ne legyen rosszabb a megítélésük, mind a társaik, mind a tanáraik szemében – mondta.

A tízezer forint értékű tanszercsomagtól a 30 ezer forintos pakkig széles skálán mozgott az egy-egy gyermek részére összeállított csomagok értéke.

Segítők nélkül nem ment volna

A Varázstsáka program során július 15. és augusztus 25. között hét helyszínen (Alföld Áruház, Auchan, Kiss-Firka, Malom Központ, Metro, kis Tesco, nagy Tesco) gyűjtötték az adományokat önkéntesek: közel 50 sportiskolás és majd’ 40 középiskolás diák.
A 200-nál is több tanszercsomag összeállításában szerepet vállaltak a CédrusNet Szupernagyijai, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai, az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány védőnői és önkéntesei, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, valamint Család és KarrierPONT Kecskemét munkatársai.
A támogatott családok kecskeméti iskolák, a Védőnői Szolgálat és a rászorulókat támogató civil szervezetek jelzései alapján kerültek a program szervezőinek látókörébe.
Kisebb és nagyobb cégek egyaránt fontosnak tartották, hogy segítő kezet nyújtsanak a szeptemberi iskolakezdéshez. Komplett tanszerlisták megvásárlásával járultak hozzá az adománygyűjtés sikeréhez a következők: Auchan, BNI kecskeméti tagozata, Kingspan, Kiss-Firka, Malom Központ, Metro, Polgár Üveg, Trendalelke Vállalkozónői Közösség tagjai.
Magánszemélyek adományai is hozzájárultak a sikerhez:
– az adománygyűjtő helyszíneknek helyt adó kecskeméti áruházak vásárlói tettek duplán tanszert a kosarukba
– több magánszemély komplett tanszerlistát “fogadott örökbe”: egy-egy gyermek részére a teljes tanszerlista beszerzését vállalták​
– közel 100 ezer forint értékben érkezett pénzadomány, amelyből a program koordinátorai tanszereket vásároltak, a Városi Közalapítvány veszélyhelyzet támogatási forrásából 220 ezer forint került felhasználásra.

Forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek