menu

  • 2020.09.14.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertje

A világhírű karmester vezényletével Beethoven estet ad a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

A Tavaszi  Fesztivál a járványhelyzet miatt elmaradt nyitó hangversenyét hallhatják az érdeklődők a világhírű Vásáry Tamás vezényletével szeptember 14-én hétfőn 19 órakor a Hírös Agóra Kulturális Központban.

Az est szólistái Baráti Kristóf, Fenyő László és Farkas Gábor lesznek.

Az elmúlt hónapokban a zenekar életében a háttérmunka, az új arculat, a brand építése kapott hangsúlyt, hiszen a fellépések jó része elmaradt. –tudtuk meg Földi Jácinttól a zenekar programszervező titkárától. A zenekar online felületein, prospektusain, promóciós anyagain már az új logó szerepel, mely szimbolizálja mind Kecskemét, mind Kodály zeneiségét. Az „Új ritmus” mottójuk pedig előremutat a lassan 55 éves zenekar megújuló szakmai törekvéseire. Nemzetközi kapcsolataik erősítésére is törekszenek, előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy jövő évi koncertsorozatról, mely tavasszal Salzburg és Bécs egy-egy világhírű hangversenytermében záródna. Kecskeméten következő fellépésük november 20-án lesz a Filharmónia-Kodály bérlet keretében, mely alkalmából Erdei Péter vezényel majd. Gerhát László távozása óta még nincs a zenekarnak állandó karmestere, de már keresik a megfelelő jelöltet. Jelenleg három karmester van, akik közül szeretne a zenekar választani, valamennyien kiváló szakemberek, nemzetközileg elismertek. Finnországból hazajönne Hollókői Huba, Bécsből Papócsi Róbert, valamint szívesen dolgozna a kecskemétiekkel a hazánkban élő japán Toshifumi Kanai is.

A hétfői koncert igazi kuriózumnak ígérkezik, melyre a karmester neve is garancia.

 

VÁSÁRY TAMÁS

Született: Debrecen, 1933. augusztus 11.

„…aki élete végéig Gyermek tud maradni: emelkedetten gondolkodni és élni, tiszta szívvel örülni, lelkesedni, önzetlenül cselekedni, segíteni a testi-lelki rászorulókon – azt szeretik az istenek” – írta az egyik újság nemrégiben a mai magyar zeneélet egyik meghatározó személyiségéről, Vásáry Tamásról gyermekeknek szóló koncertsorozatával kapcsolatban.

Vásáry Tamás csodagyerekként kezdte pályafutását, mint zongorista nyolc évesen adta első hangversenyeit. Már akadémiai évei alatt rangos díjakat nyert: 1947-ben a Liszt Ferenc Társaság I. díjával, az 1949/50-es tanévben Liszt Ferenc jubileumi díjjal ismerték el zongorajátékát. Művészi fejlődésére nagy hatással volt Fischer Annie játéka, Kodály Zoltán tanári útmutatása és szinte apai gondoskodása.

„Vonzott elméjének, egyéniségének fénye, elkápráztatott, és nem volt már elég számomra a hivatalos népzene-órák nyújtotta lehetőség” – írja Kodályról szóló emlékezéseiben Vásáry Tamás.

Valószínűleg egész életére kiható élmény maradt az a pillanat, amikor Kodály kezet fogva szervuszt köszönt neki, miután a Mester otthonában eljátszotta a Marosszéki táncokat. Kodály elismerését mi sem példázza jobban, mint hogy a fiatal zongoraművészt Steinway-zongorával ajándékozta meg diplomakoncertje előtt, és maga mellé vette szolfézstanárnak akadémiai tanulóévei után. A család megmentése érdekében 1956-ban emigrációba kényszerült, művészi karrierje a külföld, a nemzetközi elismerés felé vezetett. Sikersorozatának első állomása 1960-ban a londoni Royal Festival Hall volt, hangversenyeivel párhuzamosan Liszt-felvételeket készített a Deutsche Grammophonnál.

15 évig jártam a világot, évente több mint száz hangversenyt adtam a legnagyobb zenekarokkal, karmesterekkel, szinte az összes nemzetközi fesztiválon” – emlékezik vissza Vásáry Tamás.

1971-től kezdve karmesterként is dobogóra lép, vagy a zongora mellől dirigál. Először a Bournemouth Sinfonietta fő karmestere, majd 1979-től 1982-ig a Northern Sinfonia zenei igazgatója. Közben vendégkarmesterként is fellép a Londoni Filharmonikusokkal, a Londoni Szimfonikusokkal, a Philharmonia zenekarral, a New York-i Filharmonikusokkal, valamint olasz, francia, spanyol és skót zenekarokkal. 1972-től kezdve rendszeresen hazajár, 1993-tól nagyrészt Magyarországon él, miközben svájci állampolgár és londoni lakos.

1993-tól 2004-ig a Magyar Rádió Zenekarának főzeneigazgatója majd 2004-től örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója. A zenekarral sikeres vendégszerepléseket adott Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Svájcban, Belgiumban és Hollandiában. Menuhin halála után Vásáry Tamás vette át turnéja vezetését a Varsói Szimfonikus Zenekarral. Sikereinek, népszerűségének egyik titka oldott, emberközeli kapcsolata a zenekari muzsikusokkal. „A zenekarral kialakult zenei-lelki harmóniát értékeli így a közönség – nyilatkozza –, rendkívül fontosnak tartom e tekintetben sorozatainkat, bérleteinket, programjaink ívét.” Munkásságát már eddig is számos kitüntetéssel ismerték el: többek közt Kossuth-díjjal, a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével, Köztársasági Elnöki Aranyéremmel. 1999-ben az Év Emberének választották.

Kapcsolódó képek