menu

  • 2020.10.06.

Igazi különlegességekkel várták a vásárlókat a XII. Őszi Helyi Termék Ünnepen

Idén a korábbiaktól eltérően, – a járványügyi előírásokat szigorúan betartva – október 2-4. között került megrendezésre a XII. Őszi Helyi Termék Ünnep Kecskeméten, a Deák téren, kellemes napsütésben, mindenki nagy örömére, közel 50 helyi, hazai termelő és kézműves a megszokottól is szélesebb árukínálatával, igazi ínyencségekkel.

A rendezvényszegény időszakban nagy várakozás övezte ezt az eseményt. Az ünnep célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a helyben élő, helyi terméket előállító kistermelők, kézművesek értékes munkájára és annak megbecsülésére. Az Aranyhomok Egyesület – Kecskemét és térsége 21 településének összefogásával – hosszú évek óta törekszik arra, hogy a fogyasztók, látogatók figyelmét felhívja a térségben előállított, biztonságos, minőségi, fogyasztóvédelmi szempontból is megfelelő és egyedi termékekre, élelmiszerekre és hogy az év többi részében is ezeket a portékákat válasszák a vásárlók a tömegtermékek és egészségtelen élelmiszerek helyett. A szervezet rendezvényeivel, munkájával segítséget nyújt a mindennapi vásárláshoz és a tudatos választás, valamint a termelő és a vásárló közötti hosszú távú bizalmi kapcsolat kialakításához.
A hétvégi esemény szlogenje ezúttal is: „Éltessük a helyit, éltessük az igazit!” volt.

A vásár egyediségét az adta, hogy a kilátogató közönség minőségi, helyi kézműves termékeket vásárolhatott nem a viszonteladóktól és kereskedőktől, hanem közvetlen a kézművesektől, termelőktől az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásáron. Sokan gondoltak már most az ünnepekre, itt egyedi ajándékokhoz juthattak, bőráru, ásványékszerek, baba öko textíliák, kerámiák, ruhák, fa termékek, szappanok várták többek között a vendégeket elérhető áron. Sokan voltak, akik még csak ötleteket gyűjtöttek, kikapcsolódásra vágytak és élvezték a vásár egyedülálló hangulatát. Őket is invitálta a hagyományok felelevenítésével a Mesterségek Utcája kézműves bemutatókkal. Több olyan kézműves, népművész is érkezett, akinek ez volt az első bemutatkozása Kecskeméten.

Igazi különlegességnek számított a vásár díszvendége, a Kecskeméten élő és alkotó Varga Károly olimpiai- és világbajnok mesterszakács, aki lenyűgöző zöldségszobor kiállítást és bemutatót tartott mindhárom napon a rendezvény teljes ideje alatt. Fáradhatatlan lelkesedéssel avatta be az érdeklődőket a konyhaművészeti artisztika rejtelmeibe. Zöldségből és gyümölcsből varázsolt virágcsokrok, vázák, szüreti életképek, állatfigurák ejtették ámulatba a közönséget.

A modern, egészséges konyha bio alapanyagait, kistermelői élelmiszereket vásárolhattak közvetlenül a termelőktől a tudatos vásárlók. Pékáru, sajtok, fürjtojás, mézek, lekvárok és a még mindig tartó allergiás időszakban elengedhetetlen homoktövis termékek várták a vásárba kilátogatókat.

Vásári finomságok sem maradhattak el a rendezvényen; lángossal, palacsintával, kürtös kaláccsal, kézműves sörkínálattal, finom italokkal várták a vendégeket.

Hihetetlenül sok és sokszínű értékekkel rendelkezik Kecskemét. Ezek bemutatását szolgálta az a közel 60 települési értéket felvonultató szabadtéri tablókiállítás, mely kiegészítő programként megtekinthető volt a rendezvény teljes ideje alatt. Az Aranyhomok Egyesület gondozásában lévő Kecskeméti Települési Értéktár Tablókiállítás tematikus csoportokban mutatta be városunk büszkeségeit, ezáltal lehetőség nyílt a helyi értékek felelevenítésére, megismerésére.

Október 3-án, szombaton „Kecskemétről kecskemétieknek” című izgalmas, főtéri városnéző sétán vehettek részt a látogatók.

A kellemes őszi napsütésben vidám hangulat és nagy érdeklődés kísérte a vásárt a XII. Őszi Helyi Termék Ünnepen.

www.aranyhomok.hu

 

Kapcsolódó képek