menu

  • 2020.11.25.

Régi falak bontása, újak építése

A család bővülésével és az igények változásával az otthonunkat is folyamatosan alakítanunk kell. Sok esetben tereket kell nyernünk vagy leválasztanunk. Ezek nagy változtatások ahhoz, hogy nekiessünk szakember vagy szakmai tudás nélkül.

A falak bontása, szobák elválasztása témakörében Csizmadia Ádámot, az Entire House Kft. ügyvezető tulajdonosát kérdeztük.

Egyre több régi típusú családi házat vásárolnak meg fiatal házasok, amelyeket azonban szinte minden esetben fel kell újítani és át kell építeni. – A régi típusú házak nagy része két nagyszobából áll, amely általában kevés egy családnak. Szerencsére a szobák nagysága legtöbbször megengedi azt, hogy leválasszanak belőle legalább még egyet a gyerek számára. Jellemzője még ezeknek a házaknak, hogy kicsi a konyha, ezért előszeretettel nyitják egybe az egyik szobával, így egy modernebb amerikai konyhás, étkezős nappalit létrehozva. Új szoba kialakításánál figyelni kell arra, hogy megfelelő nagyságú életteret biztosítson. Én 10m2-nél kisebb szoba létrehozását már nem javaslom. Ez a méret még pont elég ahhoz, hogy egy ágy, szekrény, íróasztal elférjen a gyermek számára – hívja fel a figyelmet az Entire House Kft. ügyvezető tulajdonosa.

Mely falak bonthatók?
Alaprajz hiányában, laikusként nehéz eldönteni, hogy a házban melyek a teherhordó falak. Éppen ezért mindig érdemes szakember segítségét kérni a fal bontásának vagy akár csak egy ajtó, ablak létrehozásának esetében, legalább a megtervezés fázisában. Maga a kivitelezés is szakmai tudást igényel, főként, ha teherhordó falat szeretnénk megszüntetni, megbontani. – Bármelyik falat ki lehet bontani, ha megfelelően csinálják. Természetesen fontos figyelembe venni, hogy hogyan van a födém gerendázva, melyek a fő tartófalak. Utóbbiakat is ki lehet váltani egy monolit betongerendával. Egy 60×60 cm felületű fal bontásától már mindenképpen szükséges az alátámasztás. Ha ez nem megfelelően van kivitelezve, akkor balesetveszélyes lehet a munkafolyamat, és később maga fal sem lesz biztonságos. Ezért mindenképpen hozzáértő végezze el ezeket a feladatokat – javasolja a kőműves szakember. Új szoba leválasztásánál természetesen az ablakra is gondolnunk kell. Ezeket már a tervezés fázisában praktikusan ki kell gondolni. A szakértő tapasztalatai alapján a legtöbb esetben a régi ablakok teljesen befalazásra kerülnek és újaknak alakítanak ki nyílásokat, amelybe ekkor már a mai követelményeknek megfelelő nyílászárók kerülnek, vagyis egy teljes átalakításról van már ekkor szó.

Gipszkarton a Jolly Joker
Téglát is lehet használni az új válaszfalak kialakításához vagy a nyílászárók befalazásához, de a gipszkarton nagyon népszerű lett az utóbbi években, mert egyszerű vele dolgozni, alig jár kosszal, ha megfelelő módon szerelik be, akkor abszolút stabil és hangszigetelő is. – Az, hogy milyen anyagot választunk befalazáshoz helyzetfüggő, azonban jó szívvel ajánlom a gipszkartont, ami mindent elbír, ami egy háztartásban szükséges. Arra azonban ügyelni kell, hogy már a beszerelés előtt döntsük el hova mit szeretnénk majd rakni a falra. Polcok, tévék felfúrásához erősítést kell tenni a gipszkartonba, amihez utána már lehet rögzíteni – figyelmeztet a szakember. Kőműves munkák után következik a javító vagy teljesen felújító festés. Nemcsak az esztétikum miatt, de a stabilitás érdekében is nagyon szükséges a fal megfelelő előkészítése a festés előtt. – A javított, bontott részek újakkal való találkozásánál fontos a bandázsszalagozás és a hálózás dupla soron, majd a glettelés és csak ezután következik a festés legalább két soron. A régi és új részek megfelelő összedolgozásán nagyon sok múlik, ezért ezt sem szabad elhanyagolni, és ennek érdekében ahogy a kőműves munkához, úgy a festéshez is érdemes szakember segítségét kérni – hangsúlyozza a Csizmadia Ádám.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk a 2020. november 23-án megjelent Kecskeméti Szuperinfóban is olvasható.

Kapcsolódó képek