menu

  • 2020.12.18.

Hírek a Kecskeméti Nemzeti Színházból

Megtartották a Jövőre, veled, itt 2 főpróbáját a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban.

 A Férjek és feleségek komédia után újabb, a 2020/21- es évadra meghirdetett előadással készültek el a társulat tagjai, hogy az újranyitást követően azonnal tudják fogadni a közönséget, és a tervezett produkciókat bemutathassák.

A mai napon megtartottuk a Jövőre, veled, itt 2 főpróbáját is. Ez a második darab, amelynek próbafolyamatát végigvittük a bezárások alatt. Elkészültek a jelmezek és a díszlet is a helyén van. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy az újranyitást követően bemutathassuk a meghirdetett darabokat – mondta el Cseke Péter igazgató, december 16-án.

 Bernard Slade előadásának folytatása önálló darabként, az első rész megtekintése nélkül is szórakoztató élményt nyújt, hiszen a visszautalások miatt a néző teljes képet kap a történetről.

A két szereplő, Doris (Danyi Judit) és George (Hegedűs Zoltán) egy hirtelen fellángolásból együtt töltött éjszaka után elhatározza, hogy minden évben, ugyanabban az időpontban és helyszínen ismét találkoznak. Így megy ez huszonöt éve. A titkos randevúzást egészen idős korukig folytatják. Mindeközben, az év többi részében a saját életüket élik a családjukkal, örömeikkel és nehézségeikkel, egymás nélkül. A közösen töltött hétvégén a testi örömök élvezete mellett baráti beszélgetéseket folytatnak, mindig megosztanak egymással egy jó és egy rossz történetet az elmúlt évből, amely nagy hatással volt rájuk, továbbá átlapozzák egymás családi fotóalbumait is.

Fotó: Ujváry Sándor

Tudtam, hogy mire számíthatok Doris kisasszonnyal és George úrral kapcsolatban, hiszen az első rész alkalmával nálam már bizonyítottak. Természetes volt, hogy a szereposztás marad úgy, ahogyan korábban volt. Biztos voltam abban, hogy amit a színpadra elképzeltem, azt professzionális módon fogják megvalósítani most is. Sokat viccelődtünk azon, hogy a színházban töltött próbákon kívül mely jeleneteket gyakorolják otthon, hiszen évtizedek óta egy párt alkotnak. Ez az oka annak is, hogy az intimitást a színpadon olyan természetesen tudják megjeleníteni. Ennek ellenére összetett feladatokat is meg kellett oldaniuk. A ma már hétköznapinak mondható problémákon túl, a szerepek által átélnek súlyos megbetegedéseket, halált és függőségeket is. A találkák alkalmával és koruk előre haladtával testük változásai szintén egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, amelynek elfogadása ugyancsak nehéz és komoly feladat.
Nagyon izgalmas volt a díszletben és a jelmezekben megjeleníteni a korszakok jellegzetességeit. A mai, kényelmes digitális világban örömteli rácsodálkozások voltak a kellékek beszerzésekor a régi telefonokra, a faxra, tv készülékre, a nyolcvanas és kilencvenes évekre jellemző lakberendezési holmikra – mondta el Szerednyey Béla rendező.

Fotó: Ujváry Sándor

 A hét évvel ezelőtt bemutatott első rész, a Jövőre, Veled, Itt romantikus vígjáték hatalmas sikert aratott a kecskeméti közönség körében. Az előadások előtt a jegypénztárnál, az utcán kígyózott a sor a nagy érdeklődés miatt. A szervezés kénytelen volt várólista alapján árusítani a jegyeket. Ez a tendencia nem változott, így a vezetőség úgy döntött, hogy a 100 főt befogadó Kamaraszínházból átviszi az előadást a nagyszínházba, ahol 500 főt tudnak leültetni. Idén azonban a Ruszt József Stúdiószínházban mutatják be a darabot, ahol a nézők testközelből tekinthetik meg az előadást, így a különleges élmény garantált.

Biztos vagyok benne, hogy Doris és George történetére nemcsak azok lesznek kíváncsiak, akik látták az első részt, hanem azok is, akik egy könnyed, mégis rengeteg mondanivalóval és humorral bíró darabbal szeretnének kikapcsolódni az újranyitást követően – tette hozzá a rendező.

 

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház
https://www.facebook.com/kecskemetinemzeti

Fotók: Ujváry Sándor

Kapcsolódó képek