menu

  • 2021.03.01.

Laptopunk és adataink védelmében

Egyik tavaly őszi lapszámunkban már tárgyaltuk, hogyan növelhetjük laptopunk védelmét, de csak a hardver oldaláról.

Most a szoftver felől megközelítve vesszük át, hogyan tudjuk sokáig úgy jól működtetni gépünket, hogy mindeközben az adatainkat is biztonságban tudjuk.

Laptopunk és adataink védelméhez Német János, a Mobiltelefon-Számítástechnika Szaküzlet és Szerviz tulajdonosa ad tanácsokat.

Frissítések, programok
Sok népszerű fizetős program van, ami szinte nélkülözhetetlen egy számítógépen, ilyenek az office programok is. Persze vannak, akik illegális letöltéssel igyekeznek ezekre szert tenni. – Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az illegális szoftverkereskedelemben való részvételt, így az eladást és a vételt is a törvény bünteti! Azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak költeni erre, számos ingyenes alternatíva létezik már. Természetesen először érdemes felmérni, hogy alkalmas-e számukra az ingyenes verzió – javasolja a szervizes. Az operációs rendszerekhez, programokhoz folyamatosan jönnek frissítések, amelyeket nem érdemes túl sokáig elodázni, mert olyan bővítményekről is lemaradhatunk, amelyek a továbbiakban a megfelelő működését adnák a programnak. Szakértőnk szerint összetett dolog állást foglalni a szoftverfrissítésekről, azonban elismerhető, hogy a gyártó által kiadott frissítéseknél a biztonságon van a hangsúly és kisebb, nagyobb hibákat, illetve biztonsági réseket igyekeznek javítani. – A frissítések másik alappillére a felhasználóktól gyűjtött tapasztalatok, információk, melyek alapján új funkciókkal és lehetőségekkel bővíthetik a program működését, ami értelemszerűen elnyeri a felhasználók tetszését. Tehát elméletileg javunkra válik, ha alkalmazzuk a felkínált frissítéseket – mondja Német János.

Védelem a vírusok ellen
Akárcsak a programoknál, úgy a vírusirtóknál is sokan választják az ingyenes verziókat. – Az ingyenes szoftverek csak egy alapverziót tartalmaznak, amelyekből szándékosan kihagynak fontos komponenseket, ezzel ösztönözve a felhasználókat arra, hogy váltsanak a prémium verzióra. Érdemes tehát tisztában lenni internethasználati szokásainkkal, a készülékünkön tárolt adataink fontosságával, és ehhez mérten válasszunk ingyenes vagy fizetős vírusirtó programot – tanácsolja a szakértő. Mindezekből kiindulva az ingyenes vírusirtókat a szakember inkább a tapasztaltabb felhasználóknak ajánlja. Ők már fel tudják deríteni, hogy milyen kiegészítők hiányoznak és képesek ezeket más szoftverekkel pótolni. Azoknak, akik teljes körű védelemre vágynak, már mindenképpen a fizetős megoldásokat javasolja a szakember. – A komplex védelem azért is fontos, mert a kártevők sokszor nem fájlként terjednek, hanem olyankor kerülnek a gépre, amikor felkeresünk egy fertőzött weboldalt, vagy üzenetküldő alkalmazáson keresztül érkeznek meg hozzánk. Egy modern biztonsági szoftvernek védenie kell böngészés közben, át kell vizsgálnia az e-mail forgalmat, és tűzfalat is kell tartalmaznia, ha internetre kapcsolódunk. A tűzfal nélküli internetezés olyan, mintha járó motorral hagynánk az autót, míg beugrunk a boltba. A tűzfal segíthet megvédeni a számítógépet a biztonságot sértő támadások ellen – hívja fel a figyelmet a szakértő. Egy komplex vírusvédelmi csomag tartalmazza a megfelelő beállításokat, mint pl.: vírusvédelem operációs rendszer alatt, Wi-Fi védelem, webvédelem, böngészőtakarító, szülői felügyelet, adatvédelmi pajzs, biztonsági mentés, általános műszaki támogatás, hamis webhelyek elkerülése a biztonságosabb vásárlás érdekében, gyanús alkalmazások tesztelése, webkamerakémek szűrése, távoli hozzáférés-védelem.

Tiszta e-mail fiók és adatvédelem
Spam-ek sokszor vírusokat rejtenek, ezért szakértőnk tippeket ad ellenük: a kéretlen leveleknél sohase engedélyezzük a képek letöltését. Ne nyissunk meg ismeretlen feladótól érkező csatolmányokat. Figyeljünk a feladó nevére, címére és ha gyanús mehet is a kukába! Ne regisztráljuk kétes weboldalakon az e-mail címünket, használjunk olyan levelezőprogramot, amely tartalmaz spamszűrőt vagy olyan vírusirtót, amely jó spamszűrő képességekkel rendelkezik és tisztán tartja e-mail fiókunkat is. Zsarolóvírusok és kéretlen szemek ellen alapvető a megfelelő adatvédelem is gépünkön. – A legfontosabb adatvédelem a biztonsági mentés. Mindemellett ne csak egy helyen tároljuk fontos dokumentumainkat, másoljuk tovább egy vagy akár több eszközre is (külső merevlemez, pendrive). Továbbá lehetőségünk van készülékünkön sajt felhasználói fiók létrehozására is titkos jelszóval. Ha még biztosabbra akarunk menni, akkor használjunk fájltitkosítást, amelyhez ingyenes és fizetett módszerek is szolgálatunkban állnak – tanácsolja szakértőnk.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk eredetileg 2021. március 1-jén a Kecskeméti Szuperinfó Szolgáltatók rovatában jelent meg:

Kapcsolódó képek