menu

  • 2021.04.21.

Radics Sándor népszerűsítheti a cimbalmot, mint hungarikumot

Az Európa Unió nagydíjas, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett kecskeméti cimbalomművészt választották a Cimbalommal Magyarországért zenei jószolgálati nagykövetének.

Címéhez járó fő feladataként, amint csak lehet, országjárásra indul, hogy népszerűsítse a hivatalosan is hungarikumnak számító cimbalmot.

A mestercimbalmos karrierje során az egész világot bejárta hangszerével. Idén olyan hazai városokban fog játszani, amelyek más hungarikumokhoz kötődnek. – Alig várom, hogy a járvány véget érjen és bejárhassam az országot, mint a Cimbalommal Magyarországért jószolgálati nagykövete. Nagy öröm számomra, hogy a cimbalmot is hungarikumnak választották és hatalmas megtiszteltetés, hogy én kaptam azt a feladatot, hogy a hangszert népszerűsíthetem. Többek között játszani fogok Szegeden, Kiskunhalason, Békéscsabán, Kalocsán, Tihanyban és nem hagyom ki a szívemnek oly kedves városokat sem, mint Lakitelek, Tiszakécske, Soltvadkert vagy az otthonom, Kecskemét – meséli Radics Sándor.

A művész főként közterületeken fog fellépni, tradicionális magyar dalokat, nótákat játszva.
– Mivel a cimbalmot, mint hungarikumot propagálom, így olyan dalokat fogok játszani, mint az Elindultam szép hazámból vagy a Tavaszi szél vizet áraszt, illetve Kodálytól és Bartóktól is megszólaltatok majd darabokat. Mind ezek mellett a cimbalom történetéről is fogok mesélni a közönségemnek – tájékoztat minket a cimbalomművész.

Radics Sándor a cimbalom nagyköveteként küldetésének tekinti, hogy a legkisebbeket is megismertesse ezzel a tradicionális magyar hangszerrel és ez által több gyermek válassza a cimbalmot hangszeréül. – Sokakban az a kép él a cimbalomról, hogy csak cigányzenét vagy hagyományos magyar nótákat lehet rajta játszani. Ez nem igaz, én magam is nagy sikerrel játszok rajta filmzenéket, klasszikusokat, gyermekdalokat és jóformán bármilyen stílusú dalt át tudok ültetni rá. 53 ország zenéjét dolgoztam fel a hangszeremen. Úgy gondolom, hogy a cimbalom ezen sokszínűsége nagy segítségemre lehet abban, hogy a fiatalok figyelmét felhívjam a hangszerre. Csak így tud fennmaradni aktívan, ha az utánunk lévő generáció is játszik rajta. Bízom benne, hogy az országos népszerűsítő turné is segíti majd ezt. Nekem a dédapám, nagyapám és édesapám is cimbalmos volt. 10 éves kisunokám az, aki valószínűleg a családunkban tovább viszi ezt az örökséget. Ő most a cimbalmozás mellett a zongorázást is tanulja. Misszióm, hogy minél több gyermek próbálja ki a hangszert, így nagyon szívesen tanítok bárkit, akit érdekel és komolyan gondolja – részletezi a művész.

Radics Sándor a Kecskeméti Belvárosi Piacon Húsvétkor.

Radics Sándor a korlátozásokig a Három Gúnárban játszott. Nagyon hiányoznak neki a fellépések, többek közt ezért is várja már nagyon az országos turnét. Azonban a pandémia ideje alatt sem tétlenkedett, fia vállalkozásából is kivette a részét, természetesen cimbalommal. A közös zenei projektben családi összejövetelekre, ünnepekre, főként gyermekek születésnapjára mesefiguráknak beöltözve, cimbalomjátékkal kedveskednek. A korlátozások ugyan ezt a vállalkozást sem kímélték, de a Kecskeméti belvárosi piacon nem egyszer csaltak már mosolyt a vásárlók arcára produkciójukkal.

 

Vágsélei Csilla Sára

Kapcsolódó képek