menu

  • 2021.04.26.

Tánc Világnapja a Kecskeméti Nemzetiben

Noha a személyes találkozás még mindig nem lehetséges, a Kecskemét City Balett, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tánctagozata így is készül programokkal a kedves nézőknek a Tánc Világnapja alkalmából.

A 2016-os Bolero című táncszínházi előadás elevenedik meg újra a képernyőkön. A közvetítés térítésmentesen elérhető lesz.

Április 29-e a Tánc Világnapja, amelyet 1982-ben a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Táncbizottsága alapított. Az időpontot a XVIII. századi nagyszerű elméletíró és koreográfus Jean-Georges Noverre-nek, a “balett Shakespeare-jének” a születésnapjára jelölték ki.

“Természetesen a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tánctagozata, a Kecskemét City Balett is megünnepli e jeles eseményt, amelyen az együttes több formában is részt kíván venni. Ez a nap mindenki számára igazi ünnep, aki látja a tánc, mint alkotási forma értékét és fontosságát, és ez az alkalom lehetőséget kínál azok számára is, akiknél még nem történt meg a nagy találkozás ezzel a csodálatos művészettel” – mondja Barta Dóra, a KCB művészeti vezetője.

A Tánc Világnapja kapcsán összefogtak a vidéki balettegyüttesek. A Győri Balett meghívásának eleget téve csatlakozott az eseményhez a Kecskemét City Balett is, ennek keretében többek közt egy közös videóval is készülnek. Emellett teátrumunk ingyenes közvetítéssel kedveskedik az érdeklődőknek.

Bolero – Kecskemét City Balett – online közvetítés

 

Itt nézhető: https://www.youtube.com/kecskemetikatona

Időpont: 2021. április 29., 19:00

 

A koreográfia a megszokott formákból való kiszakadás meglepetésszerű pillanataira koncentrál, a zenei szövetet pedig a világirodalom egyik legnagyobb klasszikusa, Ravel Bolerója adja. A Bolerónak lényegi eleme, titka a fokozás, amely egy pillanatra sem hagyja megpihenni sem az előadót, sem a befogadót. A Kecskemét City Balett előadásában a zene és a tánc egyre nagyobb teret követel magának, majd mint egy örvény elnyel, magába fogad.

 

Alkotók:

Zene: Maurice Ravel
Fény: Katonka Zoltán
Jelmez: Kovács Andrea, Barta Dóra
Koreográfus: Barta Dóra

Táncolják: Szőllősi Krisztina, Domán Dalma, Nagy Nikolett, Varga Lotti, Vitárius Orsolya, Földesi Milán, Szóka Roland, Mező Máté

Kecskeméti Nemzeti Youtube-csatornája

Kecskeméti Nemzeti Facebook oldala

Kecskemét City Balett Facebook oldala

 

Tartalmas kikapcsolódást kíván:

A Kecskeméti Nemzeti Színház társulata

Kapcsolódó képek