menu

  • 2021.04.28.

Virágba boruló balkonok

Az idei tavasz még nem igen kényeztetett el minket jó idővel, így a balkonládák kivirágoztatása is többet várat magára a szokásosnál.

Bagosi Attila, a Bagosi Kertészeti Áruda tulajdonosa segít sorra venni a tavaszi, nyári beültetések lehetőségeit.

Mikor és mivel kezdjük?

– A mostani hektikus időjárás nem kedvez a virágok kiültetésnek. Az utóbbi hetekben volt fagy és igazi, szép tavaszi idő is. Nehéz eldönteni, hogy mikor is van itt az ideje annak, hogy erkélyünket felvirágoztassuk. Ajánlott megvárni azt az időszakot, amikor már éjszaka is stabilan van legalább + 5-8 fok, illetve érdemes több turnusban ültetni. A még hűvösebb időszakban nyugodtan díszíthetünk hagymásokkal, például tulipánnal, nárcisszal, jácinttal, sziklakertiekkel vagy akár árvácskával. Amikor ezek elnyíltak, és az időjárás is engedi, jöhetnek az olyan tipikus nyári balkonnövények, mint a muskátli, petúnia, vinka, büdöske, bakopa, balkon aranya vagy a begónia – osztja meg velünk tanácsait a kertész.

Muskátli és Petúnia – a klasszikusok

Ha erkélyvirágról van szó, a legtöbbeknek a muskátli jut eszébe. Nem véletlenül népszerű már évtizedek óta, hiszen egy viszonylag igénytelen, de nagyon mutatós, gyorsan fejlődő növény. Ha egyszer-egyszer elfelejtjük megöntözni, azt is túléli, és nem szükséges visszacsípni sem a virágát. Továbbá a muskátlinak egyre több típusa van. – Megjelentek már a szélállóbb fajták is, amelyek ugyan zömökek, kis futásúak, de igen bő virágzással rendelkeznek. A tiroli muskátli, mint szimpla futó, az egyik legjobban futó muskátli típus. De válaszhatjuk a félfutó fajtáját is ennek a virágnak, amely kicsit kompaktabbra nő, húsosabb a levele és dupla a virágzata – sorolja a szakértő. A balkonládák másik sztárja a petúnia, melyet rengeteg színben válogathatunk. Továbbá létezik belőle futó, kisvirágos vagy nagyvirágos típus is. – Egyszerű, egynyári növényről van szó, így a teleltetéséről sem kell gondoskodnunk. Vízigénye azonban magasabb a muskátliénál.

Vinka – a sivatagi rózsa

Az eredetileg sivatagi növény egyre kedveltebb. Nem igényel sok gondozást, de gyorsan terjed és nő. – Nagyon jól bírja a szárazságot, ha bejön egy-egy felhősebb idő, akár kétnaponta is elég öntözni. Rózsaszín, lila és fehér színben kapható egynyári növény. Szépen bokrosodik, de viszonylag alacsony marad, így akár ágyásszegélyként is mutatós – mondja Bagosi Attila.

Balkon aranya – egy kis napsugár az erkélyen

Aranyaló sárga virágzata még a legborúsabb időben is üdítő látványt nyújt a balkonon. – Erős növekedésű, szélesen csüngő, akár 1 méter hosszú hajtásainak köszönhetően nagyon jól mutat akasztós virágtartóban a plafonra függesztve. Kifejezetten napos helyet és sok vizet igényel – tanácsolja a kertészet tulajdonosa.

Új trend: struktúranövények

– A balkonokon újabban megjelentek az úgynevezett struktúra növények, amelyek olyan egynyári balkonnövények, melyek levelükkel díszítenek, és így struktúrát visznek a virágzó növények közé – magyarázza a kertész. – Ilyen az illatos kakassarkanytú, vagyis a szúnyogűző vagy a kerekrepkény. Virágbeültetések mellett és önmagukban is jól néznek ki.

Ültetés, gondozás

A ládákon belüli virágmixek kifejezetten jól mutatnak. De mire érdemes figyelni az összeültetéseknél, illetve a balkonnövények gondozásánál? – Összeültetésnél kifejezetten figyelni kell arra, hogy azonos fény és vízigényű növényeket rakjunk egy ládába. Például a nebáncsvirág, a begóniák legtöbbje, illetve a lobélia félárnyékba, árnyékba való. Tűzőnapra nyugodtan tehetjük a petúniát, bakopát vagy a balkon aranyát. A legtöbb növény ugyan alkalmazkodik a környezeti viszonyokhoz, de ha nem megfelelő helyen vannak, a virágzási ciklusuk lecsökkenhet – hívja fel a figyelmet Attila. Locsolásra nyáron akár napi kétszer is szükség lehet. Nagyon fontos, hogy inkább az esti órákban történjen ez, de semmiképpen sem akkor, amikor a virágra tűz a nap. Az öntözést ma már a balkonládára is rábízhatjuk, amennyiben olyat választunk, amely víztározót és öntözőrendszert tartalmaz. A rendszer ekkor egy csövön keresztül adagolja a vizet a gyökérhez. A kertész szerint sokat számít az, hogy a virágföldnek milyen vízáteresztő, és megtartó képessége van, továbbá, hogy az adott növénynek mennyire savanyú földre van szüksége. Például a gumós begónia savanyú talajt igényel. Összességében elmondható, hogy a minél tőzegesebb, tápanyagozottabb föld a jó választás.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk eredetileg a 2021. április 26-i Kecskeméti Szuperinfóban jelent meg.

 

Kapcsolódó képek