menu

  • 2021.05.17.

A hónap Alkotója Zugor Zoltán grafikusművész

Nehéz eldönteni, hogy szellem lények, oszladozó hullák, ufók, vagy épp elesett, szerencsétlen emberi lelkek lenyomatai vannak immár fél éve az Agóra falain.

Fél évvel ezelőtt nem sokkal azután, hogy november elején felkerültek a falakra Zugor Zoltán grafikái a járványügyi intézkedések miatt, be kellett zárni az intézményt. A képek maradtak, várták az újra nyitást, hogy eredetiben tekinthessük meg az alkotásokat. Május 17. hétfőtől már megtehetjük ezt, mert oltási igazolvánnyal már látogatható a Hírös Agóra.

Zugor Zoltán a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének tagja. Végzettségét tekintve vizuális kultúra szakember. Kutatási területe a balatoni mesék mondák világa. Mindennapi munkája a portrékarikatúra rajzolás.

Zugor Zoltán alkotásai zsigerekig ható erős emocionális hatást váltanak ki az emberből. Nehéz meghatározni ezt az érzést, mert egy-egy grafika nézése közben a csodálat és a borzalom közti széles mezőben számtalan érzés tör elő belőlünk egy pillanatra és tűnik el azonnal, majd pedig a lelkünk szimfóniaként hullámzik a mélységek és magasságok között. Életrajzából megtudhatjuk, hogy grafikáival illúziók nélkül vall a lehetőségeiben korlátozott, kiszolgáltatott emberről. Képein a lélek és a test, az ember és az anyag megrázó találkozásait ábrázolja. Vagy ahogy Novotny Tihamér írja Zugor Záltán grafikáiról a Kortárs folyóirat 2020. 6. számában http://epa.oszk.hu/00300/00381/00259/pdf/EPA00381_kortars_2020_06_028-037.pdf

a KKK A hit kultúrája, a kultúra hite című kiállítás kapcsán: „… szintén erről a nehezen feldolgozható problémáról szól: végül is az ember cselekedeteit, gondolatait ki vagy mi irányítja? A magas szerveződésű anyag? Vagy inkább a lélek, amelynek csak eszköze az agy és a test?”

Emberi alakjairól nehéz eldönteni, hogy azok oszladozó hullák, vagy épp materializálódó szellemlények; démoni ufók, vagy erotikusan vonzó emberi testek; szuperhősök, vagy épp elesett, szerencsétlen emberi lelkek lenyomatai. Alkotásain keresztül a múltba és más világokba révedhetünk. Képeinek mondanivalóját szavakban így összegezi: „csodálatos a lehetőségeiben korlátozott, testben lakozó emberi lélek nagysága”.

Zugor Zoltán 12 grafikája május végéig oltási igazolvány felmutatásával megtekinthető a Hírös Agórában https://www.facebook.com/HirosAgora/videos/180956740342971/

 

Kapcsolódó képek