menu

  • 2021.06.24.

A magyar tűzoltóság története 1870-2020

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának vándorkiállítása

Helyszín: Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye
(6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.)

Számos helyszín után Kecskemétre érkezik a magyar tűzoltóság történetét bemutató kiállítás, mely valóban minden korosztály érdeklődésére számot tarthat. A tárlatot elsőként a Belügyminisztériumban 2020. februárjában rendezett konferencia és ünnepi esemény alkalmából láthatta a szakmai közönség. 2020 márciusától kezdve vándorkiállításként járja az országot, s most 7 hétre a Cifrapalotába költözött.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának vándorkiállítása komplex történeti áttekintést ad: gróf Széchenyi Ödön munkásságától, valamint az első hivatásos, magyar tűzőrség 1870-es megalakulásától napjainkig mutatja be a magyar tűzoltóság azóta eltelt másfél évszázadának történetét.

A korabeli dokumentumokkal, metszetekkel és fényképekkel gazdagon illusztrált tablókon keresztül a látogatók megismerhetik, hogyan vált a tűzoltóság a 19. század végétől kezdve, lelkes polgári önkéntes mozgalomból a városok szervezett, hivatásos testületévé, a tűzoltás és a mentés pedig speciális ismereteket igénylő, önálló, új szakmává. Aki megtekinti a tárlatot, megtudhatja, hogyan álltak helyt tűzoltóink a 20. századi világégések idején, miként jött létre 1948-ban az állami tűzoltóság, végül a rendszerváltást követően hogyan alakult meg az egységes katasztrófavédelem. A szervezeti átalakulásokon, technikatörténeti fejlődésen, néhány emlékezetes és tragikus tűzeseten túl az összeállítás megemlékezik a szakma nagyjairól is, és nem utolsó sorban a képek segítségével betekintést nyerhetünk a régebbi korok tűzoltóinak munkájába.

A tűzoltók szeretik hivatásukat, mindennapi munkájukat lélekkel, lelkesedéssel végzik. Büszkék múltjukra és azt szívesen megmutatják. Bács-Kiskun megye állampolgárai elismerik a tűzoltók áldozatos munkáját és a tűzoltó hivatást értéknek tekintik. Ez a kivételes kiállítás alkalmat ad a magyar tűzoltók történetének megismerésére, és erősíti a lakosokkal való közvetlen kapcsolatteremtést.

A kiállítás 2021. június 23-tól augusztus 8-ig, keddtől vasárnapig 10.00-17.00 óráig látogatható.

Kecskeméti Katona József Múzeum

Kapcsolódó képek