menu

  • 2021.07.08.

Újabb 500 millió a nagytemplom felújítására

A Kecskeméti Katolikus Társszékesegyház 2022-ben újabb 500 millió forintos támogatást kap a nagytemplom felújítására.

A hírt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára jelentette be csütörtök reggel, a Kecskeméti Szentcsalád Plébánia udvarán, ahol megyénk országgyűlési képviselői és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester számolt be a Magyar Templom-felújítási Program lépéseiről.

Magyarország Kormánya támogatásával folytatódik hazánk egyházi épített örökségének megújulása. A Magyar Templom-felújítási Program keretében Bács-Kiskun megyében is számos templom megújul. A részletekről Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Salacz László Kecskemét és térsége országgyűlési képviselője Font Sándor, Kalocsa és térsége országgyűlési képviselője és Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere számolt be.

Magyarország Kormánya a Magyar Templom-felújítási Programra összességében közel 26 milliárd forintot biztosít, melyből 1800 templom, plébánia, közösségi ház, lelkészi otthon újul meg. Ezekből 1400 Magyarország területén, 400 pedig a Kárpát-medence magyarlakta településein. Természetesen Bács-Kiskun megye sem maradhat ki ebből a felújítási programból. Megyénkben összességében 826 millió forintból újulhat meg. 46 településen, 63 templom, plébánia, lelkészi otthon felújítása valósul meg az elkövetkezendő időszakban.

– Néhány nappal ezelőtt megjelent egy kormányhatározat, melynek keretében a Kecskeméti Katolikus Társszékesegyház 2022-ben újabb 500 millió forintos támogatást kap a nagytemplom felújítására, valamint újabb 100 millió forintot kapnak a szalkszentmártoni református templom felújításának befejezéséhez, valamint Apostag református templomának is 150 milliós támogatást nyújt a kormány 2022-23-ban – ezzel a hírrel kezdte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki még megyénk képviselőit is meglepte a friss bejelentéssel.

– A program fontos a gazdaság szempontjából, hiszen szakembereknek, mérnököknek, segédmunkásoknak biztosít munkalehetőséget, és erre óriási szükség is van. Hiába nagyszerűek a magyar gazdaság számai, de ehhez hozzá kell járulnia kis értékű beruházásoknak is, bevonva a kistelepüléseket, hiszen ez sok száz, sok ezer embernek ad helyben munkát. És jó azért is, mert ezen a 46 helyen a településkép is megszépül. A legfontosabb persze a hitélet, és annak az értéknek a megőrzése, amit eleink itt hagytak, ránk bíztak az elmúlt egy évezredben – mondta SoltészMiklós, aki beszámolt három országgyűlési képviselő helyett is a programról: az 5. számú választókerületben (képviselője Bányai Gábor) 12 településen 13 templom újul meg 180 millió forintból, a 4. számú választókerületben (képviselője Lezsák Sándor) 12 településen 12 templom felújítása valósul meg, 146 millióból, a 6. számú választókerület (képviselője Zsigó Róbert) 4 település 9 temploma újul meg 110 millió forintból.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester elmondta, a Magyarországon és a határon túl élő magyarok számára is nagyon fontos az ország fejlesztése, fontos a hitélet. Normál esetben is nagyon fontos, hogy minél jobb állapotú legyen anyagi és szellemi természetű szempontból is az országunk, ebben a helyzetben pedig, a koronavírus-járvány harmadik hullámának lecsengésekor, egy esetleges fenyegető negyedik hullám előtt még inkább fontos.

– A plusz 500 millió forintos támogatásnak köszönhetően befejeződhet a nagytemplom felújítása, mely az utolsó lépése a főterünk megújulásának. A Barátok temploma, a Református templom már korábban megújult, a Városháza idei év végére elkészülhet, és ha jövőre a nagytemplomot is sikerül teljes egészében felújítani, teljessé válik az a gyönyörű, szecessziós főtér, ami miatt nagyon sokan jönnek Kecskemétre, és ami miatt a kecskemétiek is büszkék városukra – hangsúlyozta Szeberényi Gyula Tamás.

Ezen kívül ebben a választókörzetben még három helyen valósul meg fejlesztés:

A Szentkirályi Református Egyházközösség 15, a Helvéciai Római Katolikus Egyházközösség 10 milliós támogatásban részesül, valamint Kecskeméten az evangélikus és a görögkeleti parókia 2 millió forintot kap, a Magyar Pünkösdi Egyház számára pedig 15 millió forintot biztosítanak egy nagyon fontos projekthez, mely során egy ikonikus ipari épületet alakítanak át a Bethlen körúton, hitéleti célra.

– A Magyar Templom-felújítási Program keretében az elmúlt 10 évben 3000 magyar templom újult meg, és 150 épült. A ma bejelentett építési beruházások egy sor embernek munkát, családjaiknak megélhetést biztosítanak. Bízom abban, hogy ezekben a templomfelújításokban a helyi vállalkozók is minél nagyobb szerepet kapnak – foglalta össze az elmúlt évtizedet dr. Salacz László országgyűlési képviselő, akinek választókerületében 5 helyszínen 8 templom újul meg az elkövetkezendő időszakban a programnak köszönhetően: a Kecskeméti Szentcsalád Plébániában állagmegóvás történik, felújítják a hetényegyházi templomot, a kunszentmiklósi és a szabadszállási római katolikus plébániát, a kerekegyházi, a kunszentmiklósi, a szabadszállási és a tasi református templomot.

– Vallom azt, hogy a megújult templomok nem csak az adott egyházközösségnek, hanem a településeknek és egész nemzetünknek javát, dicsőségét fogják szolgálni – emelte ki dr. Salacz László.

Font Sándor országgyűlési képviselő elmondta, tízszeres volt a túljelentkezés a programra, így félő volt, hogy nagyobb lesz a kimaradók keserűsége, mint a nyertesek öröme. Ám a gazdaságélénkítő politikának köszönhetően új forrást sikerült találni, és végül az, aki szabályos pályázatot adott be, gyakorlatilag részesült a pályázónkénti 15 milliós támogatásból.

Font Sándor körzetében 15 település 16 felekezete van a nyertesek között, akik mintegy 218 millió forintot használhatnak fel.

Forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek