menu

  • 2021.08.09.

KASZ+ 2021 – Nagykorúvá vált a kecskeméti művészbázis

KASZ+ 2021 – XVIII. KECSKEMÉTI ACÉLSZOBRÁSZATI és KÉPZŐMŰVÉSZETI SZIMPOZION, ALKOTÓTÁBOR
2021. augusztus 2 – 16.; Kecskemét, KÉSZ Ipari és Innovációs Park

2021. augusztus 2-án elkezdődött a XVIII. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion (KASZ+ 2021), nemzetközi alkotótábor a KÉSZ Ipari és Innovációs Park területén.

A 2004-ben útjára indított acélos, fémes alkotóműhely az elmúlt évek alatt több mint száz művésznek adott lehetőséget a művészi energiák felszabadítására, a kísérletezésre, az ipari hátterű alkotásra. A korhatártalan program igazi jelentősége az utóbbi jelzőben van, ugyanis a hazai képzőművészeknek ritkán van lehetősége arra, hogy ipari eszközökkel, gyárak segítségével, mérnöki asszisztencia mellett hozhassák létre műveiket. Kecskeméten a KÉSZ Csoport ipari parkjában az acélszerkezet-gyártó üzem mellett ma már a homlokzatburkolatokat és elektrotechnikai berendezéseket gyártó cégek munkatársai is mentorálják az alkotótábor résztvevőit. A szimpozion folyamatosan fejlődik, formálódik, nem csak acélból, de rozsdamentes anyagokból, alumíniumból és úgynevezett fémkompozit lemezekből is születnek művek, újabb és újabb gépek, eszközök használata válik lehetővé, koncepciójában is a változatosság jellemzi.

A felnőtté lett alkotótelep művészei az „Átjárás” témafelvetést kapták idén a szervezőktől támpontként műveik megfogalmazásához. Szeretnénk hangsúlyt adni a különböző művészeti ágak, gondolatok, technikák közti szabad átmenetnek, az alkotói váltások akadálytalan lehetőségének. Képzeletbeli kapunk, az átjárónk, amin keresztül átléphetünk a valóságok, a filozófiák, a hitek, a dimenziók, az idő-tér távlatok közt. Átjárunk vélt, vagy valós határokat, mert rá kell jöjjünk, bonyolult, de szép a világ.
Ezen a nyáron ugyanis az acélszobrászok mellett a képzőművészet különböző ágazatainak képviselői is meghívást kaptak, így festőművészek, grafikusművész, ill. építőművész is a csapat tagja.

A KASZ+ 2021 résztvevői: Becskei Andor szobrászművész, Dobó Bianka grafikusművész, Gyurcsovics Mihály Ágoston szobrászművész, Horváth Ágnes építőművész, képzőművész, Majoros Gyula képzőművész, Parizán Mihály szobrászművész, Pál Katja (SLO) festőművész, Péntek Brigitta festőművész.

Bízunk abban, hogy az ipari környezet különleges atmoszférája ihletett pillanatokat ad a művészeknek és alkotásaikkal gazdagabbá teszik a KASZ-t, a hazai művészeti palettát.

A táborzáró kiállítás megnyitását 2021. augusztus 16-án, hétfőn 16.00 órától tervezik a szervezők, az IQ Kecskemét Kft. mélygarázsában.

 

K-ARTS Művészeti Alapítvány

Kapcsolódó képek