menu

  • 2021.10.13.

INNOVÁCIÓ ÉS LÉTSZÁMBŐVÍTÉS

– Folyamatosan fejlődik a König Kft.

A kerekegyházi König Kft. az utóbbi időben egy 1300 m2-es csarnokkal bővült és CNC marókapacitásukat is növelték. Az új gépek mellé, új munkatársakat keresnek, illetve mind ezek mellett már a következő bővítést tervezik.

A jövőbeli elképzelésekről és a munkaerőtoborzásról Bognár Tibor, a König Kft. műszaki igazgatója nyilatkozott.

Mit gyártanak a kerekegyházi telephelyen és kiknek?
Különböző járműablakokat tervezünk, gyártunk és szállítunk buszokra, vonatokra, villamosokra, fülkék széles választékára, továbbá haszongépjárművekre. Ablakainkat mind külföldi mind belföldi vevőinknek értékesítjük. Vevőink közé tartozik többek között például a Scania és az IVECO.

Mennyire fontos Önöknek az innováció?
Nagy figyelmet fordítunk a folyamatos fejlődésre, fejlesztésre. E-nélkül nem is tudnánk a piacon maradni, ez ma már elengedhetetlen. Az elmúlt időszakban építettünk egy 1300 m2-es gyártócsarnokot, bővítettük a CNC marókapacitásunkat és korszerű, a mai igényeknek megfelelő hegesztőgépeket vásároltunk. Modern vállalatirányítási rendszert vezettünk be, ami átláthatóbbá és kézben tarthatóbbá tette a gyártási folyamatainkat. Azonban nem szeretnénk itt megállni. Jövőre tervezzük a gyártóterület további bővítését és új gépek vásárlását, továbbá a vonalkódos azonosítási rendszer bevezetését.

A König Kft. egy családi tulajdonban lévő cég, azonban nem egy picike családi vállalkozásról van szó, hiszen 330 főt foglalkoztatnak jelenleg. Ekkora létszám mellett is családias tudott maradni a hangulat?
Igen, a munkakörnyezetünk családias, mert nem szalagrendszerű termelés zajlik. Továbbá messzemenően szem előtt tartjuk dolgozóink magánjellegű problémáit, ezeken amennyire tudunk, segítünk, odafigyelünk egymásra. Mind ezek által, a stabil vállalati háttér mellett, az emberséges bánásmódot és a jó hangulatot is meg tudjuk adni a kollégáknak. A légkör kellemes családias, sőt sok barátság és
szerelem is szövődött már a falaink között.

Egyetemes marógépre keresnek most munkavállalókat. Mit lehet tudni erről a pozícióról?
Ablakaink alumíniumból készült alkatrészekből épülnek fel. Ezeket az alkatrészeket kell marógépen megmunkálni. A munka során a marógépet a gyártási rajzoknak, illetve a technológiai leírásoknak megfelelően be kell állítani, majd a műveletet elvégezni. Ezután méretellenőrzést kell végezni, aminek az eredményét jegyzőkönyvezni kell. Ha az alkatrészen több marási művelet is szükséges, akkor ezeket
egymás után kell elvégeznie a dolgozónak.

Milyen elvárásoknak kell megfelelni? Kiknek ajánlják ezt a munkakört?
Elvárásunk a precíz munkavégzés, műszaki rajzolvasási készség, méréstechnikai ismeretek. Cserébe egy nem szalag rendszerű, egyáltalán nem monoton munkát tudunk felajánlani. Műszakonként és a műszak alatt is többféle alkatrésznek az elkészítését kell elvégezni. Tehát ez a munka annak való, aki nem szereti a monotonitást, de szereti a kihívásokat, az újdonságokat. Kezdő dolgozóinkat segítjük a betanulásban.
Először egy belépési oktatáson vesznek részt. Itt megismerik a cég alapvető működésének szabályait. Ezek után egy régi, jól képzett dolgozó mellé kerülnek, aki megmutatja és betanítja az adott munkafázist. Betanulási időszak alatt, illetve utána is rendelkezésükre állnak fényképes munkautasítások, amik az adott feladat elvégzését szemléltetik.

Milyen szakmai fejlődésre számíthat egy dolgozó a König Kft-nél?
Cégünknél képzettségi mátrix alapján osztjuk szét a munkát. Dolgozóinknak lehetőséget biztosítunk arra, hogy más területen is kipróbálják magukat és amennyiben ott jól teljesítenek, úgy más munkakörbe kerülhetnek.

Érzik-e a munkaerőhiányt? Mennyire nehéz szakembert találniuk?
Sajnos a munkaerőhiány egyre jobban érezhető a mi területünkön is. Nehéz megbízható jó szakembert találni. Azonban ha ez sikerül, igyekszünk mindent megtenni a megtartásukra.

Hogyan tudják megtartani a dolgozóikat, mivel tudják motiválni őket?
Jutalmak, prémiumok, támogatások formájában igyekszünk segíteni. Negyedéves prémium rendszer működik a cégünknél, és az év végi jutalom sem szokott elmaradni. Családos munkatársainknak iskolatámogatási juttatással kedveskedünk. Az egységes munkaruha és védőeszköz nálunk alapvető, erre már nem kell költenie a dolgozóknak. Ingyenes buszbérlettel, gépkocsi térítéssel támogatjuk a bejárást, illetve céges buszokkal szállítjuk a dolgozókat Szabadszállás, Kunszentmiklós vonalon.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk nyomtatásban a Kecskeméti Szuperinfó 2021.10.11-i számában jelent meg.

 

Kapcsolódó képek