menu

  • 2021.11.16.

A fény vonzásában

Morelli Edit (1940–2020) Ferenczy Noémi-díjas zománcművész emlékkiállítása a Cifrapalotában

A Fény vonzásában címmel emlékkiállítást rendez a Kecskeméti Katona József Múzeum a 80 éves korában, 2020. december 7-én elhunyt Morelli Edit Ferenczy Noémi-díjas zománcművész életművéből a Cifrapalota I. emeleti termeiben, 2021. november 20. és 2022. február 27. között.

Megnyitó: 2021. november 20., szombat 15 óra

Megnyitja: ifj. Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, képzőművészeti osztályvezető, a Tűzzománcművészek Magyar Társasága elnöke, a kiállítás kurátora

Közreműködik: Sík Dóra gordonkaművész

„Vonzott a műfaj ősi tradíciója, sokoldalú és széleskörű alkalmazási lehetősége. […] Amikor kipróbáltam a zománctechnikákat, érdeklődésem felkeltették az izzó kemencében történő redukciók, oxidációk. A zománc, ez a csodálatos anyag, a fényt áteresztheti, visszasugározhatja, adhat simogató gyöngyházfényt, van, hogy fölizzik, áttüzesedik, keményen szikrázik, csillog… A hideg, rideg anyag élővé varázsolódik! A mű éppúgy a fény függvénye, ahogy a mi életünket is a nap szabályozza.” (Morelli Edit)

Morelli Edit 1972-ben, Kátai Mihály személyes ösztönzésére, javaslatára kezdett el zománccal foglalkozni, mely műfajnak az elmúlt évtizedekben az egyik legnagyobb hatású hazai mesterévé vált. A mintegy 90 alkotást felvonultató tárlaton elsősorban ezt a fejlődési utat mutatjuk be korai, gyakran népművészeti ihletésű, dekoratív kompozícióitól kezdve, egészen a budafoki gyári szimpóziumok hatására még erőteljesebbé váló képzőművészeti gondolkodását érvényesítő kései korszakáig.

A kiállítás megtekinthető 2022. február 27-ig, hétfő kivételével minden nap 10–17 óra között.

A maszk használata kötelező!

Az alábbi képeken Morelli Edit Siva, Út a jóisten felé (2002) és Érettünk (2006) c. alkotása látható.

Siva

Út a jóisten felé

Érettünk

Kapcsolódó képek