menu

  • 2021.12.16.

HOGYAN VÁLASSZUNK FENYŐFÁT?

Minden karácsonykor felmerül a kérdés, hogy melyik fenyőfafajtát válasszuk. Továbbá azt is el kell dönteni, hogy vágott vagy földlabdás fa legyen-e otthonunk dísze.

Bagosi Attila, a Bagosi Kertészeti Áruda tulajdonosa segít sorra venni az egyes fenyőfatípusok előnyeit, hátrányait.

A vágott fenyőfákról…

Hazánkban a vágott fenyőfából adják el a legtöbbet. Előnye, hogy nem kell vele bajlódni az ünnepek után. Lakásban élőknek vagy kis kerttel rendelkezőknek kifejezetten kényelmes és jó választás lehet. Aki nagy fát szeretne, az eleve csak a vágottak közül tud választani, hiszen a nagy gyökérzet miatt ezeket nem lehet földlabdásként árulni. – Az ünnepek után a fákat már minden városrészből elviszik. Az összegyűjtött fahulladékot pedig tüzelőanyagként vagy komposztként újrahasznosítják. Tévhit, hogy a kivágott fenyőfákkal elpusztítjuk az erdei állatok élőhelyét és rosszat teszünk a bolygónknak. A fenyőfatermesztés egy nagyon fontos része az agráriumnak, amelyből sokan élnek Magyarországon is, főként Zala megyében. Ezeket a fákat kifejezetten karácsonyfának ültetik és nevelik, amelyek helyett újabbakat telepítenek – oszlatja el a tévhiteket Bagosi Attila. A vágott fát ugyan talpalni és faragni kell, de sok családban ez a gyerekek és a férfiak számára tradíció. Azonban, aki ezt inkább kihagyná, az rábízhatja az árusokra, akik hálózzák és akár már ki is szállítják a fát. A szakértő felhívja a figyelmet, hogy a vágott fát minél később, lehetőleg 23-án vagy 24-én vigyük be a meleg otthonunkba, hogy tűlevelei minél tovább a fán maradjanak.

 

A földlabdás fenyőfákról…

A földlabdás karácsonyfa kiváló választás azoknak, akik kiültetnék a kertbe. – Ahhoz, hogy a fa egészséges maradjon és sikeres legyen a kitelepítés, lépcsőzetesen kell beszoktatnunk a lakásba. A legjobb ezt három lépcsőben tenni. Először egy a kinti levegőnél picit melegebb helyre kell tenni, ami még hűvös, majd egy ennél valamivel melegebbre és végül a szobába. Az öntözéssel is csínján kell bánni, nem szabad túllocsolni a fenyőt a lakásban. Díszítés közben ügyeljünk arra, hogy ne törjük le a csúcshajtásokat. A kiszoktatásnak is legalább három fokozatban kell történnie, ez akár hat hetet is felölelhet, ugyanis a fenyő gyökeresedése megindul a meleg hatására, vagyis azt hiszi itt a tavasz. Ezért kell szép lassan, fokozatosan újra „elaltatni” a fát. Az ültetéssel mindenképpen meg kell várni azt, hogy elmúljanak a tartós fagyok – javasolja a kertész.

 

Fenyőfafajták

Egyértelműen a Nordmann-fenyő a legnépszerűbb, köszönhetően puha, egyáltalán nem szúrós tűleveleinek. – Vágottan is ez a legtartósabb fajta, nem hullajtja el a leveleit. Alakját a széles kúp forma jellemzi, ágai inkább felfelé ívelnek, és fényes, sötétzöldek a levelei. Finom citrusos illata van, amit sokan szeretnek.

Az Ezüstfenyő is nagyon kedvelt hazánkban, hiszen szabályos kúp formájával, sűrű ágaival és ezüstös csillogásával igazán szép karácsonyfa lehet. Tűlevelei azonban elég szúrósak és hamarabb le is hullanak, mint a Nordmann- fenyőé.

A Fekete fenyő egykor kelendőbb volt, manapság kevésbé keresik. Hosszú tűlevelek és szabálytalan ernyőszerű kiszélesedő korona jellemzi. Hosszú levelei miatt nehezebben díszíthető, azonban jól bírja a meleget és sokáig kitart a lakásban.

A Lucfenyőt is sokan keresik, azonban nem túl tartós. Tűlevelei aprók és szúrósak, óvatosan érdemes díszíteni. Ágai vízszintesen vagy felfelé ívelten állnak, ritkán ágaznak el – jellemzi a fenyőfajtákat a Bagosi Kertészeti Áruda tulajdonosa.

 

Melyik illik a szobába?

A kertész szerint kikerülhetetlen szempont a fenyőválasztásnál a környezet, ahová a fa kerülni fog. A fa méretét behatárolja a szoba mérete és magassága. Érdemes átgondolni, hogy egy nagyobb fát feltudnak-e vinni az emeletre, befér-e az ajtón. Azonban az is fontos szempont, hogy van e kisgyermek vagy kisállat a házban, ugyanis ezekben az esetekben ajánlott a kevésbé szúrós fajtákból választani és akár asztalra helyezni a fát. Ha sarokba kerül a fa, akkor már el lehet gondolkodni egy ághibás darabon is, hiszen a fal felőli oldalát senki nem látja a karácsonyfának. – Pár éve még az 1,5-1,8m-es fákat vitték, ma már egyre többen keresik a 2m-es vagy még magasabb darabokat. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a magasságba a fatalpat is bele kell kalkulálni. Továbbá meg kell említenem, hogy tökéletesen szabályos fa nem létezik. Sokan olyan elvárásokkal keresik a karácsonyfát, amelyeket csak egy műfenyőtől várhatunk el. Ők csalódottak lesznek. A valódi fenyők lehet, hogy egy kicsit szabálytalanok, de ez illatuk mellett ez adja a szépségüket is – hívja fel a figyelmet a szakember.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2021.12.06-i számában jelent meg.

Kapcsolódó képek