menu

  • 2022.01.17.

“Ön választ, mi segítünk”

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete bejutott a Tesco áruházlánc által szervezett „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázat utolsó, szavazatgyűjtő fordulójába.

A szavazás 2022. január 17. és február 13. között zajlik, a vásárlók a két kecskeméti és a kiskunfélegyházi Tesco áruházban adhatják le voksukat a programra. Ehhez a pénztárnál kapott zsetont az Egyesület gyűjtő-dobozába kell bedobni.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete több mint 55 éve tevékenykedik. A megyében élő látássérültek érdekvédelme és képviselete a fő feladatuk, emellett életviteli nehézségeikkel és problémájukkal kapcsolatos ügyeik intézését vállalják fel.

Szervezetük elnöke Hencz András, aki maga is látássérült, a szervezet valamennyi vezető tisztségviselőjével együtt.

Egyesületük tagsága, (321 fő) gyengénlátó, aliglátó vagy vak személyekből áll.

Tagjaiknak nyújtott számos szolgáltatás mellett, munkájuk során nagy hangsúlyt fektetnek szemléletformáló programok szervezésére mindazon érdeklődők számára, akik bepillantást szeretnének nyerni a látássérültek mindennapi életébe.

Miért fontos ez?

Ma Magyarországon több mint 400.000 fogyatékossággal élő ember él, közülük több mint 45.000 fő látássérült.
A többségi társadalom tagjai még mindig kevés információval rendelkeznek a látássérült emberekkel kapcsolatos ügyekről, pedig a fenti számok alapján szinte mindenki környezetében él látássérült ember.

A különböző civil szervezetek rendszeresen tartanak szemléletformáló tréningeket – így a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete is -, de még így is nagy az igény az intézmények, cégek, munkáltatók, oktatási intézmények részéről ezeknek a programoknak a megtartására.

A programok során az érdeklődők interaktív formában ismerhetik meg a látássérült embereket, mindennapjaikat, az általuk használt különböző segédeszközöket. Megismerhetik a Braille ABC alapjait, kipróbálhatnak beszélő eszközöket, informálódhatnak az okos eszközök nyújtotta lehetőségekről. Az előadások során minden alkalommal kitérnek az egyik legfontosabb kérdésre: Hogyan segítsek egy látássérültnek?
A programok eredményeként a társadalom nyitottabbá, elfogadóbbá, befogadóbbá válik, a látássérült emberek jobb megismerésével.

Az „Ön választ, mi segítünk” pályázat keretében elnyerhető támogatásból ezen szemléletformáló programok költségeit tudná fedezni az egyesület.

Az egyesületről, valamint a pályázatról további információkat talál szervezet weblapján: www.bacsvakok.hu

Kapcsolódó képek