menu

  • 2022.02.11.

A FÉNY VONZÁSÁBAN

Február 20-án zárul Morelli Edit kiállítása a Cifrapalotában.

Már csak 2022. február 20-ig tekinthető meg a kecskeméti Cifrapalotában Morelli Edit (1940–2020) Ferenczy Noémi-díjas zománcművész látványos emlékkiállítása.

Morelli Edit 1984 nyarán Kecskeméten (GAMF), a X. Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen

A 91 kiállított alkotás mellett hangsúlyt helyeztek az alkotó emberi oldalának, személyes történetének a bemutatására is egy, a kiállításban elhelyezett képernyőn folyamatosan vetített, megközelítőleg hat perces képösszeállítás segítségével. Egy nagyméretű asztali vitrinben pedig fémmegmunkáló szerszámokkal, zománcozáshoz szükséges eszközökkel, ecsetekkel, égetéshez használt fogókkal, fémrecipiensekkel (vörösréz, lealapozott acéllemez), kísérleti és félkész alkotásokkal (köztük ékszerekkel) a művész egykori műhelyét is megidézték. Ezzel is figyelmeztetve a látogatókat arra, hogy bár a kortárs magyar zománcművészek többsége, felismerve az új lehetőségeket, erőteljesen képzőművészeti irányba orientálódott, azonban a műfaj legjelentősebb képviselői – így Morelli Edit is – soha nem tagadták meg annak iparművészeti eredetét sem.

Tűzőrzés (Összetartozás, 1984, fa, zománcozott vörösréz, 43×36,8 cm)

Morelli Edit életművéről – a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott tárlathoz kapcsolódóan – hamarosan könyv is megjelenik a Kecskeméti Katona József Múzeum kiadásában.

A kiállítás megtekinthető 2022. február 20-ig, hétfő kivételével minden nap 10–17 óra között.

Áldozatok, mártírok (2001, fa, zománcozott vörösréz 106×37 cm)

Négy évszak (Kalocsa érsekkerti népművészetet szimbolizáló kompozíció 1:5 léptékű terve, 1976, fa, zománcozott vörösréz, magasság: 64, talp Ø: 32 cm)

Kecskeméti Katona József Múzeum

Kapcsolódó képek