menu

  • 2022.02.15.

Proktológiai panaszok

Vannak olyan egészségügyi problémák, amelyekről nem szeretünk beszélni és még orvoshoz sem igazán merünk fordulni velük.

Ilyenek az aranyeres és más végbéltáji panaszok is, amelyek esetében, azonban nem szabad késlekedni a szakorvos felkeresésével.

A proktológiai panaszokról és azok kezelési lehetőségeiről Dr. Szabadkai Gábor, sebész, proktológus adjunktus ad tájékoztatást.

Mikor forduljunk proktológushoz?

A proktológia a sebészet egy olyan speciális szakterülete, amely a végbél betegségeit vizsgálja és kezeli. Ide tartoznak a végbél körüli bőr különböző gyulladásai, a végbél jó –és rosszindulatú daganatai, illetve az aranyerek gyulladásos betegsége is. – Ha valakinek székelés közbeni fájdalma van, vérzést, viszketést tapasztal, kitüremkedést észlel, akkor proktológia vizsgálatra van szüksége. A panaszok többségét aranyér gyulladás okozza, de állhat a háttérben sipoly vagy végbélrepedés is. Sajnos az emberek többsége nincsen tisztában azzal, hogy az aranyér betegség bizonyos esetekben egy sokkal nagyobb probléma tünete is lehet, ezért gyakran önmagukat próbálják gyógyítani különböző házi praktikákkal és a reklámokból ismert termékekkel. Ezzel heteket, hónapokat is eltöltenek. Lehet, hogy sikerül is többé-kevésbé megszüntetni a tüneteket, de az okokat sok esetben nem, vagyis rejtve marad az alap probléma. Az aranyeresség alapvetően egy jóindulatú betegség, de sokszor részbetegségként jelenik meg, akár egy daganat részeként, amely növekedhet a végbélben vagy a kismedencében is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy merjen mindenki szakorvoshoz vagy legalább első körben háziorvoshoz fordulni – hívja fel a figyelmet Dr. Szabadkai Gábor, sebész, proktológus adjunktus. A nagy fokú fájdalom és a véres széklet az, ami már általában annyira megriasztja a betegeket, hogy hajlandóak segítséget kérni. A szakorvos szerint nem érdemes ezt megvárni, már a végbél környéki diszkomfort érzés esetén is az orvos jusson először eszünkbe, hiszen egy szűrővizsgálattal, akár komolyabb betegségeket is meg lehet előzni, és az időben elkezdett terápia életeket menthet.

A vizsgálat

Érthető módon sokan szoronganak a vizsgálattól, de kellő relaxációval, ellazulással fájdalommentes. A szakorvos szerint a legelső alap proktológiai vizsgálat alkalmával különösebb előkészületre nincs szükség. Javasolt székletürítés után jönni és a helyi higiénia ezen a területen is nagyon fontos. A nedves törlőkendők használatát, azonban nem javasolja a szakorvos, mert ezek legtöbbje kemikáliákkal átitatott, amelyek megbontják a természetes egyensúlyt. A terület tisztítására a langyos vízzel történő tusolás a legmegfelelőbb. – Maga a vizsgálat egy mindenre kiterjedő beszélgetéssel indul. Feltérképezzük a beteg kórelőzményét, betegségeit, tüneteit, majd a részletes fizikális vizsgálattal folytatjuk. A végbél vizsgálata három részből áll. Először megnézzük a végbél környékét, hogy kívülről látunk-e elváltozást, majd a kézzel történő vizsgálat következik, végül anoscoppal a végbél belső részét vizsgáljuk, melynek során a nyálkahártya eltérései is láthatóak. Az anoszkóp egy 6-8 cm hosszú átlátszó műanyag eszköz, mely a végbél belső vizsgálatát teszi lehetővé – osztja meg velünk a vizsgálat menetét Dr. Szabadkai Gábor.

Az aranyeresség okai és kezelési lehetőségei

A proktológust leggyakrabban aranyeres panaszokkal keresik fel. De mi is az az aranyeresség? – Az aranyerek a végbélnyílásban elhelyezkedő érpárnák, amelyek azt a funkciót szolgálják, hogy a végbél környéke jól zárjon. Ha ezek az erek kitágulnak, megnyúlnak, akkor jelentenek gondot. Az aranyerek a normális anatómiai részét képezik a végbélnek. Az aranyerek tágulása az amit a köznyelvben aranyerességnek hívunk és önmagában még nem feltétlen betegség, többnyire nem is fáj, csak vérzik. Az aranyeres gyulladás ellenben igazán fájdalmas tud lenni. Az aranyerességet okozhatja székelés közbeni erőlködés, és az olyan helytelen táplálkozás, mint a kevés folyadékbevitel, fűszeres ételek fogyasztása, továbbá nagy szerepet játszik benne a túlsúly és a kötőszöveti gyengeségek, illetve a terhesség során bekövetkező hormonális változások is – magyarázza a szakorvos. A terápia mindig egyéni, nagyban függ a helyzet súlyosságától és a pácienstől. – Az aranyérhálózatokat különböző fokozatú tágulások jellemzik. A kezdeti aranyeresség nagy panaszt nem okoz, de vannak azok a súlyos esetek, amelyek már gyógyszeres terápiát vagy eszközös segítséget igényelnek (gumigyűrű felhelyezése). A legsúlyosabb helyzetekben pedig műtétre is szükség lehet. A hétköznapi gyógynövénytartalmú kúp-kenőcs párostól a szteroidot tartalmazó fájdalomcsillapítóig minden szóba jöhet egyéntől függően. Mindezek mellett felhívjuk a páciens figyelmét a folyadékbevitel és a helyes étkezés fontosságára is – mondja a proktológus.

Kismamák és az aranyér

A várandósság gyakran kéz a kézben jár az aranyerességgel. – Leginkább a harmadik trimeszterben több tényező is elősegíti ennek kialakulását. A fejlődő magzattal a méh nagy súllyal nehezedik a kismedencére, így egyre nagyobb nyomást gyakorol a végbél érhálózataira is, ami pangást okozhat. Emellett az anyaméh véráramlása olyan bőséges, mely az aranyeres hálózatot is túlterhelheti. Ez kedvez az aranyerek kitágulásának és a gyulladás kialakulásának, amit tovább fokozhat a terhesség idején gyakori székrekedés, illetve a szülés alatti hasprés is. A kismamáknak azonban korlátozottabbak a lehetőségeik a gyógyszeres kezelések terén, ezért itt a gyógyszeres terápia kiegészítésként van jelen és az életmódbeli változtatásokat ajánljuk. Rostdús táplálkozás, sok folyadék, egy kis mozgás és intimtorna. A prevenció a babatervezés előtt éppen ezért nagyon fontos! Aranyér gyulladásra hajlamos hölgyek mindenképpen keressenek fel proktológust még a babatervezés előtt és kérdezzék meg mit tudnak tenni a megelőzés érdekében – javasolja az orvos.

A szűrővizsgálat fontossága

A statisztika alapján sajnos nagyon gyakori a végbél daganatos megbetegedések száma világszerte. Ezért már 40 éves kor körül, mindenféle panasz nélkül is erősen ajánlják ennek szűrését. Egy egyszerű proktológiai szűrővizsgálat képes lehet felderíteni a komolyabb betegségeket, amelyeket idejében felismerve sokkal nagyobb eséllyel gyógyítanak.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2022. február 14-i számában jelent meg.

Kapcsolódó képek