menu

  • 2022.05.02.

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Májusi programok

FÁBA FARAGOTT TÖRTÉNELEM
Répás János, a Népművészet mestere fafaragó szobrai Répás János sokféle anyaggal kísérletezett, rézzel, agyaggal, ólommal és különböző fémekkel, mígnem rátalált a fára. Első jelentősebb munkája a „A szőlő művelése” c. sorozat volt, majd elkészült a „Honfoglalás” című szoborcsoportja: Csodaszarvas, Árpád vezér, Vérszerződés, Zászlótartó vitéz, Honfoglaló ökreivel.
A kiállítás 2022. május 20-tól látogatható.

ÁLLATÁBRÁZOLÁS A NÉPMŰVÉSZETBEN (virtuális kiállítás)
A növényi ornamentika jelentősebb a magyar néphagyományban, de sokféle és egészen különleges állatábrázolásokat is láthatunk.
A Gyűjtemény virtuális kiállításában elsősorban a múzeumban kiállított tárgyakon megjelenő állatokat mutatják meg, de láthatnak a gyűjteményi raktár kincseiről és korábbi kiállítások anyagából is képeket. Speciális képgyűjteményüket a Facebook oldalukon tekinthetik meg, segíthet a a #virtuáliskiállításNIGY hashtag.

MEGTARTÓ HAGYOMÁNY
Kiállítás Fekete Erzsébet népi iparművész hímzéseiből
Az életmű-kiállításban hercegszántói, komádi, békési, sárközi, höveji, drávaszögi, kalocsai, zoborvidéki, rábaközi és széki hímzéseket, valamint kecskeméti és félegyházi subahímzéseket mutatnak be. Látogatható 2022. május 28-ig

ZANA 100+1
Válogatás Zana Dezső kalotaszegi gyűjteményéből
Zana Dezső, a kecskeméti kötődésű tanár kalotaszegi gyűjteményének legszebb darabjait bemutató kiállításban viseleteket, szőtteseket, hímzéseket, kerámiákat láthatnak.
Látogatható: 2022. május 28-ig.

KÉZMŰVES MŰHELY
Foglalkozásaikra szeretettel várnak minden gyermeket és felnőttet.
A programokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!
Foglalkozásvezető: Vágó Piros

Családi programként vagy iskolás csoportok részére ajánlják:

JÁTÉKKÉSZÍTÉS
Különböző anyagokból, életkorhoz igazodó játékok készítése: forgók, pörgettyűk, papírsárkány, similabda, tangram, agyagból táblajátékok.

KINCSKERESŐ JÁTÉK A MÚZEUMBAN
3-8 fős csapatoknak különböző feladatokat, rejtvényeket kell megfejteniük, mely csak akkor sikerül, ha alaposan megnézték a kiállítást. Időpont kérhető keddtől szombatig, 10-16 óráig.
Részvételi díj: 1200,-Ft/fő, diákoknak 800,-Ft/fő

SIMILABDA KÉSZÍTÉS
Színes fonalakból sok-sok szálat tekernek a sablonra, összekötve kialakul egy nagy pompon, gumiszálat kötve rá, egy remek játékhoz jutnak a résztvevők.
Időpontja: 2022. május 28-án, szombaton, 10.15 órától
Részvételi díj: 700 Ft/fő

DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖR
Hazánk népi hímzés-kultúrájával ismerkedhetnek meg minden kedden 14-16 között, Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.

NÉPI IPARMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY
https ://www.facebook.com/nepiiparmuveszet/

Kecskemét, Serfőző u. 19.

Kapcsolódó képek