menu

  • 2022.06.13.

Évadzáró társulati ülést tartott a Kecskeméti Nemzeti Színház

Véget ért a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 125. jubileumi évada, amely során a teátrum közel négyszáz előadást játszott közel százezer nézőnek, akik rendre vastapssal jutalmazták a produkciókat.

A pénteki évadzáró társulati ülésen Cseke Péter igazgató úr köszöntötte a társulat tagjait, háláját kifejezve, hogy méltóképp sikerült megünnepelni a színház egy és negyed évszázados fennállását.

“Tulajdonképpen minden bemutatónk kapcsán azt mondhatnám, hogy nem véletlenül lett siker, hiszen nagyszerű színészcsapata van a Kecskeméti Nemzeti Színháznak, de nemcsak a színészek kiválóak, hanem a tánctagozat, az énekkar, a zenekar, a tárak, a műhelyek és valamennyi munkatársunk, hiszen a színpadon a művészek aratják a sikert, de mi tudjuk, hogy a háttérben dolgozók is milyen óriási munkát végeznek” – összegezte a Kossuth-díjas színigazgató.

A társulat az Elisabeth című musicallel nyitotta 125. évadát, a színház születésnapján, és a produkció azóta az 50. jubileumi előadását is megünnepelhette, ami egy vidéki teátrum életében igazán különleges pillanat. A színház főrendezője, Szente Vajk által színpadra állított darabra összesen 25 ezer néző váltott jegyet. Az évad többi bemutatója is közönségsiker lett, nemcsak a nagyszínházban, hanem a Kelemen László Kamaraszínházban, a Ruszt József Stúdiószínházban és a rendhagyó helyszínen, a Kecskeméti Törvényszéken is folyamatosan telt házzal futottak az előadások.

A zenekar 100, az énekkar több mint 120 előadást játszott le az évad során, de a tánctagozat, a Kecskemét City Balett számára ugyancsak jelentőségteljes volt ez az év: budapesti bemutatót tartottak a Nemzeti Táncszínházban és amellett, hogy az összes nagyszínházi produkcióban színpadra léptek, önálló táncszínházi előadásuk egyedülálló volt Magyarországon, ugyanis Barta Dóra előtt még senki nem vitte színre Katona József Bánk bánját a tánc nyelvén.

A hagyományokhoz hűen az évadzáró társulati ülésen több díjat is átadtak: a társulat szavazatai alapján a 2021/22-es évad embere Kis István díszítő lett, míg a Látó Ricsi Emlékdíjat Tóth Jázmin hegedűművész vihette haza.

Cseke Péter az évad állami díjazottjairól is megemlékezett: “Az elmúlt két évben nagyon magasra tettünk a lécet és valóban díjeső volt színházunkban. Idén sem kell szégyenkezzünk, és boldog vagyok, hogy társulatunk következő tagjainak munkáját az állam kitűntetéssel honorálta: Körtvélyessy Zsolt színművész a Széchenyi-Örökség Okmányt, Csombor Teréz színművész a Bács-Kiskun Megyei Príma Díjat, Matók Szilvia művészeti főtitkár a Magyar Teátrum Díjat kapta meg. Március 15-e alkalmából Ferencz Bálint színművész a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést, Váry Károly színművész a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést, Varga Katalin, a női szabótár vezetője a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vehette át. A Kecskemét City Balett művészeti vezetője, Barta Dóra Seregi-díjat kapott, míg Raj Martin táncművészt Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjjal ismerték el. Szívből gratulálok!”

Az évadzáró társulati ülésen évértékelő beszédet mondott Cseke Péter mellett Szente Vajk főrendező, illetve a Kecskeméti Nemzeti Színház tagozatvezetői is.

A 2022/23-as évadban társulati tagként üdvözölhetik a nézők Kovács Gyopárt – akit vendégművészként már többször láthattak Kecskeméten, legutóbb az Elisabethben.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház első új bemutatójára 2022. október 7-ig kell várnia a nézőknek – a 2022/23-as évad a Kőszívű című musicallel indul Szente Vajk rendezésében. Az Elisabeth, a Cirkuszhercegnő, a Terror, A mi kis városunk és az 1×3 néha 4 című darabok ősszel is műsoron maradnak. Több szeptemberi előadásra jegyek már kaphatók a Kecskeméti Nemzeti Színház jegypénztáraiban és online. Javában tart továbbá az előbérletezési időszak, július 1-ig 10 % kedvezménnyel újíthatók meg a régi vagy vásárolhatók meg az új bérletek.

 

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 

Kapcsolódó képek