menu

  • 2022.09.19.

Hallókészülékkel a további hallásromlás ellen

Minden tizedik, 65 év felett pedig minden második embert érint a halláscsökkenés.

Kijelenthetjük, hogy egy általános időskori problémáról van szó, amely időben diagnosztizálva és kezelve kordában tartható. A hallókészülék is a kezelés egyik módja, hiszen a megfelelő eszköz képes lassítani vagy akár teljesen megállítani a hallás további romlását.

A halláscsökkenés fokozatairól és a hallókészülékekről Molnár Krisztiánt, a H-Ear Kft. területi képviselőjét kérdeztük.

– Nem hallja meg a kapucsengőt, a telefont? Egyre hangosabbra kell állítani a tv-t? Csak részben érti meg a környezetében élőket, és egyre inkább a szájukról próbál olvasni? Ezek mind a hallásvesztés jelei lehetnek és nem szabad legyinteni rájuk! Érdemes lehet a barátok, családtagok őszinte véleményét is kikérni, hiszen lehet, hogy ők már rég szembesültek a problémával, de udvariasságból nem hívták fel a figyelmét erre – javasolja Molnár Krisztián. A nagyothallást sokan nem merik beismerni, pedig az ebből fakadó kommunikációhiány, félreértések, félrehallások nagyban ronthatják a kapcsolatokat és így az életminőséget is. – A rossz hallás elszigeteli a betegeket környezetüktől, amely sok esetben más betegségek kialakulásához vezethet. Az elszigeteltség és a kommunikáció hiányának hosszú távú következménye lehet a depresszió kialakulása, épp úgy, ahogyan a demencia is. A hallásvesztés az egyensúly érzékelésünkre is negatív hatással lehet, amely növeli az elesés kockázatát, ami idős korban kimondottan veszélyes lehet – hívja fel a figyelmet a H-Ear Kft. területi képviselője.

A halláscsökkenés fokozatai
20 dB hallásvesztésig beszélhetünk normál hallásról. Ennél nagyobb nagyothallás esetén kis-közepes, közepes, nagyfokú, nagyfokú-súlyos, és hallásmaradvány hallásvesztésekről beszélünk. – Míg kis-közepes hallásromlásnál az olyan hangokat nem észleljük mint a suttogás, csettintés, és a valóban halk hangokat, addig hallásmaradványnál akár az extrém hanghatásokat sem észleli a beteg, mint mondjuk egy zajos motorhang – magyarázza a szakértő. Hallókészüléket a beszédfrekvenciák esetében mért átlag 20dB romlásnál nagyobb halláscsökkenéstől ajánlanak, azaz egy kis-közepes hallásvesztéstől. Ebben az esetben a társadalombiztosítás is támogathatja a készülékvásárlást.

Tévhitek a hallókészülékekről
A területi képviselő szerint az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a hallókészülék minden hangot felerősít. Azonban a modern, digitális készülékek a beteg egyedi hallásgörbéje alapján épp olyan mértékben erősítik fel az adott frekvenciatartományokat, amennyire az szükséges. – A hallókészülék nagysága is gyakran felmerül, pedig manapság már nem akkorák, mint korábban. Persze a mikrofon, hangszóró és az elektronika egy bizonyos szint alá már nem kicsinyíthető teljesítményvesztés nélkül, de a legtöbb mai készülék mérete egyáltalán nem feltűnő, ráadásul lehetőség van hallójárati, rejtett készülék vásárlására is. Vannak, akik pedig egyenesen azt gondolják, hogy a hallókészüléktől még annyit sem fognak hallani, mint eddig. Természetesen ez is egy tévhit. Hallókészülék viseléssel, a hangok felerősítésével újra megértjük a beszédet és halljuk a zajokat, ezáltal újra stimuláljuk az agyat, ami nem érzi felesleges energiabefektetésnek a hallást, így továbbra is dolgozni fog a működésének fenntartásán. Éppen ezért van az, hogy kezeletlen hallásromlás esetén az állapot általában tovább romlik és visszafordíthatatlan lesz – tájékoztat a H-Ear Kft. képviselője.

Támogatott készülékvásárlás
A gyakori tévhitekhez tartozik még az is, hogy a hallókészülék nagyon drága, pedig van mód tb támogatással is készüléket igényelni. – Az ehhez szükséges vizsgálatokat minden esetben egy hallókészülék szaküzletben kell elvégezni. A tb támogatásnak további előnye, hogy 15 napos ingyenes próbahordást is biztosít, amely alatt a beteg otthonában, munkahelyén, szerettei körében is kipróbálhatja a készülékeit, és csak azután kell vásárolnia ha tényleg elégedett vele. A támogatás ebben az esetben nem csak a vásárlásra, de az azt követő 6 évben a javításokra is kiterjed. Mindemellett a legtöbb helyen részletfizetésre is van lehetőség. Közgyógyellátási igazolvánnyal pedig teljesen ingyenesen lehet hallókészüléket igényelni – hívja fel a figyelmet Molnár Krisztián.

Vágsélei Csilla Sára

 

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2022. szeptember 19-i számában jelent meg.

 

Kapcsolódó képek