menu

  • 2022.11.14.

A Neumann János Egyetem digitalizációjának feltörekvése

Sajtóközlemény

A digitális fejlődési potenciál erősítése céljából indult el az „Átfogó digitális infrastruktúra-, készség- és a nemzetköziesítés fejlesztése a Neumann János Egyetemen” című RRF-2.1.2-21-2022-00039 azonosítószámú projekt. A szakmai munka 1.184 millió Ft vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, melyre a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, mint európai uniós támogatási alap ad lehetőséget.

A Neumann János Egyetem által nyújtott oktatási szolgáltatásoknak és az ezt biztosító saját személyi állományának és infrastruktúrájának, illetve az intézmény által nyújtott szaktudásnak meg kell újulnia azért, hogy a modern, digitális környezet elvárásainak még jobban megfelelő, azaz: digitális értelemben véve magasan képzett diplomásokat tudjon kibocsátani a munkaerőpiacra. A Neumann János Egyetem felismerte, hogy mind az információs társadalom kialakulásában, mind a digitális transzformációs folyamatban meghatározó szerepet kell vállalnia. Az ipar minden területén meghatározó jelentősége van az informatikának, a folyamatok digitalizálásának. Az elektromos járműrendszerek, az Ipar 4.0, a gépek közötti fokozódó kommunikáció, a mesterséges intelligencia és gépi tanulás bevezetése nagy kihívás elé támasztja a szakembereket, magas kompetencia szükséges a naprakész technológiák bevezetéséhez és sikeres alkalmazásához.

A projekt megnevezése a szakmai tartalmat tükrözve „Átfogó digitális infrastruktúra-, készség- és a nemzetköziesítés fejlesztése a Neumann János Egyetemen” és RRF-2.1.2-21-2022-00039 azonosítószámú. A projekt megvalósításának kezdete: 2022.05.02., befejezésének dátuma: 2026.04.30. A vissza nem térítendő támogatás teljes összege: 1.184 millió Ft, melyből 999,99 millió Ft európai uniós forrás, 184,97 millió Ft pedig hazai forrásrész.

Az Intézmény a tudományterületek fejlesztésére koncentrálva dolgozta ki a szakmai megvalósítás lépéseit mely 4 alappilléren nyugszik:

1) a digitalizáció növelése,
2) az oktatási készségek fejlesztése,
3) a nemzetközi kapcsolatok kiterjesztése, valamint
4) az oktatási-ipari kapcsolatok összefonódása. Az alprojektek megvalósítása együttesen járul hozzá, hogy a Neumann János Egyetem digitalizációs képességeit kiemelje a régióban, hazai és nemzetközi szinten nyújtson olyan tudást a hallgatóknak, mérnököknek, hogy a legmodernebb eszközök alkalmazásával formálhassák a jövőt.

A hallgatók képzése mellett hangsúly kerül az Egyetem dolgozóinak digitális edukációjára, illetve a belső folyamatok digitalizációs fejlesztésére is. Ezek közé tartozik az elektronikus ügyviteli (iratkezelő és dokumentum-menedzsment) rendszer bevezetése a papírmentes egyetemi infrastruktúra megteremtése érdekében.

A Projektről bővebb információt a https://nje.hu/tudomany/projektjeink/rrf-palyazat/rrf-2-1-2-21-2022-00039 oldalon olvashatnak.

Neumann János Egyetem

 

Kapcsolódó képek