menu

  • 2023.03.30.

Faültetés az Aomori Parkban és az Érzékelések kertjében

A Kecskeméti Szent László Lions Club két jószolgálati eseményét is megtiszteli jelenlétével őexelenciája Otaka Masato úr, Japán magyarországi nagykövete.

2023. április 1-én 12.30-tól a Kecskeméti Szent László Lions Club újabb 2 fával bővíti az általuk létrehozott Aomori parkot és a mellette lévő Érzékelések kertjét. A faültetésen részt vesz őexelenciája Otaka Masato úr is, Japán magyarországi nagykövete. Az Aomori park egy japáncseresznye fával bővül, míg az Érzékelések kertjében a vandálok által kitört gyümölcsfa helyére kerül egy madárberkenye csemete.

A faültetést követően a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola mögött lévő Hakkoda dojoban az Athlészisz Alapítvány által működtetett Athlészisz Sportegyesület, kecskeméti és Bács megyei látássérülteknek tart karate bemutatót, melyre az érdeklődőket a Kecskeméti Szent László Lions Club szervezi. A klub és a Magyar Vakok és Gyengén Látók Bács-Kiskun Vármegyei Egyesülete évtizedek óta szorosan együtt működik.

A bemutatót, melyet nagykövet úr is megtisztel jelenlétével Sági Kristóf – látássérült országos karate bajnok – tartja, edzője Rendás Péter az Athlészisz Alapítványtól. A bemutató célja, érdeklődők és leendő sportolók bevonzása ebbe a különleges sportágba, esetleges kecskeméti vagy Bács-Kiskun Vármegyei szakosztály indítása látássérültek részére.

 

Előzmények

A japáncseresznyefákkal beültetett parkot még 2012 áprilisában álmodta meg a Szent László Lions Club tagsága, alkalmat adva arra, hogy részvétüket és egyben partnerségüket is kifejezzék az 1 évvel azelőtt történt japán földrengés és cunami áldozatai és hozzátartozói számára. A Sakura ünnep idején a japán nép iránti tisztelete jeléül a klub 35 cseresznyefát ültetett. A cseresznyefa-ültetésen őexcellenciája Ito Tetsuo, Japán akkori magyarországi nagykövete is részt vett. A programot a Kecskemét-Aomori Baráti Kör is támogatta.

Kecskemét város közgyűlése a klub kezdeményezésére 2015 novemberében döntött arról, hogy a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtti park, japán partnervárosunk, Aomori nevét viselje. Így 2016 tavaszán ünnepélyes keretek között őexc. Kosuge Junichi nagykövet úr és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony japán testvérvárosunk Aomori nevére keresztelte a gondozott parkot, majd a klubtagság elültetett egy újabb japáncseresznyefát.

2017 áprilisában 13 fával bővült a park a klub jóvoltából, egy a Városi Támogatási Programon elnyert pályázatának köszönhetően. Az eseményt őexc. Kosuge Junichi úr Japán magyarországi nagykövete is megtisztelte, majd 2018. áprilisában tovább gazdagodott a park egy fával, mely eseményen őexc. Sato Kuni asszony, Japán magyarországi nagykövete is részt vett.

Ma a park már több mint 50 fával büszkélkedhet. Reméljük, hogy az így elültetett fák virágszirmai sok kecskemétinek hoznak majd szerencsét és boldogságot!

Az érzékelések kertjét 2020 őszén kezdte építtetni a klub és 2021 nyarán adta át a város lakosságának. Az országban is egyedülálló, különleges érzékenyítő liget Kecskeméten három gyermek intézmény közelében található, közvetlen folytatásaként az Aomori parknak.

A kert a korlátozott életmódot folytató (vak, gyengén látó, halló, értelmi sérüléssel élő) gyermekek és felnőttek részére szánt pihenő, tapasztalati kert, valamint a környező gyermek intézmények és lakótelepi környezetben élő családok részére kialakított érzékenyítő liget, melyet a helyi ökológiai, adottságok figyelembevételével alakítottak ki.

A Kecskeméti Szent László Lions Club célja továbbá, hogy rendszeresen végezzen a város iskolái részére érzékenyítő foglalkozásokat a parkban, hisz céljuk a nemzetközi lions mozgalom fő irányvonalát követve, felhívni az emberek, első sorban a fiatalok figyelmét, sérült embertársaink életének nehézségeire.

Kecskeméti Szent László Lions Club