menu

  • 2023.05.24.

A Jolly Joker Ultrahang

Az ultrahang ma már kikerülhetetlen, hiszen a legtöbb panasz kivizsgálását ezzel a képalkotó diagnosztikával kezdik.

Felhasználási területeiről, leggyakoribb, illetve leginkább ajánlott vizsgálatokról Dr. Nagymihály Ildikót, az Egészségre Törekvők Alapítványának kuratóriumi elnökét, radiológus főorvost kérdeztük.

 

Mi is az az ultrahang, hogyan működik?

– Az ultrahang egy olyan vizsgálóeljárás, amivel a szervek képéről, állapotáról kapunk képet és így a betegségeire tudunk következtetni. A szerkezet hangrezgéseket bocsát ki, a vizsgáló fej a visszaverődésekből ad szemcsés képet, amelyből számítógépes technikával a szervek rajzolatát, szerkezetét látjuk. A sötét és világos árnyalataiból következtetünk a szervek, szövetek egészségére, szabályosságára, mészlerakódásokra vagy folyadék tócsákra. Az ultrahang szemben a röntgennel ártalmatlan, ezért többször megismételhető (a magzat kivételével) – tájékoztat a radiológus. Először a röntgenesek a hasi szerveken alkalmazták, mely fordulatot jelentett az orvostudománynak, a RTG-nél nem látható lágyrészek vizsgálata miatt. Azóta számos belső szerv felderíthető vele és a számítógépes technika fejlődésével, már 3, 4 vagy 5D kép is látható, ami orvosi területen a műtéti tervezésben segít, a pácienseknek inkább a babakép nézegetésben lett népszerű.

 

Vizsgálható területek, szűrés

– A hasi szervek mellett, a kismedencét, lágy részeket, mint a nyálmirigy, pajzsmirigy, emlő, herék, nyaki, végtagi erek, illetve ízületeket (térd, váll), sőt speciális fejjel a szervüregeket (nyelőcső, bél, hüvely, húgyhólyag, prosztata) is vizsgálhatjuk, és akár az ízületi üregben műtétet is tudunk végezni. Ezért ma már minden műtéti beavatkozást, kezelést megelőzhet az ultrahang vizsgálat, esetleg a műtét elkerülhető. Ultrahanggal meghatározhatjuk egy daganat pontos helyét, a kóros képű szövetből egy tű segítségével mintát vehetünk. Az UH vizsgálat alkalmával azt nézzük, hogy a szerv normális képet ad-e, aztán jönnek a betegségek, folyadékok, gyülemek meghatározásai, állományváltozások. Mellben ciszták, daganatok jelzésére szolgál a szerkezet. Az ultrahang a szűrés első lépcsőfoka, majd természetesen az elváltozás utánkövetésének fontos eleme lesz – mondja a radiológus főorvos.

 

Előkészületek

Bejelentkezéskor érdemes rákérdezni az előkészületekre, hiszen különböző vizsgálatoknál különbözőek az elvárások. Legfontosabb szabály, hogy a szervet nyugalmi helyzetben vizsgálják. Hasi UH-nál, ezért fontos az éhgyomor, vese UH előtt nem szabad inni, de például a húgyhólyag feltérképezésének esetén teli hólyagra van szükség a sikerhez, a legszebb fotóhoz. Pajzsmirigy vizsgálatára pedig nem szabad edzés után jönni.

 

A leggyakoribb és leginkább ajánlott ultrahang vizsgálatok

– Hasi ultrahangra szinte minden korosztályból jönnek. Ezt a vizsgálatot fájdalom vagy elváltozás esetén kérik. A népbetegségnek számító pajzsmirigy alulműködésnél fontos, hogy ultrahanggal lefényképezzük magát a szervet. Manapság egyre gyakrabban szükséges csinálnunk az 50 feletti korosztály körében nyaki ér vizsgálatot. Aki magas vérnyomással küzd vagy volt már agyi-érgörcse annak mindenképpen ajánlott – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Ildikó. Szerinte 40 felett érdemes elkezdeni mindenre kiterjedően a szűréseket. A hasi ultrahang ebből a szempontból elengedhetetlen, mert több fajta daganat, illetve az epekő, vesekő kiszűrhető ezáltal. – 40 évig általában nem kopik el úgy a szervezet, hogy eltérés legyen. Azonban akárhány évesek is legyünk, amennyiben panasz van, azonnal forduljunk orvoshoz! Tudjuk, hogy az egészségügyben sok lehet a várakozási idő, de ha időben elkezdjük a feltérképezést, annál nagyobb az esély egy elváltozás esetén a jó kimenetelre. Az ultrahang szervtől függően, a labor után, legkorábban akár 1-2 hónapos elváltozást képes megmutatni. A labor hamarabb jelez, ezért legalább évente a szülinapunkra kérjünk háziorvosunktól beutalót labor vizsgálatra. Eltérés esetén pedig orvosunk ultrahang vizsgálatra tud beutalni. Előrehaladott problémák esetén igyekeznünk kell kijárni a sürgősségi beutalókat – figyelmeztet a radiológus főorvos. Az ultrahang ismételhetősége, fájdalommentessége miatt bárkinek, bármikor javasolható. A radiológus mindenkinek ajánlja ezt a fajta vizsgálatot, főként új életszakaszok előtt: iskolakezdéskor, munkába álláskor, új évtizedbe lépve 40 évtől kezdve.

Dr. Nagymihály Ildikó az ETA, vagyis az Egészségre Törekvők Alapítványán belül végez ultrahangos vizsgálatokat. Nyugdíjasként tisztában van vele, hogy egyre nehezebb eljutni a pácienseknek egy-egy vizsgálatra és milyen költségekkel jár, ha magánúton igénylik azt. Az Alapítvány ezért civil pályázatokból bejövő összegből az ultrahang vizsgálatokat igyekszik hátrányos szociális helyzetűeknek is elérhető áron eljuttatni. Ezzel elősegítve azt, hogy mindenkinek legyen esélye az egészségére törekedni.

Vágsélei Csilla Sára

 

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó május 22-én megjelent számában olvasható.

Kapcsolódó képek