menu

  • 2023.06.14.

XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál

Gazdag programkavalkád a XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztiválon 2023. június 21-25-ig Kecskemét főterén

A minden évben megújuló, Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál június 21-25. között ebben az évben a Kecskeméti Animációs Filmfesztivállal egyidejűleg kerül megrendezésre Kecskemét főterén az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében.

Magyarságunk kiválóságait, a hungarikumok széles tárházát a tíz vármegyéből érkező vendégkiállítók bemutatkozásán keresztül ismerhetik meg a fesztivál látogatói. A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

Az esemény egyik kiemelt attrakciója a Magyar népmesék rajzfilmsorozat lesz délutáni szabadtéri vetítésekkel, továbbá minden nap egész estés animációs filmek vetítésére is sor kerül a Kecskemétfilm Kft. szervezésében, a XVI. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál részeként. Megtekinthető lesz többek között a Toldi, János vitéz, Az ember tragédiája, Macskafogó és még sok értékes alkotás.

Június 21-én, szerdán 15:30 órakor a fesztivál az Edge King’s Zenekar – Petőfi 200 műsorával kezdődik, akiket 18 órakor a több évtizede töretlen népszerűségnek örvendő Kaláka együttes követ. A Dal 2023 tehetségkutató műsorból ismert kecskeméti LILy könnyűzenei produkcióját 19:30-tól láthatja a közönség.

Csütörtökön 10 órától a Bács-Kiskun Vármegye Meseföld Élménybusz programja a Luca-kútnál várja a gyermekeket. 14 órától a Városi Civil Kerekasztal – Kecskemét bemutatkozásával, majd 15 órától az Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat eredményhirdetésével kezdődnek a színpadi programok. Ezt követően orgoványi hastáncbemutatót és helyi, fiatal tehetségek szereplését láthatja a közönség a Kecskeméti Zenészegylet szervezésében. 19 órától Nagy Szilárd „Drága Hazám” című műsorán szerezhetnek kellemes perceket.

Pénteken 17 órától a Hungarikum Kiállítást megnyitja Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke. A megnyitó ünnepség részeként a 30 éves Kösöntyű Néptánccsoport, a Kunság Táncegyüttes és a Hírös Néptánc Tanoda nagyszabású előadása következik.
18 órakor kerül sor a Kecskemét Város Bora idei évi díjátadójára a Mathiász János Borrend közreműködésével.
20:30-tól a Bohém Ragtime Jazz Band szórakoztatja a vendégeket és 22 órától a megújult Városháza homlokzatán fényfestésben gyönyörködhetnek a fesztivál résztvevői.

Szombaton 10 órától a Kecskeméti Örömfestők művészi tevékenységébe bárki bepillanthat a Kossuth téren, ugyanis a megújult Városháza lesz alkotásuk tárgya. A színpadon 11 órától Kovácsovics Fruzsina gyermekműsora várja a kicsiket, 12 órától Radics Sándor cimbalomművész muzsikál. A tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület előadását 14 órától tekinthetik meg, akiket a Magyar Szablyavívó Iskola – Katonatelepi Gyermekcsoportjának szablyavívás bemutatója követ. A bemutatót követően a bátor érdeklődők kipróbálhatják a vívást. 15:30-tól a Grapevine Tánciskola moderntánc műsora ejti ámulatba a közönséget, 16:30-tól az Algo-Ritmus Zenekar nyújt vidám hangulatot. 18 órától a Penge Benge Jazz Band műsora kínál kiváló szórakozási lehetőséget.
20:30-tól Vikidál Gyula Liszt Ferenc-díjas, EMeRTon-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett énekes, előadóművész produkciója ad emlékezetes pillanatokat.
22 órától a Városháza homlokzatán fényfestés lesz látható, amelyet slágerparty követ DJ Jozzyval.

Vasárnap 10 órától a HI-Kecskemét program Gasztrovasárnapja ezúttal is kivételes gasztronómiai élményt nyújt. Ács Imre, a Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola szaktanárának egyedi receptje alapján magyar gulyásleves fog készülni jótékonysági céllal bográcsban a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány által, akik a bevételt a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye felsősófalvi gyülekezeti otthonának újjáépítésére fordítják.
10 órától Fejős Jenő nótaénekes, a Magyar Kultúra Lovagja várja a magyar nótát kedvelő közönséget.
10 órától a Luca-kútnál Gödény Anikó szórakoztatja a legkisebbeket, 11 órától pedig a Furfangos Paraván: Koplaló Mátyás, a vén huszár című bábelőadását nézhetik meg. A bábműsort követően pásztorkutya bemutató veszi kezdetét a Duna- Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület által.
12 órától főzőbemutatót és receptismertetőt fog tartani Ács Imre, majd 13 órától a gulyáslevest meg lehet vásárolni.
A TST Dance Stúdió moderntánc előadása 13:15-től lesz látható a színpadon. A délután folyamán a Kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes ad műsort, amelyet kiegészít Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója által szervezett kalocsai viseletbemutató.
A 2021-ben indított Térségi Mesekuckó ezévi találkozójának mesemondóit hallhatják a fesztiválozók 14:15-től a Luca kútnál. A mesék után Csongrádi Béla bűvésziskolája várja a gyermekeket.
A Bor’la Bor zenekar koncertje, majd Bíró Csongor Vitéz könnyűzenei műsora színesíti a délutáni programokat.
18 órától a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészeinek operett műsorával zárul a XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál.

A színpadi programokon kívül számos érdekesség kínálkozik az eseményen. Kiállítás keretén belül megismerhetik a hungarikumokat, nemzeti értékeket, valamint hagyományőrző tájegységek lesznek jelen. Új kiállítóként üdvözölhetik a Magyar szürke szarvasmarha tenyésztők Egyesületét, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetét. A Hévíz Turisztikai Egyesület a „Hévízi-tó mint hungarikum” bemutatásával és könyvbemutatóval, iszapszappan árusításával készül. Mohács kiállításán a mohácsi busójárás és szellemi örökség, valamint a város kulturális eseményei kerülnek főszerepbe. A békéscsabai sátorban helyben sütik majd a hungarikum csabai kolbászt vasárnap. Lakitelekről a Hungarikum Liget finom zöldség- és gyümölcskészítményeinek kínálata mellett prezentálásra kerülnek a Liget látnivalói is. A felsoroltakon kívül még jónéhány település jelenik meg a rendezvényen, úgymint Kiskunfélegyháza, Baja, Szeged, Kalocsa, Tard. Ne hagyják ki sátraik felkeresését, mert különlegességekkel készülnek ők is.
A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben „Mi a manó”– nyomozójátékkal, ingyenes belépéssel várja azokat, akik felkeresik múzeumukat szerdától péntekig, felmutatva a programfüzetet. A feladat során a múzeum kiállításában elbújt „Grabóka” játékmanó nevét lehet majd megfejteni és helyét fellelni egy mesés kerettörténet és egy fejtörő keresztrejtvény segítségével.
A Hungarikum kvízt helyesen kitöltők Univer ajándékcsomagot nyerhetnek.

A gyermekeket is számos izgalmas programmal csalogatják a Főtérre. Hungarikum mesevonaton utazhatnak, Hungarikum mesét hallgatva. Hungarikum játszóházban kapcsolódhatnak ki pénteken és szombaton a Nemzeti Művelődési Intézet által. A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat Mesebusz programja is várja őket csütörtökön.
Szombaton a Molyolda játszóházban lehetőségük lesz századeleji hangulatban, régmúlt idők játékaival játszani.
A Boglárka Játszóház hagyományőrző, népi fajátékokkal várja a gyermekeket vasárnap.
Mindezeken kívül kézműves foglalkozáson, bűvészképzőn vehetnek részt, kipróbálhatják más népek játékait, pecsétgyűjtő nyereményjátékon játszhatnak ajándék mézeskalácsért, megtekinthetik az „Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat” pályaműveinek kiállítását, felülhetnek a mini óriáskerékre, lovagolhatnak pónin, kisállatot is simogathatnak és gokartozhatnak.

A rendezvény kapcsolódik szombaton a Múzeumok Éjszakája – Kecskemét programsorozathoz.

Az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár forgatagában helyi és környékbeli termelők, kézművesek kínálják szívvel-lélekkel készült portékáikat.
Kínálatukban megtalálhatók Magyar népmesék-ajándéktárgyak, mézeskalácsok, bőráruk, féldrágakő ékszerek, ásványékszerek, kerámiák, kézműves ruhák, fa és textil termékek, lakberendezési tárgyak, játékok, horgolások, erdélyi kézműves termékek, szappanok.
A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői kistermelői élelmiszerek közül választhatnak kedvükre közvetlenül a termelőktől. Többek között gyümölcssajtokat, lekvárokat, aszalványokat, chili készítményeket, mézeket, reform édességeket vásárolhatnak kedvező áron.

Aki finom ételekre-italokra vágyik, egytálételek, frissensültek, lángos, fánk, üdítők, tájjellegű borok és kézműves sörök közül választhat. A helyi, kecskeméti barackpálinka készítő mester, Mihócsa József is elhozza regionális aranyérmes és Champion-díjas pálinkakülönlegességeit.

A rendezvény kiemelt támogatói: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Agrárminisztérium, Hungarikum Bizottság
Támogatók: Best Cool Klíma Kft, Félegyházi Pékség Kft.

A rendezvényen való részvétel ingyenes.

Ismerje meg a hungarikumokat, nemzeti értékeket!
Fedezzük fel újra hagyományainkat! Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

 

További részletek: www.aranyhomok.hu
Keresse eseményünket a facebookon: XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál

Kapcsolódó képek