menu

  • 2023.09.01.

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Szeptemberi programajánló

Szeptember 15-től látogatható a múzeum új időszaki kiállítása, melyben a pásztorvilág autentikus tárgyaival ismerkedhetnek meg, valamint látható még Répás János fafaragó kiállítása is.

Szeptember 30-án egy újszerű programmal várják a látogatókat! Hagyományteremtő jelleggel kerül megrendezésre a Hétvégi viselet börze és kirakodó vásár a Népi Iparművészeti Gyűjtemény udvarán.

Az óvodás és iskolás csoportokat szeretettel várják az őszhöz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásaikra: szüret, kukoricafosztó, tökfaragás, fonó.

Családi programként ebben a hónapban batikolást és kincskereső játékot kínálnak.

 

Programok leírása részletesen

„MAGAMBAN IS HELYÉN VAN A LÉLEK…” (Mátyási József)
Pásztorvilág a Kecskemét környéki és a kiskunsági pusztákon című kiállításuk szeptember 15-től tekinthető meg.
Az időszaki kiállításban megismertetik a pásztortársadalom felépítését, az egyszerű pusztai életet, a faragás művészetét és a kinagyított fotóknak köszönhetően pásztorjeleneteket is megcsodálhatnak az érdeklődők.

FÁBA FARAGOTT TÖRTÉNELEM
Répás János, a Népművészet Mestere fafaragó szobrai
Répás János sokféle anyaggal kísérletezett, mígnem rátalált a fára. Első jelentősebb munkája „A szőlő művelése” c. sorozat volt, majd elkészült a „Honfoglalás” című szoborcsoportja : Csodaszarvas, Árpád vezér, Vérszerződés, Zászlótartó vitéz, Honfoglaló ökreivel.

„A VÁSÁRRA KÉNE MENNI…”
Hétvégi viselet börze és kirakodó vásár a Népi Iparművészeti Gyűjtemény udvarán
Hagyományteremtő jelleggel szeptember 30-án kerül sor egy olyan rendezvénysorozat első alkalmára, amelynek hívószavai az öltözködés, ruházat, ékszerek és kiegészítők. Oyan kézműves alkotókat szeretnének megszólítani, akik termékeik jellegével, az elkészítésbe fektetett energiájukkal és mesterségbeli tudásukkal folyamatot képeznek a hagyományos népi kultúra tárgyi világa és napjaink igényei között. Az egyedi és „designer” elemek mellett nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a természetközeliségre és fenntarthatóságra is. Eladásra és cserére is lesz lehetőség!
Az asztalfoglalás: e-mail: muzeum.nepiipar@gmail.com vagy 76/327-203

Minden foglalkozásra előzetes bejelentkezés szükséges: 76/327-203 vagy muzeum.nepiipar@gmail.com

 

Csoportoknak ajánlott programok

Interaktív tárlatvezetés a pásztor kiállításban
Óvodás és iskolás csoportoknak ajánlják élmény alapú, tematikus tárlatvezetésüket, mely során a kiállításhoz kapcsolódó információk mellett pásztordallamok is felcsendülnek.

Őszi foglalkozások
Szeretettel várják az óvodás és iskolás csoportokat az őszhöz kapcsolódó foglalkozásaikra:
szüret, kukoricafosztó, tökfaragás, fonó.

Családi programok

Batikolás
2023. szeptember 23. szombat 10.00-12.30
Családi programként is ajánlják a batikolást! Kézműves foglalkozásuk során a hideg festékes módszerrel rendkívül szép pólókat és táskákat tudunk készíteni, akár a szivárvány színeiben. Szükség esetén a 7 év feletti gyerekek szülői felügyelet nélkül is részt vehetnek.
Részvételi díj: 1000,-Ft/fő

Kincskereső játék
Remek csoportos vagy családi program lehet a múzeum felfedezése egy kincskereső játék által. Minden teremben különféle feladatokat kell megoldani, melyre csak akkor tudnak választ adni, ha alaposan megnézték a kiállítást. 7 éves kortól ajánlják. Előzetes bejelentkezés szükséges, időpont a múzeum nyitvatartási idejében tetszőlegesen foglalható. Részvételi díj: belépőjegy + 800,-Ft/fő

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Kapcsolódó képek