menu

  • 2024.02.06.

Ortopédiai vizsgálatok és kezelések

A Járomi Medical Orvosi Rendelőben ortopédiai ellátás keretein belül több mozgásszervi betegség vizsgálatára és kezelésére van mód felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. Például: csípő- és térdízületi bántalmak, boka és lábtő kórképei és deformitásai, gerincbántalmak, felső végtag, váll, könyök megbetegedései.


A kezelési lehetőségekről a Járomi Medical ortopéd szakorvosával beszélgettünk.

 

Milyen kezelési lehetőségek állnak a praxison belül rendelkezésükre?

– Részletes konzultáció, tanácsadás után van lehetőség segédeszközök felírására, komplex fájdalomcsillapítási stratégiák felállítására, ízületek hialuronsavas injekciós kezelésére vagy egyéb injekciós terápiákra – tájékoztat a doktor úr.

 

Hogyan kezelhető az artrózis?

– Az artrózis kezelésére vonatkozó irányelvek a terápia első lépcsőjeként az életmódbeli változtatásokat jelölik meg. Amennyiben ezekkel nem jár sikerrel a páciens, akkor jönnek szóba a lassan ható tüneti szerek (glükózamin, kondroitin szulfát), illetve a topikális nem szteroid gyulladáscsökkentők. Ha a betegnél továbbra is fennállnak a tünetek, akkor a terápia következő lépcsőjén az orális nem szteroid gyulladásgátlók mellett megjelennek a hialuronsavas injekciók. A megfelelő hialuronsav készítmény kiválasztásánál több szempontot kell mérlegelnünk (beteg általános állapotát, az artrózis előrehaladásának mértékét, gyulladásos shubok meglétét stb.).
A hialuronsav molekulasúlya és stabilitása tekintetében széles palettáról választhatjuk ki a páciensünk számára legmegfelelőbb készítményt. Az intraartikuláris hialuronsavas injekcióval végzett kezelés előnye, hogy az ízületet két-három nap kímélet után úgy terhelhetjük a mindennapokban, ahogy korábban. Fontos az orvos-beteg kapcsolat hosszútávú fenntartása, a beteg részéről visszajelzés küldése, hiszen a tapasztalati adatokkal még eredményesebben tudjuk kiválasztani páciensünk számára a legmegfelelőbb készítményt – hangsúlyozza az ortopéd szakorvos.

 

Hogyan történik a hialuronsav kezelés?

– A hialuronsav az ízületi folyadék fontos alkotóeleme, úgynevezett kenőanyagként funkcionál. Alapelv az ízületi porcot illetően, hogy a hialuronsavnak köszönhetően páratlan erőviselésre képes az ízület. Gyulladás vagy sérülés esetén csökken a hialuronsav termelése; ebben az esetben lehetőség van kívülről, injekció formájában pótolni, hogy a „kenőfunkció” ismét helyre álljon és elkerülhető legyen az ízfelszín további pusztulása. Habár a hialuronsavat legtöbbször a térdízületbe adják be, váll, csípő, ugróízületekbe is beinjekciózható.
Összességében elmondható, hogy a hialuronsav kezelést érdemes 9-12 havonta ismételni, még akkor is, ha a visszatérő fájdalom az egykori fájdalomnál kisebb mértékű. Ezt főleg azon betegeknél ajánljuk, ahol az első terápia nagy sikert ért el. A hosszútávú tanulmányok igazolták, hogy egy-egy kezelés, shub után akár 2 évig is kimutatható a gyulladáscsökkentés az ízületben – tudtuk meg a Járomi Medical Ortopédia orvosától.

 

A felnőtt ortopédiai ellátáson kívül van lehetőség a csecsemők és a gyermekek ortopédiai vizsgálatára is a Járomi Medical Orvosi Rendelőben. Hogyan történik mindez?

– A csecsemőkori csípőízületi ultrahang szűrést a baba születésétől 6 hónapos koráig végezzük. Koraszülés esetén amennyivel korábban született a csecsemő, annyival később ajánlott a szűrés. Fontos, hogy a szűrés mielőbb megtörténjen, mert a korán megkezdett terápia hatékonysága is jobb. Az ultrahang vizsgálat fájdalommentes, gyors, nem jár sugárterheléssel és az egyik leghatékonyabb eljárás a csecsemők csípőfejlődési rendellenességeinek szűrésére. Összehasonlítva a fizikális diagnosztikával (ami a mai napig része a szűrővizsgálatnak), objektív, nyomon követhető információt ad a csípő állapotáról. Különösen fontos azon csecsemőknél, akik családjában előfordult csípőficam /genetikai tényezők/, illetve a várandósság, szülés kapcsán jelentkeztek komplikációk. Farfekvéses szülés, ikerterhesség, kevesebb magzatvíz, melyek a magzat kényszertartását okozhatják, következményesen befolyásolva a csípőízület fejlődését – fejti ki a doktor úr.

 

Beszélgetésünk végén megtudtuk, hogy a Járomi Medical ortopédiai magánrendelés az alábbi spektrummal fogadja a gyermekeket:

• láb szerzett deformitásai,
• gyermekkori térd- vagy csípőízületi rendellenességei diagnosztikája, kezelése,
• csípőfájdalmak differenciáldiagnosztikája,
• gerincbántalmak diagnosztikája és kezelése.

 

Ortopéd problémákkal mielőbb keresse fel az ortopédiai rendelést!

 

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2024/6. számában jelent meg.

Buzás Andrea / Petrovics Melitta

Kapcsolódó képek